zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Geeft u straks leiding aan een team chagrijnige 70-plussers?

24 november 2008 - Al voor de kredietcrisis, worstelde Amerika met een pensioencrisis. Nu meer en meer werknemers afhankelijk zijn van – in waarde dalende – pensioenbeleggingen en door de gestegen kosten voor levensonderhoud minder kunnen sparen voor hun oude dag, geeft u straks wellicht leiding aan een team onwillige ouderen.

Volgens Workforce Management is de huidige generatie veertigers voor hun pensioen hoofdzakelijk afhankelijk van beleggingsfondsen en is de hoogte van hun inkomen na pensionering onzeker. De droom van een vervroegd pensioen valt voor hen al helemaal in duigen. En dat kan catastrofale gevolgen hebben voor de werkplek, waarschuwen de onderzoekers. Door een overdaad aan ouderen, wordt het moeilijker voor getalenteerde jongeren om op te klimmen. Nog erger is het vooruitzicht op een generatie ouderen die helemaal geen zin meer heeft om te werken en dus met een chagrijnig hoofd hun tijd uitzit en niet meer uitvoert dan strikt noodzakelijk. En dan is er nog de mogelijkheid dat een deel van hen het werk zelfs gaat saboteren uit pure onvrede. 



Stimulans
Werkgevers die deze mogelijke scenario’s negeren, lopen het risico hun concurrentievoordeel te verliezen, waarschuwt Alicia Munnell, directeur van het Center for Retirement Research. "Als organisaties vermoeden dat ze straks opgescheept zitten met niet-productief personeel dat bovendien relatief veel betaald krijgt, zouden ze die mensen nu al moeten stimuleren om extra te sparen voor aanvullend pensioen." 

Tekort

Dit is niet de eerste waarschuwing omtrent dit thema en zal waarschijnlijk ook niet de laatste zijn. Uit onderzoek van Aon bleek vorige maand dat in vier van de tien Amerikaanse ondernemingen, minder dan 70 procent van de werknemers pensioen opbouwt. En onderzoek van de Wall Street Journal Online en Harris Interactive Personal Finance toonde aan dat een kwart van de Amerikanen die pensioen opbouwt dat weer teniet doen door vroegtijdig geld op te nemen uit hun pensioenpotje. Uit onderzoek van het Center for Retirement Research blijkt bovendien dat de meeste mensen minder dan de helft aan pensioen opbouwen dan ze nodig zullen hebben. 

Financiële planning

"We stevenen op een enorme crisis af als we nu niet heel snel weer een sterke economie en krachtige aandelenmarkt hebben," zegt Ted Benna, COO van Malvern Benefits. Een manier om werknemers van middelbare leeftijd te helpen is hen voor te lichten over financiële zaken, voegt het Workforce Management daaraan toen. IBM is een van de ondernemingen die dit al aanbiedt. IBM-werknemers kunnen een speciaal telefoonnummer bellen voor informatie over en hulp bij financiële planning.

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Babyboompensioen bedreigt concurrentiepositie
 Werknemer stelt pensioen uit
 Nederlander is financieel naïef
 Generatie X kan misschien wel nooit met pensioen
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10