zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

CV’s zwaar overschat op krappe arbeidsmarkt

3 juni 2008 - In de huidige arbeidsmarkt kunnen bedrijven moeilijk aan commercieel talent komen. Ze realiseren zich maar al te goed dat aannemen van nieuw talent risico's meebrengt: niet elke sollicitant kan op voorhand bewijzen dat hij de geboden functie perfect aankan.

Daarom zullen bedrijven veel meer moeten vertrouwen op persoonlijke competenties van sollicitanten. Opleiding of ervaring zijn geen garanties voor de toekomst. Experiment
Gezien bovenstaande heeft Cobben & Van Tulder een experiment uitgevoerd. Zowel John de Mol als Joop van den Ende waren beiden op 25 jarige leeftijd nog geen gearriveerde ondernemers. Joop van den Ende had een winkel in feestartikelen, zijn hoogst genoten opleiding is LTS, die van John de Mol HAVO. We hebben twee fake CV's opgesteld die redelijk overeenkomen met de CV's van de 25-jarige Joop van den Ende (onder de alias Johan Sluijter) en de 25-jarige John de Mol (alias Pieter de Graver). 

Sollicitaties
Met deze CV's is gereageerd op een aantal commerciële vacatures op MBO/HBO niveau bij bedrijven. Namens Johan Sluijter is met name gereageerd op vacatures waarbij passie en commercieel talent werden gevraagd, namens Pieter de Graver is met name gereageerd op vacatures waarbij ondernemerschap en doorzettingsvermogen belangrijk werden gevonden. Beide kandidaten schreven in hun begeleidende brief dat ze weliswaar niet veel opleiding of ervaring hadden, maar wel goede toekomstvooruitzichten. Ook zijn de CV's gedurende de maand april op openbare CV databanken gezet zoals Monsterboard, met de daarbij geuite wens benaderd te willen worden voor commerciële functies met doorgroeimogelijkheden
Voor geen enkele vacature werd een uitnodiging voor een persoonlijk gesprek ontvangen. Ook de publicaties op Monsterboard en andere sites leverden geen enkele reacties. Topondernemers John de Mol en Joop van den Ende zouden in de huidige arbeidsmarkt op 25-jarige leeftijd kansloos geweest zijn. 

CV is niet heilig

Bedrijven kunnen hiervan leren dat persoonlijke capaciteiten van mensen niet altijd uit hun CV opgemaakt kunnen worden. Kandidaten kunnen hiervan leren dat een kansarme start op de arbeidsmarkt niet belemmerend hoeft te werken op een succesvolle carrière.

 
 Doorsturen   3 reacties  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Uitgebreid CV steeds populairder onder managers
 Referenties, CV's en selectiegesprekken zijn slechte voorspellers
 Werf de juiste persoonlijkheid en beperk uw personeelsverloop
 Persoonlijkheid belangrijker dan vaardigheden
 Hoogvlieger sociaal en emotioneel superieur
 
 
reacties
 
sander morijn  |   | 
25-06-2008
 | 
14:08 uur
Quote: ''Bedrijven kunnen hiervan leren dat persoonlijke capaciteiten van mensen niet altijd uit hun CV opgemaakt kunnen worden.''

Het lijkt mij voor bedrijven / generieke recruiters enorm tijdrovend e.d. om indien een CV gepresenteerd wordt op een jobboard van alle mogelijke interssante personen persoonlijke capaciteiten te achterhalen. In mijn ervaring is het CV (soms helaas) logischerwijs de eerste stap in een recruitment proces. Het is aan een kandidaat om hier creatief mee om te gaan en aan bedrijven om verder te kijken dan alleen opleiding en of werkervaring.

Ton  |   | 
26-06-2008
 | 
15:34 uur
Wie de achtergronden eens onderzoekt van de oprichters van succesvolle bedrijven zal al snel zien dat veel van deze mensen een beperkt scholing hebben genoten.


Ik de dagelijkse praktijk vraag ik me dan ook af wat de meerwaarde is van uitgebreide opleiding van een kandidaat. Die meerwaarde blijkt vaak beperkt.

Natuurlijk zegt de opleiding misschien wat over denkvermogen en doorzetting.
Dit wil echter niet zeggen dat iemand met minder scholing ook minder denkvermogen of doorzettingsvermogen heeft. Het tegendeel kan zelfs waar zijn.

Competenties zijn belangrijk, competenties zeggen meer over de persoon en zijn potentie.

Zelfs een cv met vele korte arbeidsrelaties kan meer zeggen over een persoon dan door oppervlakkige selecteurs gedacht wordt.

Opleiding vind ik zelf het minst belangrijke in een cv.

Wat betreft de recruiters zal het aantal reflectanten de afgelopen maanden behoorlijk afgenomen zijn. Zij hebben zo meer tijd om eens aandacht te besteden aan die cv's die normaliter in de bak ''afgewezen'' zouden terecht komen.

Dat zou wel eens voordeel kunnen opleveren voor alle betrokkenen.

Natuurlijk is het wel zo dat je als recruiter werknemers zoekt en dan heb je liever geen kandidaten met een grote drang om een eigen onderneming op te richten. Dat werkt meestal niet. Dergelijke kandidaten hebben meestal een drijfveer die hun beweegt het bedrijf naar hun hand te zetten als ware zij zelf de eigenaar danwel vertrekken ze weer om hun droom van eigen bedrijf na te jagen.

Groet,

Ton

Heidi  |   | 
30-07-2009
 | 
16:51 uur
Ik ben het helemaal eens met Ton: kandidaten met een grote drang om een eigen onderneming te starten, passen zeker niet in ieder plaatje.

Persoonlijk heb ik dat 'probleem' ook. Ik ben erg kritisch naar het hoger management toe, en heb een te grote neiging om de zaken naar mijn hand te willen zetten - waaruit dan soms de verkeerde conclusies worden getrokken.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Human Design op de werkvloer voor teameffectiviteit en bedrijfsgroei
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10