zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Werkend Nederland zit in 2010 nog vaker thuis

30 december 2009 - Door de weersomstandigheden werkten veel Nederlanders afgelopen week thuis. In 2010 zal het aantal thuiswerkende Nederlanders naar verwachting verder stijgen, zo blijkt uit onderzoek van TNS NIPO in opdracht van Microsoft Nederland naar de adoptie van het ‘Nieuwe Werken’ onder 662 werkende Nederlanders.

Terwijl de helft van de Nederlandse beroepsbevolking soms of regelmatig thuiswerkt, wil een kwart (nog meer) thuiswerken. Daarnaast heeft een groot deel van de werkende Nederlanders het voornemen om in 2010 een betere balans te creëren tussen werk en privé, vaker eerder naar huis te gaan en files te mijden. Voorwaarde voor het succes van tijd- en plaatsonafhankelijk werken is het maken van goede afspraken tussen werkgever en werknemer over de output, zo blijkt uit de ervaringen van Microsoft Nederland in de praktijk. Goede voornemens

Uit het onderzoek blijkt dat het aantal mensen dat thuiswerkt in 2010 verder zal groeien. Op dit moment werkt 47 procent van de Nederlandse beroepsbevolking wel eens thuis. 24 procent werkt zelfs één of meerder dagen per week thuis. 25 procent van de totale beroepsbevolking wil (meer) thuiswerken. Ook in de voornemens voor het nieuwe jaar klinkt deze behoefte door. 43 procent van de beroepsbevolking is voornemens een betere balans aan te brengen tussen werk en privé. 38 procent geeft aan vaker eerder naar huis te willen gaan en 22 procent wil vaker voor of na de files op weg. 23 procent van de werkende Nederlanders wil thuiswerken in 2010 bespreekbaar maken. 

Ook tijdens de feestdagen

Tijdens de feestdagen wordt er ook thuis gewerkt. Met name mensen met een leidinggevende functie (24 procent van alle ondervraagden) vinden het belangrijk om tussendoor hun mail te kunnen checken (49 procent), werkzaamheden af te kunnen ronden (46 procent) en bereikbaar te zijn (37 procent). 

Logische discussie

Microsoft Nederland werkt volgens het concept van het ‘Nieuwe Werken’. Het ‘Nieuwe Werken’ is een andere manier van werken en samenwerken waarbij mensen en organisatie flexibeler omgaan met arbeidstijd en werkomgeving. Het concept is erop gericht de productiviteit en vitaliteit van medewerkers te faciliteren. Microsoft helpt ook veel andere grote en kleine organisaties met de implementatie van het Nieuwe Werken. Daarbij gaat het niet alleen om technologie maar een combinatie van drie componenten: een werkomgeving en technologie die tijd- en plaatsonafhankelijk werken mogelijk maken én aansturing gericht op output. De discussie die afgelopen week werd gevoerd over thuiswerken is dan ook terecht volgens Theo Rinsema, algemeen directeur Microsoft Nederland: "Thuiswerken is een van de vele manieren om invulling te geven aan het nieuwe werken. Om dat zowel voor de werknemer als voor de werkgever een succes te laten zijn, is het van belang dat er duidelijke afspraken worden gemaakt over de te leveren arbeidsprestatie. Het aanscherpen hiervan helpt zowel de werknemer als de werkgever. Het maakt de wederzijdse verwachtingen duidelijk en vergroot impliciet het vertrouwen, wat direct ten goede komt het arbeidsklimaat. Als duidelijkheid ontbreekt is het logisch dat daar discussie over ontstaat. En dat staat in de weg van productiviteitsgroei en een stijgende werknemerstevredenheid " 

Files mijden & zorg voor de kinderen

Belangrijkste reden om thuis te werken is om werkzaamheden af te kunnen ronden (58 procent). Mannen werken om andere redenen thuis dan vrouwen. Mannen kiezen vaker voor werken vanuit huis om files en lange reistijden te vermijden en om belangrijke privézaken te kunnen regelen. Bij vrouwen is de mogelijkheid om de zorg voor kinderen beter te kunnen organiseren de belangrijkste reden om thuis te werken.

 
 Doorsturen   2 reacties  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Werknemer is weg als hij niet thuis kan werken
 Acht slimme tips voor de thuiswerker
 Nederlandse manager wil vaker telewerken
 Betere balans tussen werk en privé is goed voor de winst
 
 
reacties
 
Alex Rodrigus  |   | 
30-12-2009
 | 
10:37 uur
Klinkt heel mooi allemaal en veelbelovend maar daar moet wel je functie naar zijn.
Mensen in ondersteunende functies blijven de klos en juist in die groep werken de meeste vrouwen! En je raadt het al; dat zijn vaak ook moeders...
Mies  |   | 
30-12-2009
 | 
11:43 uur
Thuiswerken kan meer actief worden gestimuleerd door de werkgever. Die trend mag wat mij betreft in 2010 worden doorgezet.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10