zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Topmanagers kopen voor duizenden euro’s nepdiploma

20 augustus 2008 - Een aantal Nederlandse topmanagers blijkt via internet valse universiteitsdiploma’s in Amerika gekocht te hebben. Dat komt naar voren uit een Amerikaanse koperslijst die het Nederlandse OM in handen kreeg.

Acht Amerikanen stonden afgelopen tijd terecht voor de fraude, zo weet onder andere de Telegraaf. Ze verkochten zo´n 11.000 diploma´s in 131 landen. Onder hen Amerikaanse legerfunctionarissen, docenten en hoge overheidsambtenaren. 



MBA

De negen Nederlanders betaalden samen ruim 10.000 euro voor de valse diploma´s. Het ging in de meeste gevallen om een MBA-diploma. Maar ook om een doctorsgraad in de theaterkunst. Het hebben van een nepdiploma is in ons land overigens niet strafbaar.


Bron: AD, De Telegraaf
 
 Doorsturen   7 reacties  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Goede manager heeft meer dan MBA
 Mannelijke veelverdiener van boven de 50 liegt het meest voor baan
 Diplomabank tegen liegende sollicitanten
 MBA op een bierviltje
 MBA-titel in Nederland te koop voor 1790 euro
 
 
reacties
 
Rene Civile  |   | 
20-08-2008
 | 
07:30 uur
Het gegeven van de nepdiploma's is absoluut niet nieuw. Al jaren is men hier in NL bezig een databank op te zetten waar diploma's en certificaten moeten worden geregistreerd. Nadruk hier op 'Al jaren ....'

Zoals gezegd is het gegeven en fenomeen niet nieuw. Iemand die een diploma, certificaat of 'graad' koopt, loopt vanzelf een keer tegen de lamp. Een hele eenvoudige rondvraag leert dit. Daarnaast, wil je je presenteren als 'Capabel' in een bepaalde discipline, moet je er altijd op zijn bedacht dat er mensen zijn die de hiaten meteen doorzien.

Kun je jezelf dus afvragen waarom je de moeite zou doen om geld te betalen voor iets waar, op een gegeven moment niet eens meer naar zal worden gevraagd, en dus gewoon als 'trofee' ingelijst aan de muur hangt.

Bovendien, naarmate men verder de maatschappelijke ladder opklimt, wordt de spoeling steeds dunner en kent iedereen vrijwel iedereen. Bedenk dit; Het opbouwen van een solide naam duurt jaren, het afbreken gebeurt in ogenblikken.

Kijk maar naar Duyvendak wat dit laatste betreft. Hoe dan ook, het zich beter voordoen als sollicitatie argument, of als argument meer uit een loononderhandeling te halen, logenstraft zich vanzelf. En dat wat door de mazen heenglipt is de marge van een artikel eigenlijk niet waard.

RC
PM
M. Eckhardt  |   | 
20-08-2008
 | 
13:04 uur
De titel die aan de diploma's verbonden is, ing, doct, ect is toch wettelijk beschermd?

Of stelt de handhaving hierop tegenwoordig ook al niets meer voor?

groet, M Eckhardt
Rene Civile  |   | 
20-08-2008
 | 
13:48 uur
@ M. Eckhardt

Er zijn bepaalde beroepsgroepen die een 'beschermde' status hebben. Ingenieurs, Dokter, Drs, Notaris, Advocaten, om er maar enkele te noemen. Aan die si een wettelijke kader en status verbonden, om het zo maar even te stellen.

Voorbeeld;

Je kunt jezelf een Advocaat noemen, maar zonder aangesloten te zijn bij een genootschap kom je als strafpleiter geen rechtzaal binnen.

Je kunt jezelf Dokter noemen maar mag en kan vervolgens geen medische handelingen verrichten of diagnoses stellen zonder daarvoor officieel te zijn geregistreerd.

Ik kan me gerust Dokter of Meester noemen in van alles wat er is te bedenken, waar verder geen enkele registratie voor nodig is. Of het 'status verhogend' werkt? Geen idee. Dat zal hoogst waarschijnlijk iets zijn wat tussen de oren van de betreffende leeft.

De politiek is al jaren bezig een database te maken waar alle certificaten en diploma's en titels in worden geregistreerd. Op zich een fantastisch initiatief die zo lek is als een mandje.

