zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Werkgevers blijven voorzichtig positief met aannemen nieuw personeel

11 juni 2008 - Het optimisme van de Nederlandse werkgevers over de ontwikkeling van de werkgelegenheid stabiliseert voor het derde kwartaal van 2008. Het netto werkgelegenheidscijfer voor Q3 komt uit op voorzichtig positief, te weten +8 procent.

Dit betekent dat van de ondervraagde werkgevers per saldo 8 procent verwacht het aankomend kwartaal meer personeel aan te nemen. Ten opzichte van het vorig kwartaal verandert daarin dus niets, toen kwam het netto werkgelegenheidspercentage ook uit op +8 procent.Grondslag voor de Arbeidsmarktbarometer waarover Manpower ieder kwartaal rapporteert, zijn interviews met ruim 750 Nederlandse werkgevers. Wereldwijd worden meer dan 55.000 werkgevers uit 32 landen en gebiedsdelen bevraagd. MEOS (Manpower Employment Outlook Survey) is de enige voorspellende werkgelegenheidsrapportage in Nederland.

Voortzetting tendens
Hans Leentjes, Algemeen Directeur Manpower Nederland, licht toe: "In onze berichtgeving over kwartaal twee van dit jaar gaven we al aan dat de onzekerheid in de markt wereldwijd zorgde voor wat voorzichtigheid met het aannemen van nieuw personeel. Maar we constateerden ook dat positiviteit overheerste bij de werkgevers in Nederland. De cijfers die we nu voor kwartaal drie zien, zetten deze tendens voort. Het lijkt erop dat ondernemers in ieder geval het vertrouwen hebben dat het klimaat niet verder zal verslechteren."

Landbouw, Bosbouw en Visserij aan kop
De sector Landbouw, Bosbouw en Visserij verwacht de grootste stijging. Deze sector toont een netto werkgelegenheidscijfer van +11procent, ten opzichte van +3 procent in Q2. In de Bouwnijverheid daalt het vertrouwen voor het aankomend kwartaal het meest. Daar zien we het omgekeerde: 3 procent van alle werkgevers verwacht meer personeel aan te nemen, tegenover 11 procent in het vorige kwartaal.

Meest optimistisch in Noord
Nederlandse werkgevers in de regio Noord zijn voor het aankomend kwartaal het meest optimistisch: in deze regio verwacht 10%  hun personeelsbestand te willen uitbreiden.
Daar waar de regio Zuid in Q2 nog het minst optimistisch was, zien we voor het aankomend kwartaal een positiever verwachting. Voor deze regio luidt de voorspelling dat 9 procent van de werkgevers meer personeel aanneemt ten opzichte van het vorig kwartaal (+3 procent). De regio West ziet een voorzichtige daling (van +8 procent naar +5 procent), wat deze regio het minst positief maakt voor Q3.

Verenigde Staten valt niet veel verder terug
Gezien de recente marktontwikkelingen in de Verenigde Staten blijven alle ogen  hierop gericht. De Manpower Arbeidsmarktbarometer laat zien dat ook hier slechts een lichte teruggang wordt verwacht door de werkgevers (2 procentpunten). Met een netto werkgelegenheidscijfer van +12 is er dus sprake van optimisme.
Bij de Europese landen die voor Nederland van belang zijn, te weten Duitsland, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk, zien we percentages van respectievelijk +10 procent, +4 procent en +6 procent. Alle drie deze landen lieten hetzelfde percentage zien in Q2 en geven daarmee een stabiel beeld.

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Luchtverkeersleider.nl beste site voor personeelswerving
 Stagnerende economie leidt tot personeelsstop, niet tot ontslagen
 Dreigende recessie: gaat de bezem gaat door het personeelsbestand?
 De beste nieuwe mensen vindt u via uw eigen personeel
 Bedrijven voorzichtiger met aannemen financieel personeel
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Human Design op de werkvloer voor teameffectiviteit en bedrijfsgroei
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10