zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Krappe arbeidsmarkt leidt tot meer prestatieloon

5 december 2007 - Ondanks de schaarste op de arbeidsmarkt, blijven de salarisstijgingen beperkt. Dat concludeert Hay Group op basis van haar jaarlijkse beloningsonderzoek. Werkgevers lijken nog niet in paniek te raken van het tekort aan personeel. "Ondanks het feit dat personeelswerving moeilijker is geworden, houden ze het hoofd koel," zegt Bart Godthelp, Manager Operations Reward Information Services bij Hay Group.

Prestatieloon  


"Het valt op dat de trend van het meer toepassen van prestatiebeloning verder doorzet. Daarnaast is  prestatiebeloning ook steeds meer op de langere termijn gericht." Volgens Hay Group doen werkgevers er goed aan om juist in tijden dat het economisch goed gaat en er schaarste op de arbeidsmarkt is, lange termijn
oplossingen in te zetten voor het behouden of aantrekken van mensen. 

Waardevolle bonus 
95 procent van de ondernemingen in het onderzoek kent één of meer vormen van variabele beloning. In 2007 was de hoogte van het variabel inkomen gemiddeld 8,5 procent van het jaarsalaris, vorig was dit 7,5 procent. "Een lichte stijging dus, maar grofweg nog steeds ongeveer één extra maandsalaris," aldus Godthelp.
Meestal is dit variabel inkomen op korte termijn en ‘performance-gekoppeld’ (89 procent). Andere relatief veel gebruikte variabele beloningsvormen zijn een ‘discretionaire bonus’ (46 procent) en winstdeling (29 procent). Discretionair wil zeggen dat er geen maatstaven voor zijn; iemand krijgt dus een bonus, omdat een leidinggevende vindt dat hij die moet krijgen.
Godthelp: "Bonussen die vooraf te berekenen zijn, worden over het algemeen lager gewaardeerd. Er wordt al rekening gehouden met de toekenning van die bonus. Omdat een medewerker een discretionaire bonus niet verwacht, wordt deze bonus ook meestal meer gewaardeerd. Maar het blijft lastig een bonussysteem zó in te richten, dat het ook daadwerkelijk het beoogde effect heeft. 

Variabele inkomensregelingen

Bijna de helft van de ondernemingen in het onderzoek (48 procent) heeft één of meerdere lange termijn variabele inkomensregelingen. In 2006 was dit nog 42 procent. Bij ondernemingen die een vorm van lange termijn variabel inkomen toepassen, is dit in de helft van de gevallen een aandelenoptieregeling. Daarnaast kiezen steeds meer ondernemingen voor een lange termijn bonusregeling, met een contante uitkering van de bonus. 

Jan Modaal

Het jaarsalaris van ‘Jan Modaal’ is afgelopen jaar 3,5 procent gestegen. Voor de hogere niveaus, zoals ervaren professionals en managers, is dit zo’n vijf procent. Voor 2008 verwacht Hay Group een licht hogere salarisstijging. Dit wordt met name veroorzaakt door collectieve verhogingen, veelal op basis van CAO-afspraken. 

Uitzondering

Ruim 85 procent van de ondernemingen geeft aan een toegenomen schaarste te ervaren. Iets meer dan 30 procent maakt echter een uitzondering op het reguliere beloningsbeleid, speciaal voor de ‘schaarse’ medewerker. Zoals bijvoorbeeld een arbeidsmarkttoeslag of het hoger indelen in een salarisschaal. Indien er een uitzondering wordt gemaakt, wordt dat niet over de hele linie gedaan, maar bijvoorbeeld voor bepaalde functiegroepen. Dit zijn met name: ‘Finance & Accounting’, ‘Sales’, ‘Engineering’ en ’IT & Telecommunications’.

 
 Doorsturen   1 reactie  

 

Laatste nieuws

 Kwart bedrijven heeft meer mensen ontslagen als gevolg van de coronacrisis
 Bumperkleven en smartphone grootste ergernis in het verkeer
 Bestuurders kunnen aansprakelijk zijn bij het aangaan van overeenkomsten
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Prestatieloon rukt op
 Steeds meer prestatieloon
 Nederlanders zien prestatieloon niet zitten
 Geldbonus motiveert het meest
 Loyaliteitsbonus nieuwe trend in personeelsbehoud
 Geen prestatiebonus uit angst voor interne concurrentie
 
 
reacties
 
Brutus  |   | 
5-12-2007
 | 
08:14 uur
Geklets, ben zelf werkgever en ik weet niet waar ik het personeel vandaan moet halen.
Af en toe bekruipt me het angstzweet als ik zie hoeveel omzet ik moet laten lopen. En personeel moet ik echt een goed salaris en extra's bieden. Dus uit welke duim dit verhaal weer komt?!

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
advertorial
Plan van Aanpak: 3 stappen voor meer e-mail marketingsucces
In dit white paper / Plan van Aanpak legt Spotler uit hoe je 1) je doelen en doelgroepen in kaart brengt, 2) met welke middelen je je doelen en doelgroepen bereikt en 3) wie het uitvoert en wanneer. Download het handige document, inclusief checklist.
Download het Plan van Aanpak
Lees verder
Zo maak je een indrukwekkende online bedrijfspresentatie
reacties
Tien suggesties voor meer 'fun' op de werkplek (1) 
Bouw-cao zet aan tot fraude (1) 
Topmanagers vergaderen 100 procent van hun tijd (1) 
Manager moet werknemer los kunnen laten (4) 
Horeca start glimlachcursus voor medewerkers (1) 
Tips om online de perfecte werknemer te vinden (1) 
'Beleggers hebben binnen 3 tot 6 jaar hun geld terug' (1) 
top10
Van smart tv tot speelgoedpop: deze apparaten in huis bespioneren u
Nederlandse hackers nemen laptops over door ernstige kwetsbaarheden in Zoom
Een op zes mannen vindt dat partner te veel verdient
De favoriete vakgebieden van oud-horecapersoneel
Corona-versoepelingen in aantocht, maar bordspellen onverminderd populair
Kwart bedrijven heeft meer mensen ontslagen als gevolg van de coronacrisis
Jongere vindt werkgever verantwoordelijk voor de gezondheid van medewerkers
DDoS-aanvallen in 2020 krachtiger, complexer en langer
Door pandemie meer behoefte aan duurzame en flexibele mobiliteitsoplossingen
Medewerker overschat zichzelf in het herkennen van cyberincidenten
meer top 10