zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

CV’s barsten van de leugens en blunders

29 oktober 2008 - Klopt uw CV? Hoewel maar zes procent van de Nederlandse medewerkers zegt ooit te hebben gelogen in een CV, blijkt uit een enquête van CareerBuilder.nl (voorheen JobbingMall.nl) dat 45 procent van de werkgevers onjuistheden in CV’s heeft aangetroffen.

Van deze werkgevers heeft 54 procent de sollicitant rechtsreeks afgewezen, 37 procent overwoog nog steeds de samenwerking maar zag er uiteindelijk toch van af en negen procent nam de sollicitant in dienst. 



Meest voorkomende leugens
De leugens die het meeste voorkomen in CV's:
- Vaardigheden: 35 procent
- Verantwoordelijkheden bij vroegere werkgevers: 23 procent
- Functie: dertien procent
- Vorige werkgevers: dertien procent
- Academische titels of opleidingsinstituten: zeven procent
- Perioden van dienstverband: zeven procent 

Blunders

CareerBuilder vroeg aan personeelsmanagers wat de leukste of meest storende blunders zijn die zij in CV's zijn tegengekomen. Voorbeelden hiervan zijn:
- Beweren dat je een expert bent in het opzetten van computernetwerken terwijl je nauwelijks in staat bent een internetverbinding te configureren
- Het bijvoegen van een project dat door de interviewer zelf is gemaakt
- Binnen een jaar twee verschillende CV's met compleet andere werkervaring opsturen
- Een universitaire opleiding aangeven van een instituut dat niet bestaat
- Beweren dat je vroeger al voor het bedrijf hebt gewerkt terwijl dat niet zo is
- Het failliet gaan van de oude werkgever als reden van vertrek aangeven terwijl dat niet zo is
- Een werkgever opgeven die niet bestaat 

Reputatieschade

"Zelfs kleine leugens zoals overdreven functieomschrijvingen of het verwisselen van data kunnen schade brengen aan uw reputatie als werknemer," aldus Wouter Goede, managing director van CareerBuilder.nl. "Alles wat u tijdens het sollicitatieproces doet en zegt laat zien wie u bent en geeft werkgevers een indruk van hoe het zou zijn om met u samen te werken. Als u zich druk maakt om gaten in uw loopbaan of ontbrekende kwalificaties kunt u de sollicitatiebrief gebruiken om u daarover te uiten. Hierdoor geeft u werkgevers een vollediger beeld van wie u bent en wat u voor het bedrijf kunt betekenen." 

Drie tips

Goede heeft de volgende tips om uw CV op een legitieme manier te laten uitblinken: 

1. Ga gericht aan de slag

Gebruik de huidige situatie als basis voor uw CV en sollicitatiebrief om de aandacht van de werkgever te trekken en te laten zien dat u goed bent voorbereid en werkelijk bent geïnteresseerd in de functie. 

2. Doe het anders dan de rest

Meer dan twee vijfde (41 procent) van de personeelsmanagers gaf aan gemiddeld 60 seconden of minder naar een CV te kijken als zij een sollicitant voor het eerst onder de loep nemen. Leg dus de nadruk op prestaties die van belang zijn voor de baan en vermeld, waar mogelijk, de resultaten hiervan om te laten zien wat voor bijdrage u hebt geleverd voor uw oude werkgevers.Door een opsomming van alle relevante ervaring en kwalificaties aan het begin van een CV te zetten, kan ook de aandacht van de lezer gestimuleerd worden. 

3. Gebruik sleutelwoorden

Personeelsmanagers maken vaak gebruik van softwaretools om CV’s op woorden te filteren die kunnen aantonen of u geschikt bent voor de baan. Let vooral op de woorden in de vacature en gebruik deze in uw CV. Vaardigheden waar werkgevers doorgaans op letten:
- Mondelinge en schriftelijke communicatievaardigheden (49 procent)
- Het oplossen van problemen en het nemen van beslissingen (44 procent)
- Teambuilding (27 procent)
- Klantvriendelijkheid of klantbehoud (26 procent)
- Technologie (22 procent)
- Verbetering van het prestatievermogen en de productiviteit (21 procent)
- Tweetaligheid of gesproken talen (achttien procent)
- Leiderschap (achttien procent)
- Projectmanagement (elf procent)

