zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Nederlanders meest pessimistisch in EU over werkgelegenheid

18 september 2009 - Nederlanders zijn het meest pessimistisch van alle Europeanen als het gaat over hun verwachtingen van de werkgelegenheid in de komende twaalf maanden. Maar liefst 68 procent verwacht een verslechtering. Nederlanders gaan daarmee aan kop in de Europese Unie.

Ook over de vooruitzichten voor de economische situatie zijn Nederlanders erg somber. Een meerderheid (52 procent) voorziet een verdere verslechtering van de economische situatie in Nederland in het komende jaar. Alleen de Letten en Hongaren zijn nog pessimistischer. Dat blijkt uit de nieuwe Eurobarometer over Nederland, de halfjaarlijkse opiniepeiling die de Europese Commissie laat uitvoeren in alle 27 EU-landen. Het onderzoek voor de nieuwe peiling vond plaats in juni en juli van dit jaar onder 1.000 Nederlanders. Werkloosheid

Werkloosheid staat nu overtuigend op de tweede plaats van onderwerpen die voor Nederlanders het belangrijkst zijn, na de algemene economische situatie. Een half jaar geleden noemde nog slechts vier procent werkloosheid als belangrijkste item, nu is die score tien keer zo hoog (40 procent). Als het gaat om de eigen baan en de financiële situatie, zijn Nederlanders juist positiever dan het Europees gemiddelde. De meeste Nederlanders verwachten niet dat hun leven het komende jaar wezenlijk zal veranderen. Er zijn nu zelf minder mensen die op een verslechtering rekenen dan bij de vorige peiling een half jaar geleden (veertien procent tegen nu zeven procent). Nederlanders hebben ook een bovengemiddeld vertrouwen dat hun pensioen in veilige handen is. Gemiddeld heeft slechts 39 procent van de Europeanen vertrouwen in de toekomst van zijn of haar pensioen tegen 66 procent van de Nederlanders, 

Tevreden en verdraagzaam

Deze uitslagen sluiten aan bij het bekende beeld dat Nederlanders tot de meest tevreden burgers van de EU behoren. Ook in deze Eurobarometer behoren Nederlanders (96 procent), samen met de Luxemburgers en vlak na de Denen, onveranderd tot de top van tevredenheid als het gaat om het dagelijks leven. Opvallend is verder dat Nederlanders relatief verdraagzaam zijn in vergelijking met andere Europeanen. Twee op de drie Nederlanders vinden dat andere etnische groepen het culturele leven verrijken en dat immigranten een belangrijke rol kunnen spelen bij de ontwikkeling van meer begrip en tolerantie in de rest van de wereld. Gemiddeld onderschrijft iets meer dan de helft van de Europeanen deze stellingen. 

Europese Unie

Het vertrouwen in de Europese economie blijft dalen, ook in Nederland. In 2006 vond vijftien procent van de Nederlanders dat de Europese economie er slecht aan toe was, nu is dat opgelopen tot 54 procent tegen 68 procent voor het EU-gemiddelde. Het vertrouwen in de EU is in Nederland nog steeds bovengemiddeld hoog, maar is het afgelopen halfjaar wel gedaald van 64 procent naar 58 procent. De steun voor het EU-lidmaatschap blijft het hoogste in de Benelux-landen, Spanje en Ierland. In Nederland ging dit cijfer van 80 procent naar 72 procent. Driekwart meent dat Nederland voordeel heeft van het lidmaatschap van de Unie. Daarentegen vindt minder dan de helft van de Nederlanders dat de EU voldoende rekening houdt met de nationale belangen van ons land. Nederlanders vinden dat de EU zich vooral moet richten op economische zaken en de bestrijding van criminaliteit. Een overgrote meerderheid wil dat Europa meer te zeggen krijgt bij de strijd tegen de georganiseerde misdaad (90 procent) en terrorisme (89 procent).

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Manager van middelbare leeftijd zit nog jaren op de schopstoel
 Meedogenloze werknemer vecht voor baanbehoud
 Werkgevers blijven voorzichtig positief met aannemen nieuw personeel
 Werknemers hebben zorgen over baanbehoud
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10