zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Dreigende recessie: gaat de bezem gaat door het personeelsbestand?

14 februari 2008 - Is het tijd om bang te worden? Er zijn signalen dat de kredietcrisis en verslechterde economie hun invloed gaan hebben op de arbeidsmarkt. Minder banen dus?

Een hele reeks Britse onderzoeken toont aan dat het arbeidsmarktklimaat het komende jaar veel veranderingen wacht: inkrimpingen, vacatures die vervallen en salarisdalingen. Sinds de kredietcrisis vorige zomer begon, hebben werkgevers nog niet daadwerkelijk in hun personeelsbestand gesneden in de hoop dat de crisis van korte duur zou zijn. Maar inmiddels is het duidelijk dat veel managers de komende maanden een aantal minder leuke gesprekken met steeds meer werknemers gaan voeren. Of zelf slecht nieuws te verwerken krijgen… Vraag daalt

Een onderzoek van het Chartered Institute of Personnel and Development en KPMG voorspelde een sterke stijging van het aantal werkgevers dat verwacht ten minste enkele functies te zullen schrappen. Ook ander onderzoek van KPMG, deze keer met de Recruitment and Employment Confederation, suggereerde al dat de Britse arbeidsmarkt in een neerwaartse spiraal aan het komen is. De vraag naar personeel neemt af en ook salarissen stijgen minder snel. 

Lage werkloosheid

Ook in de rest van Europa is de situatie ‘somber’. De maandelijkse ‘European Employment Index’ van Monster.com toonde een sterke daling van het aantal online vacatures aan. Vooral in Nederland, Zweden en Duitsland daalde het aantal nieuwe banen. Een deel van die daling is overigens te wijten aan de jaarlijkse dip in januari. Voor de rest is het mogelijk dat werkgevers iets voorzichtiger zijn geworden met het oog op de wereldwijde economische teruggang. Overigens moet wel opgemerkt worden dat er online nog steeds meer banen aangeboden worden dan in dezelfde periode vorig jaar en dat de werkloosheid in Europa historisch laag is. 

Minder harde stijging

In reactie op het CIPD-onderzoek zegt John Philpott van het CIPD dat werkgevers in eerste instantie afgewacht hebben hoe de economische situatie zich zou gaan ontwikkelen. "Maar inmiddels verwacht een aanzienlijk deel hun personeelsbestand in te krimpen. In de private sector vanwege strengere regelgeving en stijgende kosten; in de publieke sector om de efficiency te vergroten en vanwege lagere budgetten. Maar aangezien online werving nog steeds een stijgende lijn laat zien, moeten deze tekenen van pessimisme niet gezien worden als teken dat de arbeidsmarkt aan het instorten is. Wel lijkt het erop dat de werkgelegenheid minder hard stijgt en dat de baanzekerheid iets minder wordt dan in de afgelopen jaren." 

Pas op voor pessimisme

Alan Nolan van KPMG waarschuwt voor een te groot pessimisme. Dat op zich kan een recessie immers in de hand werken. "De arbeidsmarkt groeit misschien iets minder hard, maar zowel het aantal vaste als tijdelijke betrekkingen neemt nog steeds toe. Ook zijn veel bedrijven dit jaar van plan meer pas afgestudeerden aan te nemen. Bovendien zijn er grote verschillen tussen de diverse sectoren."

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Europese CEO ziet toekomst somber in
 Negen communicatietips voor crisistijden
 Explosieve groei online recruitment
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Human Design op de werkvloer voor teameffectiviteit en bedrijfsgroei
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10