zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Starter accepteert baan onder niveau

11 november 2009 - Uit het onderzoek Arbeidsmarkt- en Imago-onderzoek 2009 door Memory Magazine, bleek dat 57,6 procent van de starters bereid is om een (eerste) baan onder hun niveau te accepteren. Uit dit onderzoek - waaraan precies 2009 starters meededen - kwam ook naar voren dat 62 procent bereid is om tegen een lager salaris dan normaal een (eerste) baan te accepteren.

Daarnaast denkt 55 procent van de starters langer te moeten zoeken naar een baan in vergelijking met werkzoekenden vorig jaar. Topwerkgevers

Tijdens De Nederlandse Carrièredagen ‘09 – dé carrièrebeurs in het najaar voor studenten, starters en (young) professionals - zullen ruim 100 organisaties aanwezig zijn met een stand en/of workshop(spreker) waaronder ABN AMRO, ING, TNT, Kema, BAM, Stork, Koninklijke Marine, Rabobank, Ordina, Atos Origin en Ministerie van Buitenlandse Zaken. Voor (afstuderende) rechtenstudenten, starters en (young) professionals wordt er op vrijdag 13 november De Juridische Carrièredag georganiseerd. Tijdens deze dag kunnen zij diverse workshops volgen en kennis maken met topadvocatenkantoren als Loyens & Loeff, DLA Piper, Stibbe en NautaDutilh. Op de speciaal ingerichte beursvloer kunnen studenten, starters en (young) professionals kennismaken met topwerkgevers uit de branches Accountancy, Bank & Verzekering, Farmacie, IT, Juridisch en Techniek. Daarnaast is er ook een aparte traineestraat op de beursvloer met organisaties die traineeships aanbieden. Young professionals kunnen een speciaal workshopprogramma volgen, gericht op mensen met werkervaring.

 
 Doorsturen   2 reacties  

 

Laatste nieuws

 Grote merken stellen Nederlandse consument teleur
 Nederlanders zijn trots op hun werk en doen vaak meer dan wordt gevraagd
 HR-beslisser ervaart te hoge werkdruk op HR-afdeling
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Starter accepteert vaak baan onder niveau
 Baan onder niveau maakt ongelukkig
 Werken onder niveau stompt af
 Crisis drijft starters tot stage
 
 
reacties
 
J.W. Hajee  |   | 
12-11-2009
 | 
12:37 uur
Langs de Zijlijn!

Starters accepteren lager salaris?
Waarom geloof ik dat nou niet?
Het begint allemaal bij: waar woon en werk je?
Dat neemt de gemiddelde starter al niet mee.

Daar waar de bevolking dunner gezaaid is, moeten veel mkb bedrijven uit de landelijke regio meer kosten maken om zichzelf een inkomen te verschaffen. Dit omdat minimaal een deel van hun brood toch uit de grote stad moet komen. Daarnaast worden ze meestal slechts dan ingehuurd als ze kwalitatief minstens net zo goed zijn, of beter, dan de locale bedrijven en tegelijkertijd met lagere tarieven kunnen werken. Daar waar de diesel alsmede extern gekochte onderdelen, grondstoffen en/of materialen voor een ieder ongeveer even duur is, zal uiteindelijk de factor arbeid het verschil moeten maken om competatief te kunnen blijven. Een stukje van de strijd zal danook mede door de medewerker moeten worden bijgedragen in het accepteren van een iets lager salaris. Op zich is dat niet erg. En als je er goed over na denkt, dan hoeft een iets lager salaris niet te betekenen dat je minder met je geld kunt doen, en/of kwaliteit van leven cq levensvreugde inlevert. In tegendeel!.

Wonen kost in de grote steden veel meer als op het platteland. Ook het dagelijkse levensonderhoud is op het plateland goedkoper. Er zijn minder verleidingen, minder uitgaansgelegenheden, en mode en trends zijn veel minder belangrijk. Ook de sociale samenhang van de bevolking is anders en warmer dan gemiddeld in de grote stad.