 
 Doorsturen   13 reacties  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Acht tips voor een relevant CV
 Cv-controle bespaart geld
 Liegen tijdens sollicitatie moet kunnen
 Sollicitanten liegen steeds meer
 
 
reacties
 
Ad de Beer  |   | 
29-10-2008
 | 
07:48 uur
Iedereen liegt meerdere malen per dag, dus waarom een CV niet een beetje ''pimpen''.
De betere interviewer prikt er welliswaar doorheen, maar toch.
Een CV is toch net zo iets als een advertentie en verkopers weten als geen ander wat liegen en bedriegen is. Het probleem is vaak dat mensen niet consequent liegen omdat de leugen niet goed is voorbereid.
De slechste CV's die ik heb gezien in mijn rijke loopbaan waren overigens CV's die door professionals waren opgemaakt. Met name outplacementbureaus schepen hun ''klanten'' vaak op met een stuk standaardwerk en daardoor weet de doorsnee personeelboer meteen dat hij met een outplacer te maken heeft. En laat outplacement bureaus hun klanten nu net weer trainen om niks te zeggen over het traject waar ze in zitten. De vraag: ''hoe bevalt uw outplacement traject'' leidt dan ook vaak tot veel gehakkel en gestotter.
Maar de betere interviewer gebruikt een CV alleen maar als leidraad. Ik laat de kandidaten ook altijd zelf hun CV vertellen. De man die me zuchtend naar zijn stukje papier verwees: ''Je kunt het toch allemaal wel lezen'' was al snel kansloos in de procedure. Niet iedere Paarse Koe valt positief op per slot.
Dzjiebie  |   | 
29-10-2008
 | 
07:52 uur
Het is natuurlijk wel voorstelbaar dat iemand met een uitgebreid cv ervoor kiest om de ene keer projecten en of opdrachten wel erin te zetten en de ander keer niet. En inderdaad een goeie brief erbij met de motivatie van de wijziging toegelicht is dan heel belangrijk. Echter uitgevoerde werkzaamheden en kennis van heel lang geleden als je ze vermeldt alleen globaal vermelden, hoe korter dat iets geleden is hoe gedetailleerder het moet zijn!
Rene Civile  |   | 
29-10-2008
 | 
08:44 uur
Het is grappig deze cijfers weer eens opnieuw te zien. Een dergelijk onderzoek is nu eenmaal niet nieuw. Er zijn twee details die ik hier in het lijstje eigenlijk mis.

1. Wanneer je referenties opgeeft zorg er dan voor dat het geen vrienden uit de kroeg betreft. Het is namelijk een hele kleine wereld en leugentjes komen als een boemerang weer terug.

2. Opdrachtgevers zouden meer moeite mogen doen om cv's te checken en referenties na te lopen.

Verder heb ik een klacht m.b.t. de gegeven tips. Het spoort sollicitanten namelijk aan het cv aan te passen naar de vragen en wensen die in een aanvraag staan beschreven. De beste tips?

- Wees gewoon jezelf
- Solliciteer op functies waar je kennis en ervaring in hebt
- Fouten maakt iedereen en worden vergeven maar aanwijsbare incompetentie niet
- Kijk tijdens een sollicitatie gesprek samen waar je elkaar kan aanvullen en ondersteunen
- Het is een kleine wereld en het opbouwen van een solide naam vergt jaren. Het afbreken soms in enkele momenten.

Succes

RC PM
L.J.  |   | 
29-10-2008
 | 
09:52 uur
Is dit een oud bericht in een nieuw jasje?
Als ik 1 CV naar 10 Personeelsmanagers stuur of HRM's dan krijg 20 verschillende reacties of meningen. ZE LEZEN DE CV'S NIET GOED GENOEG. Zie de 60 seconden. Er loopt in Nederland genoeg GOED personeel rond, alleen moeten de de P's en HRM functionarissen eens af van een HBO-er of Batcheler opleiding voor de functie van toiletjuffrouw. Nu ziet men dat nog steeds niet maar er komt steeds meer een tijd dat je blij moet zijn dat er iemand sollicteert naar een vacture in je bedrijf. Zie de enorme premies die er nu al uitgeloofd worden om personeel op betaalde functie binnen te krijgen. Dus HRM's en En P- functionarissen ben eens tevreden met de gesolliciteerden en geef hem in je onderneming een goede en degelijke opleiding. Dan behoudt je het personeel ook langer. En dat kost evenveel als dat je lang naar je HBO-er Of Batchler moet zoeken voor de functie van Tolietjuffrouw.
Ad de Beer  |   | 
29-10-2008
 | 
11:41 uur
@Rene,
CV checken doen we zelden of nooit, heeft ook geen zin. Door middel van een goed interview kom je toch wel achter de waarheid. Dit onverlet het probleem dat competentiegericht interviewen voor veel recruiters een onmogelijke opdracht is.
Referenties natrekken? Wat krijg je dan? De grote leugen en zelden de kleine waarheid. Want als iemand een medewerker graag kwijt wil, dan zal hij echt de loftrompet spelen en als je iemand graag houdt dan pas je wel op voor teveel succesverhalen.
Het levert alleen maar schijnzekerheid op.

@L.J.
Niet alleen sollicitatiebrieven worden niet goed gelezen. Ze worden gescand, diagonaal doorgekeken op zoek naar aanknopingspunten. Soms dat zelfs niet.
Een collega die ooit eens meer dan 100 reacties kreeg op een vacature gooide alle brieven in de lucht en pakte er at random 10 uit die hij uitnodigde voor een gesprek.
Wil je opvallen? Val dan op. Fax je brief, stuur hem per post, want iedereen mailt dezer dagen. De kans op succes wordt daardoor groter.
R. Civile  |   | 
29-10-2008
 | 
14:28 uur
@ Ad,

Ik ben het zeker met je weergave eens doch heb zelf wel enkele andere ervaringen. Uiteraard is niets foolproof maar we weten beiden dat meer dan 75% van de sollicitaties op een zeer bedenkelijke manier verlopen. Gelukkig hebben we daar tegenwoordig een aardige tooling voor. Overigens, zeker een zinvol stuk. Bedankt.

