zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Kredietcrisis wakkert onzekerheid over pensioen aan

30 december 2008 - 43 procent van de werknemers weet niet welke pensioenvorm hij heeft. Ook de kennis van werkgevers laat te wensen over: slechts zeven procent kent de belangrijkste wijzigingen in de pensioenwet en bijna een kwart van de werkgevers weet niet welke pensioenregeling zijn organisatie aanbiedt.

Dat blijkt uit onderzoek van ING Pensioencommunicatie, uitgevoerd door Ruigrok Netpanel. Volgens Peter van Klaveren, directeur ING Pensioencommunicatie, zal meer dan 50 procent van de werknemers minder pensioen ontvangen dan verwacht. "Hun leven, of dat van hun nabestaanden, ziet er straks heel anders uit dan ze hadden gehoopt. Ze moeten langer doorwerken en misschien zelfs hun huis verkopen." 



Informatiebehoefte

37 procent van de werknemers geeft aan behoefte te hebben aan meer pensioeninformatie en zelfs 55 procent daarvan wil graag via één op één gesprekken, presentaties en/of workshops persoonlijk geïnformeerd worden. Van Klaveren: "De kredietcrisis maakt mensen onzekerder maar ook kritischer. De informatiebehoefte neemt daardoor alleen maar toe. Het is belangrijk dat werkgevers hun rol gaan oppakken. Sinds de invoering van de Pensioenwet zijn zij namelijk medeverantwoordelijk voor goede pensioencommunicatie." 

Onderscheidend vermogen

Een goede pensioenregeling is voor werknemers één van de belangrijkste onderdelen van de secundaire arbeidsvoorwaarden. "Het gros van de Nederlandse werkgevers is zich niet bewust van de kracht van pensioen als wervingsinstrument. De kansen op het aantrekken van nieuw personeel blijven hierdoor onbenut," aldus Van Klaveren. Na vakantiedagen (59 procent) en de locatie van het werk (56 procent) vindt 41 procent van de werknemers het belangrijk dat er een goede pensioenregeling wordt aangeboden. Door de werknemer een goede regeling aan te bieden, kan de werkgever zich onderscheiden ten opzichte van zijn concurrenten. Een goede werkgever vervult daarmee ook zijn zorgplicht, geeft invulling aan goed werkgeverschap en bevordert de loyaliteit van de werknemer.

 
 Doorsturen   1 reactie  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Ook jonge manager ligt nu wakker van pensioen
 Geeft u straks leiding aan een team chagrijnige 70-plussers?
 Nieuwe media niet in trek bij pensioeninformatie
 Nederlander is financieel naďef
 Nederlander rekent op meer pensioen dan hij krijgt
 
 
reacties
 
Jan  |   | 
30-12-2008
 | 
13:50 uur
Duidelijk onderzoek. Ik ben echter nog benieuwd naar wat mensen nu precies willen weten? Is dat ook onderzocht? Ik kan me voorstellen, en dat blijkt bij ons ook in de praktijk, dat mensen zich nu met name zorgen maken over de continuďteit van het fonds of de verzekeringsmaatschappij. In het verlengde daarvan willen mensen weten of er volgend jaar premieverhogingen te verwachten zijn en of er wel of niet geďndexeerd wordt. Als over een paar jaar alles weer op de rails staat (daar ga ik wel een beetje van uit) dan is de behoefte aan informatie weer anders. En uit de praktijk blijkt dat veel mensen dan juist weer niet op (informatie over) pensioen zitten te wachten.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10