zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Drie arbeidsmarkttrends voor 2008

12 augustus 2008 - 40 procent van de Nederlandse werkgevers is van plan in het derde kwartaal werknemers aan te nemen en driekwart dat de salarissen zullen stijgen. Zeventien procent geeft juist minder uit aan personeel ten gevolge van de economie. Meer dan de helft zegt niet genoeg gekwalificeerde kandidaten te kunnen vinden.

Dit zijn enkele bevindingen uit de ‘Q32008 Job Forecast’ van JobbingMall.nl. ondanks de zwakkere wereldeconomie blijven Nederlandse werkgevers dus nog steeds intensief proberen om nieuw, hooggekwalificeerd talent te vinden. Economie

Twintig procent van de werkgevers verwacht dat de economie in de tweede helft van 2008 zal verbeteren, waardoor er ruimte komt voor nieuwe bedrijfsinitiatieven en uitbreiding van het personeel. 33 procent verwacht een verbetering in de eerste helft van 2009, terwijl veertien procent het aannemelijker acht dat de economie in de tweede helft van 2009 gaat aantrekken. 

Positief

"Terwijl de economische onzekerheid ertoe leidt dat veel Europese werkgevers voorzichtiger zijn geworden wat betreft het aannemen van personeel, blijven de vooruitzichten voor de werkgelegenheid in Nederland er positief uitzien," zegt Wouter Goede, Managing Director bij JobbingMall.nl. "Meer dan de helft van de Nederlandse werkgevers zegt zelfs vacatures te hebben waarvoor geen gekwalificeerde kandidaten kunnen worden gevonden. Het wervingsklimaat zal in de tweede helft van het jaar concurrerend blijven en veel werkgevers zullen profiteren van een zwakkere markt om zeer vakkundige werknemers te vinden en de kwaliteit van hun personeel te verhogen." 

Drie trends

1. Werkgevers houden werknemers die onderpresteren in dienst
25 procent van de werkgevers geeft aan momenteel vacatures te hebben waarvoor geen gekwalificeerde kandidaten kunnen worden gevonden. 41 procent van de werkgevers geeft toe werknemers aan te houden die normaal gesproken niet zouden worden aangehouden vanwege een tekort aan beschikbaar talent. 

2. Werkgevers gebruiken de zwakkere banenmarkt om hun personeelsbestand te versterken

Sommige werkgevers profiteren van een minder actieve rekruteringsmarkt om hun eigen talententeam te versterken. 30 procent van de recruitmentmanagers geeft aan deze periode te gebruiken om minder goed presterend personeel te vervangen door nieuw, beter presterend talent. 

3. Meer werknemers gaan actief en passief op zoek naar een nieuwe baan

Twaalf procent van de werknemers geeft aan bang te zijn voor ontslagen binnen hun bedrijf. De behoefte aan betere mogelijkheden en stabiliteit voor de lange termijn kan de stimulans zijn voor het zoeken naar een nieuwe baan. Twaalf procent van de werknemers geeft aan actief naar een nieuwe baan te zoeken. Elf procent geeft aan naar alle waarschijnlijkheid de huidige baan op te zeggen in de komende zes maanden en zeventien procent in het komende jaar. Volgens 24 procent van de werknemers duurde het twee maanden of langer om hun huidige baan te vinden; volgens twaalf procent duurde het meer dan zes maanden. Van de werknemers die niet actief naar een nieuwe baan zoeken, zegt 81 procent wel open te staan voor een nieuwe baan als de gelegenheid zich zou voordoen. 

Concurrerend klimaat
"Het werkgelegenheidsklimaat zal concurrerend blijven zolang werkgevers hoog gekwalificeerd talent proberen te vinden," zegt Goede. "Nu de werkgelegenheidsvooruitzichten positief zijn voor werknemers, kan de algemene economische onzekerheid meer werknemers die over het algemeen tevreden zijn met hun baan, ertoe aan zetten om passief naar een nieuwe baan te zoeken. Werknemers zoeken naar mogelijkheden die stabiliteit, carrièregroei en een meer concurrerend salaris bieden."

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 CV’s zwaar overschat op krappe arbeidsmarkt
 Krappe arbeidsmarkt leidt tot meer prestatieloon
 Krappe arbeidsmarkt vereist andere manier van werken
 Krappe arbeidsmarkt vraagt om hogere productiviteit
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Human Design op de werkvloer voor teameffectiviteit en bedrijfsgroei
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10