zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Investeringen stellen IT-managers voor dilemma

18 november 2009 - Door de economische recessie zien IT-managers hun budgetten flink slinken. De organisaties moeten efficiënter te werk gaan, maar dat vraagt om investeringen. En dat brengt de IT-managers voor een duivels dilemma, zo blijkt uit het jaarlijkse ICT onderzoek van Management Scope.

Meer dan de helft van de CIO’s en IT-managers zag hun budget voor IT slinken in 2009. Voor het komende jaar voorzien zij ook geen groei. Tweederde van de CIO’s die hun budget zien dalen of gelijk zien blijven, denkt dat er onvoldoende budget overblijft voor de strategische IT-projecten. 



Inefficiënt

Bedrijven hebben een flinke infrastructuur opgebouwd in een tijdperk zonder internet, waar systemen elkaar niet nodig hebben om intern goed te functioneren. Veel van de infrastructuur is gekocht om telkens één specifiek systeem te ondersteunen. Door al die losse aankopen zijn in organisaties een wirwar van systemen ontstaan. Geen enkele manager heeft dan ook aangegeven dat de IT-organisatie efficiënt is. 

Duivels dilemma

Door deze inefficiënte organisatie stijgen de kosten voor ICT elk jaar maar weer. Een grondige reorganisatie waarbij de oude systemen volledig worden vervangen is de enige oplossing. Maar welke IT-manager durft op dit moment om de benodigde investeringen te vragen, terwijl er van ze verwacht wordt dat ze geld besparen? 

Onzichtbare kosten

Daarnaast blijken de kosten van investeringen in IT vaak onzichtbaar te zijn voor businessmanagers. Ze vragen zich af waar al dat geld naar toe gaat. Sommige kosten die gemaakt worden om IT te laten draaien lijken weggegooid geld. Maar maakt het bedrijf deze kosten niet, dan is de herstelschade groot en immateriële schade zoals een deuk in het imago komt er dan ook nog eens bij.

 
 Doorsturen   2 reacties  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 ICT-sector zit weer in de lift
 Overheid investeert in ICT, grote bedrijven juist niet
 ICT branche bespaart deze crisis niet op marketing
 Besparen óp of mét ICT
 
 
reacties
 
Rene Civile  |   | 
18-11-2009
 | 
10:21 uur
Ik denk dat we hier weer een beetje te maken hebben met het welbekende 'spook' van de IT. Dergelijke situaties bestaan meer dan veel IT en non IT managers denken en hebben daardoor dergelijke historie.

Je bespaart meteen al aanzienlijke budgetten wanneer, als bovenstaande naar voren komt als beeld, je iemand aanstelt die er eens met een frisse en heldere blik naar kijkt en de analyse ook helder weet te vervatten.

Een vast onderdeel van dergelijke stap dient te zijn te becijferen wat de kosten zijn per werkplek. Dan worden zaken wat transparanter en kan er ergens over worden gepraat.

CMDB

Een hele goede stap zou zijn te onderzoeken in hoeverre er een goede CMDB, de Configuratie Management Data Base, is opgebouwd. at is namelijk vaak de basis voor een goede berekening en je ziet dan ook vaak dat de staat van een CMDB erbarmelijk is bijgehouden. Dit geld overigens voor intern dan wel bij externe IT diensten levering.

Wanneer die eerste analyse is gedaan kun je verdere stappen ondernemen de werkelijke kosten verder inzichtelijk te maken. Ook valt zeker te denken aan de soms wildgroei van applicaties die er binnen organisaties blijken te worden onderhouden, met allerlei kosten van onderhoud van dien.

Een helder stukje dus.

RV  |   | 
18-11-2009
 | 
15:02 uur
Wanneer in bedrijven ''managers'' vervangen zouden worden door ''techneuten die wel weten waar ze over praten omdat ze het kunstje zelf hebben uitgevoerd en ook nog leiding kunnen geven'', dan zouden deze problemen verdwijnen als sneeuw voor de zon.

''people-managers'' hebben alleen maar geleerd om te kijken en denken in cijfertjes, te saneren, te snijden in de kosten om met minder geld rond te kunnen komen.

Echte - leidinggevende - technische mensen WETEN waar ze over praten uit ERVARING, hebben INHOUDELIJK verstand van de materie en zouden dus - met een kleine investering een veelvoud aan ict-besparingen kunnen (laten) realiseren.

Inefficient:
In veel bedrijven word maar wat aan gerotzooid qua automatisering. Projectje hier, Projectje daar, lekker goedkoop uit, en snel klaar. Kortinkje hier, besparinkje daar en jongens wat doen we het goed als ict-managers.
Waar dit soort managers vergeet naar te kijken (en ook niet in staat toe zijn) is om het gehele integrale ict plaatje te snappen, en structureel steeds verder te integreren. Hierbij dient ervoor gezorgd te worden dat er geen NIEUWE automatiserings eilanden ontstaat, en de bestaande EILANDEN eerst samengevoegd dienen te worden, en DAN PAS verder te ''computeren''.

''Geen enkele manager heeft dan ook aangegeven dat de IT-organisatie efficiënt is.''
Dat kunnen ze ook niet omdat de meesten avn hun er inhoudelijk geen verstand van hebben. Het is ook makkelijker om 'dan maar weer de ict de schuld te geven'' dan uit te komen voor hun eigen chronische gebrek aan inzicht en kennis op ict gebied.

Duivels dilemma:
Sinds managers alleen maar kunnen kijken naar kosten, krijg je ook een 'kosten oplossing''. Eentje gebaseerd op kennis van geld, en niet een oplossing gebaseerd op diepgaande kennis van ict en automatisering.
Wanneer managers eens verder leren kijken dan alleen de centen, zouden er nog veel meer dingen bespaard kunnen worden.
Echter lopen ze vaak tegen het MT aan van een bedrijf, wat NOG minder inhoudelijk verstand heeft van ict en haar toepassingen.
Caught between a rock and a hard place dus.

Onzichtbare kosten:
Weerom een mooi school voorbeeld wat structureel gebrek aan ict kennis op mt lagen betekent in het hedendaagse bedrijfsleven.

Wanneer leidinggevenden zich eens zouden voor laten lichten door techneuten, zodat ook zij werkelijk KUNNEN begrijpen wat ict voor hun bedrijf zou kunnen doen, dan zouden dit soort artikelen niet meer nodig zijn. Dan zouden businessmanagers ook begrijpen dat hun business volledig de afgrond in stort als ze niet tijdig hun ict-fundament uitbreiden en upgraden.

Vraag ter overdenking:
- Als je bedrijfspand te klein word voor je business,, dan verhuis je toch ook naar een andere lokatie?
- Je bent toch ook niet verhuisd naar een kleiner businesspand, omdat de crisis om de hoek is komen kijken - simpelweg om blind op de huisverstingkosten te besparen??

> Waarom hou je dan nog vast aan je ontwetendheid op ictgebied en blijf je dan wel je eigen ict-fundament uithollen, afkappen, snoeien, uithollen?


Hoe je het ook wend of keert.
Ict drives 21ste centuries business, so learn to love it now, so that you can appreciate it later.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10