zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Nederlander rekent op meer pensioen dan hij krijgt

15 september 2008 - De algemeen aanvaarde norm van 70 procent van het laatst verdiende salaris als pensioen blijkt vaker uitzondering dan regel is, zelfs als iemand 40 jaar deelneemt aan de pensioenregeling. Dit staat in schril contrast met wat Nederlanders verwachten.

Een en ander blijkt uit onderzoek van het Expertisecentrum Pensioenrecht van de Vrije Universiteit Amsterdam in opdracht van AEGON. Vooral carrièremakers moeten zich zorgen maken over het niveau van hun pensioen bij pensionering. "In de afgelopen tien jaar heeft er een verschuiving plaatsgevonden van regelingen die relatief gunstig waren voor werknemers die carrière maakten, naar regelingen die gunstig zijn voor werknemers zonder of met weinig carrière." aldus onderzoekster Pauline Bakker. De overstap van eindloonregeling naar een - voor de werkgever beter betaalbare - middelloonregeling bijvoorbeeld heeft vergaande gevolgen. Zeker wanneer volgens de pensioenregeling het pensioen in waarde niet aangepast wordt aan de inflatie (indexatie). "Uit het rapport kan worden afgeleid dat de wet de fiscale mogelijkheden biedt om het ambitieniveau van 70 procent van het laatst verdiende salaris te halen, maar dat deze door werkgevers en werknemers niet optimaal worden benut", aldus de onderzoekster. 



Eerlijk over later

De discussie over de hoogte van het ouderdomspensioen is niet nieuw. Ook het besef dat steeds meer mensen langer moeten doorwerken niet. Wel nieuw is dat ook met 40 dienstjaren in een en dezelfde pensioenregeling men onvoldoende pensioen kan opbouwen. Pensioenverzekeraar AEGON brengt de uitkomsten van het onderzoek onder de aandacht omdat hij het belangrijk vindt mensen te laten nadenken over later. "Het doel van het onderzoek is dan ook niet zo zeer om opnieuw het versoberde pensioenstelsel in Nederland onder de aandacht te brengen, maar is gelegen in het bewustwordingsproces van mensen om nu na te denken over later. De perceptie van mensen over de hoogte van hun pensioen strookt namelijk niet met de werkelijkheid. De pensioenregelingen bieden werknemers over het algemeen een goede basis maar vaak niet de beoogde 70 procent. Dat moeten mensen beseffen. Het belangrijkste is immers dat mensen goed kijken naar hun pensioenopbouw en tijdig aanvullende maatregelen treffen, indien nodig," aldus Herman Kappelle, buitengewoon hoogleraar fiscaal pensioenrecht aan de VU en directeur AEGON Adfis.

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 ‘Opgebouwd pensioen moet op salarisstrook’
 Beperking pensioenopbouw nodig op gespannen arbeidsmarkt
 Generatie X kan misschien wel nooit met pensioen
 De hele wereld maakt zich zorgen over zijn pensioen
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10