We hebben al een paar keer een sollicitant gehad die roept: In Rotterdam kan ik 400 per maand meer verdienen! Dat is dan netto zo'n 250 euro meer als bij ons:
Huis kost minimaal € 50.000,-- meer x 6% rente is € 3.000,-- meer kosten per jaar = € 250,-- per maand. Dat bedrag in 20 jaar aflossen kost netto = € 125,-- per maand. En dan hebben we het nog maar niet over alles wat er daar verder duurder is, de criminaliteit, al die mensen op een kluitje etc.
Degene die dit roept realiseert zich niet dat alleen al wonen minimaal € 150 meer kost per maand dan hij extra netto overhoudt.

Toch is er de trek naar de stad. Dit terwijl het leefklimaat in de Provincie voor de meeste mensen per saldo vele malen beter is. Minder criminaliteit, veel minder agressie en opgefokt gedrag, kinderen die nog gewoon buiten kunnen spelen, normaal om kunnen gaan met je buren, etc.

Maar dat geven we onze kinderen tijdens de lessen maatschappijleer op school niet mee. Er wordt alleen maar gekeken naar : Wat verdien ik?. Over de rest, al die andere faxtoren die kunnen bijdragen tot gelukkig worden, wordt nooit gepraat.
Jammer eigenlijk!

En dat wilde ik ter overdenking toch een keer aan u allen kwijt.

Willem

Tom de Jonge  |   | 
6-12-2009
 | 
10:38 uur
De uitleg van een bedrijf dat op het platteland meer kosten moet maken om aan hun klanten te komen gaat niet op. Wat jij toewijst aan de werknemer die goedkoper woont heeft ook een ondernemer een veel goedkoper pand en vaak geen parkeerkosten e.d. En de verleidingen van de stad zijn een reden om meer te verdienen in de randstad? Ik ben vanuit de stad verhuist naar het platteland voor de kinderen en dit is veel duurder. Ik gebruik overal de auto voor, en de tuin is niet goedkoop om in te richten. De verleidingen zijn nu tuinhuisjes, aanbouwen en carports.
Maar, ik denk dat de meeste mensen niet mogen klagen over loon. En dat mensen eerst maar eens in de zorg moeten werken als uitvoerende en dan weer naar hun loon kijken.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
advertorial
White paper: E-mail Marketing Automation Trends 2022
Wat kun je in 2022 verwachten op het gebied van e‑mail marketing automation? Welke trends en ontwikkelingen ziet Spotler? En welke thema’s moet je dit jaar in de gaten houden om zoveel mogelijk succes te behalen met je organisatie?
Download het white paper
Lees verder
Trend van eigen thuisbioscoop zet ook in 2022 door
reacties
Traditioneel kerstpakket populairste extra beloning  (1) 
Thuiswerkers klagen het meest over hoofdpijn, stijve nek en vermoeide ogen  (1) 
Bedrijven verwachten tweedeling kantoorwerkers en thuiswerkers (2) 
Laptop veel milieuvriendelijker dan desktop  (1) 
Om veerkrachtiger te zijn, moeten bedrijven zich op snelheid en schaal richten (1) 
25 procent meer omzet verwacht door face-to-face zakendoen (2) 
Agile werken: een fundamentele cultuurverandering (1) 
top10
De zes belangrijkste trends voor intelligente documentverwerking in 2022
Van Digital Twins tot afstandscontrole: dít zijn de visualisatietrends van 2022
Brede kijk op netwerksecurity dé uitdaging voor 2022
'Het nieuwe normaal is nu gewoon normaal'
Jongeren zijn extra kwetsbaar voor phishing
Drie manieren om betrokkenheid te creëren bij medewerkers op afstand
Bedrijven willen klantervaring verbeteren in huidige 'digital-first' wereld
Vijf tips voor veiligheidsbewustzijn
Twee op de vijf werkenden laat zich niet verleiden door tekenbonus bij zoektocht nieuwe baan
Deze acht innovatieve features brengt Zoom uit in 2022
meer top 10