Ik kan namelijk op een buitenlandse instelling hebben gestudeerd. Laat die nu net niet geaccrediteerd zijn in NL wardoor de bul of diploma hier 'niets' schijnt voor te stellen.

Voorbeeld: In India is een heel contingent uitstekende IT-ers en programmeurs heel goed opgeleid. De instituten zijn edoch in NL helemaal niet geaccrediteerd. Betekend dit nu dat het niveau ondermaats is? Ik weet uit ervaring dat dit niet zo is.

Voor een MBA is er volgens mij zelfs wel ooit eens iets geroepen maar nooit wettelijk afgekaderd. Dus, ik hang aan het artikel bar weinig op.

Maar eerlijk is eerlijk,

Mr. R. Civile, hmm, het heeft wel iets.
M.S Eckhardt  |   | 
23-08-2008
 | 
19:35 uur
@Rene Cevile

Bedankt voor uw uitgebreidde reactie

Juist waarom ik reageer op dit artikel is dat ik leerzaam ben in de straat van MBA nl voor Accountant. De accountantshandtekening is beschermd bij wet, de bevoegdheid hiervoor kan alleen door de NIVRA en de NOVAA afgegeven worden.

Maar u zegt dus dat de titel bacheor niet wettelijk beschermd is? (ik kan er niets over vinden dus het zal wel zo zijn)

Groet, M.S. Eckhardt

p.s die catpcha-codes zijn erg irritant, ik kan ze amper lezen
henry nieuwenhuizen  |   | 
25-08-2008
 | 
13:47 uur
Deze fraude was slim opgezet. Men had representatieve websites van (fake) universiteiten laten bouwen of gebruikte goed gelijkende vervalste diploma's van bestaande opleidingsinstituten. Deze diplomamill had zelfs een backoffice om referenties af te geven als er werd nagebeld. Dat er vanuit Nederland ook klandizie bestond is niet vreemd. Een Amerikaanse opleiding op je cv is niet verkeerd en je mag ervan uitgaan dat er nauwelijks wordt gecontroleerd. Diplomamills zullen blijven bestaan. Op recruiters rust de verantwoordelijkheid het cv van sollicitanten te verifieren.
@MS Eckhardt
De aanschaf van nepdiploma's is niet strafbaar, maar het gebruik ervan wel. De titels dr. ir. mr. drs. ing. en bc. zijn wettelijk beschermd en het ten onrechte voeren kan worden bestraft met een boete. En in een arbeidsrelatie natuurlijk met ontslag, maar dan is al veel leed geschied.
Rene Civile  |   | 
25-08-2008
 | 
16:06 uur
@ M.S. Eckhardt,
@ Henry Nieuwenhuizen,

Niet alle titels zijn wettelijk beschermd. Zie mijn eerdere voorbeeld. Ook het gebruik ervan is discutabel, maar dan meer in morele zin. Men kan allerlei sancties verzinnen, en me dunkt dat er ook sanctie bij ontdekking worden genomen.

Voorbeeld: Dr. in Antrosophisch Wijsbegeerte.
Drs. in de Nucleaire Biometrie
Mr. Complementair Strafrecht
systemen
Bc Mechanische Macro Economieen.

Zo kun je legio toevoegsels bedenken zolang zij maar woordelijk niet een afgeleide zijn van een bestaand en beschermd principe. Het is maar hoe flexibel je kunt zijn iets te verzinnen. Het is daarna maar helemaal wat een ander er tenslotte aan op denkt te hangen.

Het is allereerst de taak van diegenen die zich met Werving en Selectie bezig houden eens wat meer zich te richten op wat simpele controles. De tools zijn er en men kan heel eenvoudig zien of een 'bul' al of niet gewicht draagt.

Wanneer men dat na laat moet men niet meteen naar anderen wijzen want een beetje weldenkend mens kan de was doen. Persoonlijk hebben we al veel vaker met deze materie te maken gehad en daar is heel envoudig doorheen te prikken.

Maar, het blijft een grappig fenomeen uiteindelijk.

RC
PM
Esther  |   | 
20-11-2011
 | 
23:22 uur
Acht je kunt best goede diploma's hier gewoon maken.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Human Design op de werkvloer voor teameffectiviteit en bedrijfsgroei
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10