zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Sollicitanten liegen steeds meer

4 juni 2008 - Meer dan 50 procent van de CV's vertonen onnauwkeurigheden. Discrepanties in werkgevers en opleidingen, fictieve professionele kwalificaties, het achterwege laten van gerechtelijke uitspraken en het niet aangeven van bestuurdersfuncties komen allemaal regelmatig voor.

Dit blijkt uit onderzoek van The Risk Advisory Group. Liegen op CV’s blijkt dus nog steeds een ernstig risico voor werkgevers. 



Liegen heel normaal
Overeenkomstig eerdere onderzoeken die door The Risk Advisory Group zijn uitgevoerd, tonen aan dat het liegen op CV's wijdverspreid is. In 2007 steeg het aantal kandidaten die meerdere leugens vermeldden. De grootste overtreders bevinden zich in de leeftijdscategorie 36-40 jaar. In deze leeftijdscategorie bleek dat er in 62,9 procent van de gescreende CVs ten minste één onjuistheid voorkwam. Dit is een stijging van meer dan tien procent ten opzichte van 2006. Uit hetzelfde onderzoek kwam naar voren dat het aantal gevallen waarin drie of meer onjuistheden werden genoemd is gestegen met negen procent ten opzichte van 2006. 

Krappe arbeidsmarkt, grotere leugens
Sal Remtulla, (Head of employee Screening voor The Risk Advisory Group): "Het vermelden van onwaarheden op CV's komt steeds veelvuldiger voor en wordt ook steeds ernstiger. De stijging van het aantal onwaarheden in de leeftijdscategorie 36-40 is een teken van een steeds krapper wordende arbeidsmarkt waarbij de verleiding tot overdrijving of zelfs het vertellen van leugens aan het escaleren is. Veel van de onjuistheden die wij tegenkomen zijn fouten van eenvoudige aard waarbij bepaalde informatie is weggelaten. Maar een significant aantal CV's bevat ernstigere zaken zoals het niet vermelden van faillissementen, criminele veroordelingen of zelfs zaken waarin sprake is van fraude tegen eerdere werkgevers. Met het oog op dit toenemende risico raden wij werkgevers aan om hun wijze van screening te evalueren en te overwegen om huidige werknemers opnieuw te screenen." 

Voorbeelden van leugens:

- Een Amerikaan die al verscheidene jaren in het Verenigd Koninkrijk was gevestigd solliciteerde naar een functie bij een investeringsbank. De kandidaat had hierbij nagelaten om zijn sofinummer op zijn CV in te vullen dus werd er zonder dit nummer een antecedenten onderzoek uitgevoerd in de Verenigde Staten. Hieruit kwam naar voren dat de kandidaat een schuld had van enkele honderdduizenden dollars en een veroordeling wegens wanbetaling ter hoogte van dertigduizend dollar. 

- Een kandidaat voor een grote internationale investeringsbank was eerder werkzaam geweest in de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk en de Kaaiman Eilanden. Gedurende een internationaal achtergrondonderzoek werd het al snel duidelijk dat deze kandidaat belangrijke informatie met betrekking tot zijn verleden achterwege had gelaten. Dit betrof veroordelingen, beslagleggingen, niet genoemde bestuurdersfuncties en zelfs meerdere faillietverklaringen. De kandidaat had op zijn CV aangegeven dat hij een gecertificeerd advocaat was in Californië. Uit onderzoek door The Risk Advisory Group kwam naar voren dat zijn vergunning reeds enkele jaren geleden was opgeschort wegens het nalaten om de registratiekosten te betalen. 

- Een kredietwaardigheidsonderzoek uitgevoerd op een kandidaat voor een investeringsbank wees uit dat er een veroordeling tegen hem uitstond voor een bedrag van 3.930 euro op een niet aangegeven adres. Hij bleek geregistreerd te staan als directeur van twee bedrijven. De kandidaat had geen negatieve krediethistorie vermeld, noch het bestaan van bedrijfsbelangen op zijn referentieformulier. Verder onderzoek kon niet bevestigen dat deze kandidaat zijn benodigde examens voor advocaat had gehaald en bracht aan het licht dat een advocaat met dezelfde naam geroyeerd was wegens een tekort op een derden-rekening van meer dan 870.000 euro in 1991. De kandidaat bleek zelfs een gevangenisstraf te hebben uitgezeten voor dit vergrijp en heeft dit gat in zijn CV getracht te verdoezelen door te vermelden dat hij gedurende deze periode een universitaire studie had gevolgd. 

- Onderzoek naar de achtergrond van een ‘pasgetrouwde’ sollicitante voor een technologiebedrijf onthulde dat deze kandidate twee eerdere adressen niet had vermeld waar ze volgens het kiesregister wel had gewoond. Op één van deze twee adressen bleken er twee gerechtelijke uitspraken op haar meisjesnaam te staan met een totaal uitstaand bedrag van 4.187 euro. De kandidate had geen melding gemaakt van enige negatieve kredietinformatie op haar aanmeldingsformulier.
- Een kandidaat voor een financiële dienstverlener verklaarde afgestudeerd te zijn op het niveau van Bachelor (BA) voor een economische studie aan een Londense universiteit. Uit navraag bij deze universiteit bleek dat deze kandidaat nooit ingeschreven had gestaan voor deze studie maar wel voor een economische opleiding op een lager niveau (HND). De kandidaat had hiervan echter slechts het eerste jaar voltooid en geen enkele erkende kwalificatie behaald.

 
 Doorsturen   3 reacties  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Liegen tijdens sollicitatie moet kunnen
 Sollicitant liegt wat af
 Liegende sollicitant makkelijk te ontmaskeren
 Mannelijke veelverdiener van boven de 50 liegt het meest voor baan
 Veel solliciterende managers overdrijven en liegen
 
 
reacties
 
Jan  |   | 
5-06-2008
 | 
13:53 uur
Het zegt iets over Amerika en Engeland... en niets over Nederland. Daarnaast een éénzijdig artikel, want waar liegen managers, directeuren, werkgevers, ondernemers en politicy wel niet over?
Donaly  |   | 
5-06-2008
 | 
21:33 uur
Ik geef Jan gelijk, Altijd wordt ernaar gekeken vanuit de kant van degene die een baan wil zoeken. Wanneer komen er artikelen uit dat Managers van grote firmas fraude hebben gepleegd. En erger nog hebben nooit straf opgelegd gekregen.
Henry J. Nieuwenhuizen  |   | 
6-06-2008
 | 
14:32 uur
@Jan,
Het klopt dat veel onderzoeken mbt sollicitatiefraude uit de VS of Engeland komen. Dat komt omdat in de angelsaksische landen het controleren van de cv's van sollicitanten onderdeel uitmaakt van de werving. In Nederland gebeurt dat veel minder, maar dat betekent niet dat het probleem niet bestaat. Zo onderzocht Kelly Services 33 landen , waaronder Nederland. We kennen de statistieken van recherchebureau Hoffmann, er zijn tal van enquetes geweest op nationalevacaturebank.nl, monsterboard, jobtrack,CWI,studentenwerk over liegen bij sollicitaties. De resultaten zijn steeds hetzelfde, tussen de 30 en 50% leugens (afhankelijk wat je onder liegen of opleuken verstaat).

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10