zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Manager van middelbare leeftijd zit nog jaren op de schopstoel

15 juli 2009 - Het is een bekend gegeven dat de werkloosheid vaak achter de economische cyclus loopt. Dat wil zeggen dat de werkgelegenheid pas weer toeneemt als de economie al langer tekenen van herstel laat zien. Dat wil ook zeggen dat vooral managers tussen de 40 en 60 jaar nog jaren lang kwetsbaar blijven.


Dat laatste komt naar voren uit onderzoek van Wharton. Francis Diebold, directeur van het Financial Institutions Center van de businessschool zegt dat deze groep zo kwetsbaar is omdat ze duurder zijn dan hun jongere collega’s, minder kennis hebben van technologische ontwikkelingen en bovendien geconfronteerd worden met een slechte arbeidsmarkt. En dat laatste zal nog wel even duren, minstens tot 2013. 



Moeilijke aspecten
Er spelen nog twee aspecten een rol, stelt hoogleraar Management Peter Cappelli. Ten eerste worden de banen die vrijkomen met name opgevuld door interne krachten. Ten tweede komen er minder nieuwe bedrijven bij die voor werkgelegenheid kunnen zorgen. Verder stijgt de werkloosheid sowieso het hardst onder mensen van 45 jaar en ouder. Volgens Matthew Freedman, hoogleraar aan de Cornell University zullen managementkwaliteiten altijd nodig zijn, maar zullen oudere managers veel moeilijker kunnen  winnen van jongere medewerkers die meer kennis van technologie hebben. Daar komt nog bij dat sommige banen, bijvoorbeeld in de auto-industrie, uitgeverijen en financiële dienstverlening misschien wel nooit meer terugkomen. 

Prioriteiten
Lynn Reaser, vice president van de National Association for Business Economics moeten oudere managers rekening houden met een salarisverlaging van vijftien tot 30 procent en zich voorbereiden op heel, heel veel sollicitaties en netwerkrondes voor ze weer aan de slag kunnen. Het goede nieuws is dat dit een ideaal moment is om een stapje terug te doen en eens goed na te denken wat u wilt met uw leven en carrière, waar uw prioriteiten liggen. Voor een groot aantal managers die nu zonder werk komen te zitten is interimmanagement, consultancy of freelance werken wellicht een goede optie, helemaal gezien het feit dat veel meer werkgevers een beroep doen op deze groepen. En dan hebben ouderen wellicht weer een voorsprong: wel de kennis en ervaring, maar geen dure loonkosten. 

Scholing
Scholing is een andere goede optie. Zowel in de VS als in Groot Brittannië melden universiteiten een toename in het aantal aanmeldingen van oudere mensen. Of om hun kansen te vergroten of gewoon om de recessie ‘uit te zitten’. In theorie is dit een goed idee, maar in de praktijk zal het niet gemakkelijk zijn een werkgever te vinden die je zonder ervaring aanneemt, waarschuwt Matthew Bidwell, hoogleraar Management aan Wharton. Bovendien moet u in een nieuw beroep weer helemaal van voor af aan beginneneroep. Natuurlijk moet u terug naar school gaan als u dat altijd al hebt gewild, maar verwacht er niet meteen een goed salaris aan over te houden. Hoe ouder u bent, hoe minder voordeel u van omscholing hebt, u heeft immers niet zoveel tijd om er de vruchten van te plukken. Een opleiding volgen is ook niet niks. Het kost veel tijd en niet iedereen heeft het geld en de mogelijkheden om die erin te steken. 

Tekort
Er zijn echter ook positievere geluiden. Peter Felix, directeur van de Association of Executive Search Consultants, is er van overtuigd dat de vraag naar goede managers van 45 jaar en ouder uiteindelijk weer toe zal nemen. Hij benadrukt dat er nog altijd een tekort is aan mensen met hun kennis en ervaring.

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Krappe arbeidsmarkt vraagt om hogere productiviteit
 Oudere manager is betere manager
 Managers blijven tegen grijs plafond botsen
 Topmanager wordt schaars
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10