zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Werknemer is weg als hij niet thuis kan werken

11 november 2009 - 87 procent van de bezoekers aan het Infosecurity, Storage Expo en Tooling Event 2009 kan thuis werken, slechts dertien procent niet. Volgens deze kleine groep komt dit veelal omdat de werkgever (nog) geen vertrouwen heeft in thuiswerkernde werknemers.

De groep thuiswerkers die op een vaste dag achter hun huis-pc zit, is net zo groot als de groep die aangeeft onregelmatig thuis te werken, namelijk 37 procent. Dat blijkt uit onderzoek van Motiv tijdens de jaarlijkse vakbeurs. Slechts 26 procent werkt vaker dan één dag per week thuis. Hoe groot de waarde is die aan thuiswerken gehecht wordt, blijk uit de vraag wat de werknemer zou doen als de mogelijkheid tot thuiswerken hem afgenomen zou worden. Slecht 12,5 procent zou deze verandering klakkeloos accepteren. Maar liefst 50 procent gaf aan in dat geval van baan te veranderen. Hiermee is aangetoond dat thuiswerken volgens de helft van de ondervraagden behoort tot primaire arbeidsomstandigheden. Beveiliging

Werkgevers die thuiswerken mogelijk maken hanteren in 62,5 procent een beleid rond telewerken, of hebben regels die betrekking hebben op verantwoord internetgebruik en omgang met gevoelige informatie. Opmerkelijk is dat 37,5 procent van de ondervraagde werknemers zegt geen beveiligingsbeleid of -regels te kennen en dat 25 procent van hen geen andere beveiligingsmethodes hanteert naast een wachtwoord te gebruiken als men inlogt op het bedrijfsnetwerk. Slechts 12,5 procent geeft aan te werken via een beveiligde web browser (SSL/VPN), en 37,5 procent maakt naast het wachtwoord gebruik van extra authenticatie, bijvoorbeeld door middel van een beveiligingstoken. 

Thuiswerkredenen

De redenen om thuis te willen werken zijn divers, maar de grootste groep van 43 procent meent dat thuiswerken zeer ten goede komt aan de productiviteit, omdat collega’s of klanten dan minder snel storen. Het mijden van files wordt door 28 procent aangegrepen om thuis te werken, de rest van de ondervraagden vindt vooral een rustige omgeving en een betere combinatie werk/privé het voordeel van thuiswerken. De ondervraagden voegden er tevens aan toe dat men verwacht in de toekomst meer thuis te zullen gaan werken (62 procent), 38 procent verwacht dat het aantal thuiswerkuren ongeveer gelijk zou blijven. 

IT’ers

Bastiaan Bakker, Business Development Manager bij Motiv: "Dit onderzoek is gehouden tijdens een vakbeurs, wat betekent dat veelal IT-managers en beheerders zijn ondervraagd. Maar deze cijfers geven goed weer wat IT-beslissers belangrijk vinden: de mogelijkheid om thuis te werken, zodat de concentratie en productiviteit wordt verhoogd. Er zijn duidelijk nog verbeteringen door te voeren op het gebeid van beveiliging. Het bedrijfsleven begrijpt dat beveiliging een randvoorwaarde is voor telewerken, en toch is de beveiliging vaak niet op orde. Zo is het gebruik van hardware of sms tokens nog geen gemeengoed. Nu thuiswerken steeds vaker gezien wordt als primaire arbeidsvoorwaarden zal de implementatie van waterdichte beveiligingsmethodieken snel gerealiseerd moeten worden."

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Deze acht innovatieve features brengt Zoom uit in 2022
 Vier op de tien Nederlanders nog nooit overgestapt van autoverzekeraar
 Bedrijven moeten meer prioriteit geven aan het welzijn van werknemers
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Marcomprofessional werkt vaak en graag thuis
 Nederlandse manager wil vaker telewerken
 Kantoorpersoneel werkt regelmatig thuis
 Thuiswerkmogelijkheden bepalen voor wie werknemer aan de slag wil
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
advertorial
White paper: E-mail Marketing Automation Trends 2022
Wat kun je in 2022 verwachten op het gebied van e‑mail marketing automation? Welke trends en ontwikkelingen ziet Spotler? En welke thema’s moet je dit jaar in de gaten houden om zoveel mogelijk succes te behalen met je organisatie?
Download het white paper
Lees verder
Trend van eigen thuisbioscoop zet ook in 2022 door
reacties
Traditioneel kerstpakket populairste extra beloning  (1) 
Thuiswerkers klagen het meest over hoofdpijn, stijve nek en vermoeide ogen  (1) 
Bedrijven verwachten tweedeling kantoorwerkers en thuiswerkers (2) 
Laptop veel milieuvriendelijker dan desktop  (1) 
Om veerkrachtiger te zijn, moeten bedrijven zich op snelheid en schaal richten (1) 
25 procent meer omzet verwacht door face-to-face zakendoen (2) 
Agile werken: een fundamentele cultuurverandering (1) 
top10
Vier technologietrends die we de komende jaren steeds vaker gaan zien
Twee derde organisaties in afgelopen jaar slachtoffer geworden van ransomware-aanval
Meer dan een derde van de CMO's verliest talent aan concurrenten
De zes belangrijkste trends voor intelligente documentverwerking in 2022
Brede kijk op netwerksecurity dé uitdaging voor 2022
Van Digital Twins tot afstandscontrole: dít zijn de visualisatietrends van 2022
'Het nieuwe normaal is nu gewoon normaal'
Jongeren zijn extra kwetsbaar voor phishing
Drie manieren om betrokkenheid te creëren bij medewerkers op afstand
Bedrijven willen klantervaring verbeteren in huidige 'digital-first' wereld
meer top 10