zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Overheid investeert in ICT, grote bedrijven juist niet

26 augustus 2009 - De ICT-bestedingen staan nog altijd onder druk vanwege de economische crisis. Maar bij de overheid zullen de komende twaalf maanden naar verwachting de bestedingen wel groeien op het gebied van ICT en software. Dit in tegenstelling tot andere sectoren, waar de verwachte afname groter is dan de verwachte groei.

Deze resultaten zijn afkomstig uit de meest recente ICT Barometer van Ernst & Young, een periodiek terugkerende peiling onder ruim 600 managers en professionals in het bedrijfsleven en bij de overheid. Het onderzoek geeft inzicht in de huidige stand van zaken met betrekking tot de vraag naar personeel, het beschikbare budget en de verwachte investeringen op ICT-gebied. 



Minder vraag naar ICT'ers
Vanaf begin 2009 is er sprake van een dalende vraag naar externe ICT’ers. Er is echter ook sprake van een lichte daling in de vraag naar interne ICT’ers. De daling in de vraag naar ICT’ers is van toepassing op alle sectoren, met uitzondering van de overheid waar de vraag op peil blijft. De afname in vraag is het grootste in bedrijven met meer dan 500 medewerkers. "Zowel voor externe als interne ICT’ers zien wij nog geen herstel optreden" stelt Jacob Verschuur, directeur ICT Leadership van Ernst & Young. "Het is met name de sector dienstverlening die in de afgelopen twee maanden rode cijfers toont voor de afname van interne ICT’ers. Juist vanuit deze sector komen momenteel berichten over het weer opstarten van stilgelegde ICT-projecten." 

Budget
Ten aanzien van het ICT-budget zijn de meningen onder de ondervraagden verdeeld. Maar liefst 28 procent van de managers en ICT-professionals verwacht dat het budget het komende jaar zal dalen, terwijl 25 procent een stijging verwacht. In de overige gevallen blijven de bestedingen op hetzelfde niveau. Per saldo blijft het ICT-budget op peil, weliswaar is dit een verbetering ten opzichte van april 2009 (21 procent groei en 39 procent daling). "Het herstel zet nog niet echt door," aldus Verschuur. "Opvallend is dat de overheid meer blijft investeren in ICT, terwijl binnen andere sectoren nog steeds sprake is van een daling van de budgetten." Met name grote bedrijven met meer dan 500 medewerkers kampen met een krimpend ICT-budget, terwijl de kleinere bedrijven (tot twintig medewerkers) van plan zijn het komende jaar meer te investeren in ICT. 

ICT-services
Bezuinigingen vinden vooral plaats op het gebied van externe ICT-services. De bestedingen aan hardware blijven gelijk en er is een groeiende tendens voor softwarebestedingen. Ten opzichte van april 2009 is er wel sprake van een verbetering voor de bestedingen van zowel externe ICT-services als hardware.

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Groene ICT groeit door crisis
 Besparen óp of mét ICT
 ICT arbeidsmarkt stort in
 Opbrengst ICT-investeringen zelden geëvalueerd
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Human Design op de werkvloer voor teameffectiviteit en bedrijfsgroei
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10