zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Ook jonge manager ligt nu wakker van pensioen

1 december 2008 - Jonge managers maken zich zorgen over de toekomst, vooral het pensioen geeft de jongelingen uit het bedrijfsleven kopzorgen. Bijna driekwart (72 procent) van de jonge managers denkt dat de soliditeit van hun oudedagsvoorziening door de huidige economische tijd wordt aangetast.

Dit blijkt uit een onderzoek van PricewaterhouseCoopers (PwC) onder ruim 200 jonge managers in de leeftijd van 20 tot 40 jaar. Naast de angst voor hun pensioen erkennen jonge managers op lange termijn ook de beurscrisis als gevaar. Dit laatste is waarschijnlijk direct gerelateerd aan de zorgen die ze hebben met betrekking tot de betaalbaarheid van pensioenen: 71 procent van de ondervraagde managers maakt zich hier zorgen over. "Er is sprake van een trendbreuk. Jonge managers bekommerden zich tot voor kort niet of nauwelijks om hun pensioen. Maar de druk van de beurscrisis op pensioenen lijkt zijn weerslag te hebben op hun gemoedstoestand," zegt Rien Wiegeraad, partner Human Resources bij PricewaterhouseCoopers. Sociale klimaat

Ook het huidige sociale klimaat wekt zorgen bij de jonge managers. Problemen zien zij vooral in de oplopende zorgkosten en de uitholling van het huidige sociale klimaat. "Het is bekend dat in mindere tijden de solidariteitsgedachte aan populariteit wint", stelt Rien Wiegeraad. Werkloosheid is vooralsnog geen item voor de jongelingen, tweederde ziet hier geen gevaar in. 

Zorgwekkende thema’s

De top drie van thema's die jonge managers het meest zorgwekkend vinden voor de samenleving, zijn: toenemend zinloos geweld (83 procent); toenemende zorgkosten, zoals de AWBZ (77 procent) en uitholling van het sociale zekerheidssysteem (68 procent). De top drie van thema's die in de ogen van jonge managers moeilijk zijn op te lossen, zijn: klimaatverandering (74 procent); terrorisme (68 procent) en tekort aan fossiele brandstoffen (59 procent). 

Optimistisch

Ondanks dat de jonge manager gevaren ziet, onder andere door de financiële crisis, is hij/zij toch optimistisch gestemd over de arbeidskansen in de toekomst. Circa tweederde denkt dat er zeker nog enkele stappen op de carrièreladder gezet kunnen worden. In de vakgebieden automatisering, zakelijke dienstverlening en communicatie zien de managers op de middellange termijn (vier tot vijf jaar) de grootste mogelijkheden. Slechts negen procent ziet carrièremogelijkheden bij de overheid, terwijl de baanzekerheid bij de overheid groter lijkt. 

Uitdaging

Rien Wiegeraad: "Dat jonge managers nog steeds optimistisch zijn blijkt uit het feit dat ze open staan voor een nieuwe uitdaging. Ze durven nog steeds van baan te switchen. Een derde geeft aan bereid te zijn om naar het buitenland te verhuizen als ze daar een baan aangeboden krijgen. De arbeidsmarkt beperkt zich in hun ogen niet tot alleen Nederland. De durf is er om te kijken naar carrièrekansen buiten onze landsgrenzen. Stilstaan is voor een groot deel van de groep geen optie, zelfs in het huidige economische klimaat."

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Netto maandsalaris van Nederlander met modaal inkomen stijgt met 7,75 euro
 Nederlander verwacht weer vaker de weg op te gaan voor werk
 Prinsjesdag 2021: de belangrijkste veranderingen voor HR- en salarisprofessionals
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Generatie X kan misschien wel nooit met pensioen
 Slapeloze zondagnacht breekt hele week
 Manager heeft liever uitdaging dan baanzekerheid – ook tijdens recessie
 Europese CEO ziet toekomst somber in
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
E-learning laten ontwikkelen? Let op deze tips!
reacties
Dat coachen is ook niet alles.  (2) 
India minder aantrekkelijk door krappe arbeidsmarkt (1) 
Vijf actiepunten voor een geavanceerde data-analytics-strategie voor de toekomst (1) 
Zo toegankelijk zijn websites waar je belangrijke zaken regelt (1) 
Young Professionals ervaren steeds meer stress (1) 
Twee na grootste stijging werkgelegenheid ooit  (1) 
Nederlanders meest gierig: consumenten betalen steeds minder voor verzending (1) 
top10
Twee derde Nederlanders dik tevreden met baas
Zakelijk reizen na corona: grote behoefte aan ‘grenzeloze benefits’
Online neemt de rol van de papieren folder langzaam over
Vier op tien jonge Nederlanders overwegen emigratie door woningtekort
Jongeren werken aan gezonde wereld en energietransitie tijdens de Tech Day
Premie WA beperkt casco-verzekering stijgt ondanks daling schadelasten
Netto maandsalaris van Nederlander met modaal inkomen stijgt met 7,75 euro
Nederlander verwacht weer vaker de weg op te gaan voor werk
Drie op de vijf Nederlanders willen werken bij bedrijf dat diversiteit als kernwaarde heeft
Nalatigheid beveiligen softwareontwikkeling moet gevolgen krijgen
meer top 10