zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Cv-controle bespaart geld

14 november 2007 - Het goed nalopen van een cv van een sollicitant loont de moeite. Uit onderzoek blijkt dat bedoeld of onbedoeld twee op de vijf cv`s onjuistheden bevat. Een goede verificatie vooraf kan kostbare vertrekregelingen of imagoschade voorkomen. Immers, wie liegt op zijn cv, doet dat ook tegen zijn baas, collega`s en klanten. Dit staat te lezen op MD Weekly.

Groot deel cv's bevat onjuistheden


Volgens Karina Ahles, hoofd van de afdeling verificatie bij verificatiebureau Een Streepje Voor, bevat zelfs 40 procent van de cv`s een onjuistheid, variërend van een vergissing tot een leugen. Vooral buitenlandse bedrijven laten cv`s controleren; in de VS is het zelfs wettelijk verplicht. Of de schade van een niet kloppend cv hoog is in termen van een dure vertrekregeling, hangt van verschillende zaken af. Zo heeft een kandidaat in principe spreekplicht bij een sollicitatie en hangt een en ander ook af van de ernst van de leugen. 

Geen zoekplicht
Weliswaar heeft een werkgever geen zoekplicht; hem kan nalatigheid verweten worden als hij niets heeft nagetrokken. Een werkgever die zijn leugenachtige werknemer ontslaat, staat betrekkelijk sterk. Vertrouwen is immers de belangrijkste pijler van een arbeidsrelatie. Er zijn uitzonderingen waar een kantonrechter mildheid betracht: bijvoorbeeld een goed functionerende werknemer die, zonder te liegen de baan nooit zou hebben gekregen.


Bron: Intermediair PW, MD Weekly
 
 Doorsturen   5 reacties  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Liegen tijdens sollicitatie moet kunnen
 Werkzoekende bedient zich van steeds grovere leugens
 Liegende sollicitant makkelijk te ontmaskeren
 Mannelijke veelverdiener van boven de 50 liegt het meest voor baan
 Afgestudeerde liegt en bedriegt voor baan
 Veel solliciterende managers overdrijven en liegen
 
 
reacties
 
Sandra  |   | 
15-11-2007
 | 
09:57 uur
Zolang bedrijven nog steeds moeilijk doen als mensen ooit in hun leven werkeloos worden of zijn geweest,zolang zullen kandidaten blijven liegen of de waarheid iets mooier maken dan die is.
Ook het absurde niveau die vaak onrealistisch is.Want hoe vaak heb ik niet meegemaakt dat ik allerlei cursussen zou krijgen en zodra ik in dienst kwam,bleek dit niet te zijn. Mag ik dan via de rechter dit dan opeisen?
Lijkt me niet bevordelijk voor de werksrelatie.
Ook wordt de functie mooier voorgespiegeld dan die is. Allerlei belofte worden gedaan en niet worden nagekomen. Zeggen ze niet ''zoals de waard vertrouwt ie zijn gasten''
Joost Buitenweg  |   | 
16-11-2007
 | 
15:56 uur
Recruiter, recruiter aan de wand wie heeft het mooiste CV van het land? Had Vincent van Gogh een mooi CV? Had Da Vinci een mooi CV? ABC carriere kutjes die al vanaf de studietijd baantjes nemen en bestuurslid zijn omdat het zo mooi staat op het CV! Echt Holland op zijn smalst. Eeen CV zegt echt helemaal niets over iemands persoonlijkheid. Het CV weg ermee!
c Jaarsma-Bronger  |   | 
19-11-2007
 | 
13:08 uur
Een C.V. geeft inzicht in opleiding en werkervaring. Als je niet alle informatie geeft over je verleden, zegt dat niet dat je liegt. Het is afhankelijk van de vragen die gesteld worden. Als een medewerker ontslagen is, is hij ook ooit aangenomen en heeft mischien wel jaren goed gewerkt.Ontslag komt vaak na jaren van werken bij het bedrijf.
Het heeft twee kanten: werkgever en werknemer. In mijn beroep van loopbaanadviseur heb ik vele malen meegemaakt dat de (werk)-verhouding werkgever/werknemer de oorzaak is van ontslag en niet de werkinzet o.i.d.
Waarom moet de medewerker dan benoemen dat zijn functioneren oorzaak is van het ontslag.
Het is het verhaal van twee mensen die niet met elkaar door één deur kunnen.
Ook de leidinggevende is niet in staat vanuit zijn professie, de persoon van de zaak te scheiden en zich professioneel op te stellen.
Met andere woorden, geen informatie geven = niet per definitie: liegen!
Ron  |   | 
16-03-2008
 | 
19:40 uur
Tegenwoordig is het natuurlijk ook mogelijk om met people zoekmachines meer informatie over mensen te vinden. Sites zoals Wie-o-Wie of www.CVAnalyzer.nl zijn goede gratis zoek diensten die interessante resultaten tonen die te vergelijken zijn met het CV.
puntje  |   | 
12-10-2010
 | 
18:40 uur
Domme van veel werkgevers is dat ze bijna alleen nog maar naar opleiding kijken.
Genoeg mensen hebben wel de papieren door uit boeken te leren maar bakken er in de praktijk niet zoveel van.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10