RC
RJ  |   | 
3-11-2008
 | 
12:05 uur
Als je als manager twijfel hebt over presentatie en prestaties van je kandidaat, schroom dan niet om een pre-employment onderzoek (screening) te laten instellen. Zeker bij strategische functies. Hierin wordt de papieren werkelijkheid in overeenstemming gebracht met de feitelijke werkelijkheid. Wie je bent en wie je zou willen zijn liggen niet altijd in dezelfde lijn. Zie het als aanvulling op het bestaande instrumentarium (assesment etc).

R.V. Molenbroek  |   | 
3-11-2008
 | 
12:26 uur
Zou ik graag het probleem bij de recruiters neerleggen, maar dat de sollicitatie trein niet wil rijden komt mijn inziens hoofdzakelijk door ons nationale cwi probleem.
Het maakt daar niet uit waarop en hoe je solliciteert als er maar zoveel brieven per week weg zijn.
Daardoor gebeurt als het ware wat bij het internet verboden is. Het gericht kapot spammen van iemand zijn mailbox.
Door de overvloedige toestroom van sollicitatie brieven kan je eenvoudig niet meer zien wat van belang is en wat niet.
En om daar je dure HRM capciteit aan te besteden.
De sollicitatie procedure is toe aan een vernieuwing.
slegers marc  |   | 
3-11-2008
 | 
14:25 uur
Als ik als kleine ondernemer iemand wens aan te nemen plaats ik een advertentie en de eerste die reageert mag eens een dag proberen op proef. Dan zie ik meteen wat hij of zij waard is, ik check zelfs nooit diploma's: als iemand beweert dit of dat te kunnen dat ie het dan maar eens op proef probeert.
voorbeeld sollicitatiebrief  |   | 
18-09-2009
 | 
16:26 uur
Zou ik graag het probleem bij de recruiters neerleggen, maar dat de sollicitatie trein niet wil rijden komt mijn inziens hoofdzakelijk door ons nationale cwi probleem.
Het maakt daar niet uit waarop en hoe je solliciteert als er maar zoveel brieven per week weg zijn.
Daardoor gebeurt als het ware wat bij het internet verboden is. Het gericht kapot spammen van iemand zijn mailbox. www.sollicitatiebrief-info.nl
Door de overvloedige toestroom van sollicitatie brieven kan je eenvoudig niet meer zien wat van belang is en wat niet.
En om daar je dure HRM capciteit aan te besteden.
De sollicitatie procedure is toe aan een vernieuwing
RECCEN  |   | 
1-10-2010
 | 
09:34 uur
verschrikkelijk om te lezen hoe de 1 het beter lijkt te weten dan de ander! Het juiste antwoord is Recruitment is een vak en eigenlijk vind ik het geweldig dat slechts enkelen het met mij eens zijn...daarom wordt RECCEN met MKB Recruitment de toekomst!

Marco P
(Klik hier)
Civile  |   | 
1-10-2010
 | 
13:18 uur
@ Marco P
Beste Marco, heel goed natuurlijk om iets te roepen op een verouderd artikel. Niemand die zegt dat het vak Recruitment geen boeiend of geweldig vak zou zijn.

Wel zetten wij ons heel graag af tegen recruiters die er een enorme rommel van maken met verstrekkende gevolgen. Hier is het natuurlijk wie de schoen passe trekke die aan.

Of jou/jullie benadering het antwoord is is heel goed mogelijk. Vanuit mijn eigen ervaring kan ik rustig stellen dat >90% van de vormen van recruitment bedrijven niet meer of minder is dan cv shuffle. Die stelling durf ik gewoon aan en uit te dragen.

Met name HRM en recruitment is een 'contradictio in terminus'. Het paradoxale is dat menig HRM manager zich beroept op kennis en kunde waar het het stuk recruitment aan gaat. Even lezen voor je kraait mijn beste.

RC
Voorbeeld sollicitatiebrief  |   | 
18-09-2012
 | 
14:05 uur
Ikzelf vind het eigenlijk helemaal niet erg als iemand zijn CV wat mooier laat lijken dan dat het is. Het is natuurlijk niet de bedoeling dat je werkgevers moet verzinnen die niet bestaan, maar over de rol die je in het bedrijf heb mag je van mij best een beetje opscheppen.

Wat mij trouwens wel verbaasden was dat er maar zo weinig mensen liegen over hun tijd bij een bedrijf. Het is natuurlijk nooit netjes als je enkele maanden werkloos bent geweest, dus kan je misschien beter wat sjoemelen met de tijd.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10