zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Bedrijven voorzichtiger met aannemen financieel personeel

17 januari 2008 - Uit internationaal onderzoek van Robert Half blijkt dat slechts twaalf procent van de ondernemingen in 2008 van plan is financieel personeel aan te nemen en dat vier procent zelfs in wil krimpen.

In april 2007 waren die percentages nog respectievelijk twintig procent en drie procent. Ondanks deze behoedzaamheid, wordt aan de andere kant ook aangegeven dat bedrijven te maken hebben met personeelstekort en hoge werkdruk. Gemiddeld 35 procent (in Nederland 36 procent) zegt dat zij meer accounting of financieel personeel nodig hebben vanwege de verhoogde werkdruk. In Nederland geeft eveneens 36 procent aan dat er meer personeel nodig is vanwege de te verwachten groei van het bedrijf. 



Uitdaging

Op de vraag wat de grootste uitdaging is in de komende twaalf maanden, antwoordt 46 procent (wereldwijd en in Nederland) dat er bezorgdheid is over de kwaliteit van het huidige personeel. Op financieel gebied zijn de vacatures voor Financial Controllers het moeilijkst te vullen in Nederland, twaalf procent van de ondervraagden geeft dit aan. Verder verwacht 28 procent internationaal en 26 procent in ons land dat technologie- en salariskosten de grootste kostenposten voor de komende twaalf maanden zijn. 

Ziektekosten

Internationaal valt op dat ook de ziektekostenregeling voor het personeel een groeiende kostenpost is. Zestien procent van de ondervraagden noemt dit wereldwijd tegenover slechts vijf procent in Nederland. In Nederland daarentegen gaan de kosten voor werving en training omhoog. Zowel voor werving als voor training verwacht zestien procent van de managers dat deze posten de grootste stijging zullen laten zien in 2008. 

Economie

65 procent van alle ondervraagden in Nederland geeft de wereldwijde economie een rapportcijfer van 6 of 7. Men is wat optimistischer over de nationale economie: 59 procent geeft een 6 of 7 en dertien procent geeft de Nederlandse economie zelfs een 8. 

Overcapaciteit

Ronald de Zoete, Branch Manager van Robert Half: "Vooralsnog is er wereldwijd een personeelstekort, vooral binnen ICT en Finance, en Nederland is hierop geen uitzondering. Uit het onderzoek blijkt echter dat recruitment van personeel momenteel wat vertraagt. Mijn verklaring hiervoor heeft te maken met wat ik dagelijks zie bij bedrijven en dat is dat zij het afgelopen jaar heel gefocust zijn geweest op het aannemen van mensen – en ook een ‘reserve’ hebben opgebouwd in de vorm van overcapaciteit . Echter, deze mensen moeten nog wel productief worden en zolang de internationale economie niet teveel hinder ondervindt van de ontwikkelingen in de US zal de behoefte aan gekwalificeerd financieel personeel blijven bestaan."

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Tekort financieel leiders dreigt
 Financieel talent te snel gepromoveerd
 CFO’s blind voor tekort aan financiële professionals
 Controllers tevreden zolang ze kunnen leren
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Human Design op de werkvloer voor teameffectiviteit en bedrijfsgroei
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10