zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Elf tips tegen EK-verzuim

11 juni 2008 - Het is weer zover de Oranjekoorts heeft toegeslagen, zeker na de schitterende overwinning van Oranje op Italië afgelopen maandag. Leuk, maar u loopt wel het risico op extra ziekmeldingen. Hoe kunt u dit voorkomen? Elf tips tegen EK-verzuim.

Met een paar simpele afspraken tussen u en uw medewerkers kunt u ervoor zorgen dat niemand zich rond de komende wedstrijden hoeft ziek te melden. Arboned heeft elf tips om de oranjekoorts het hoofd te bieden.



1. Benoem het verschijnsel.
Spreek uit dat u van iedereen verwacht dat hij er gewoon is.

2. Laat het personeel zelf oplossingen bedenken om het werk te organiseren.
Dat verhoogt de betrokkenheid, en het onderwerp is meteen nog eens aangehaald.

3. Vraag tijdig aan de medewerkers wie echt vrij wil zijn
En organiseer het werk daaromheen. Zij kunnen hiervoor vrije dagen opnemen. Rouleer de collega’s die vrij willen zijn.

4. Voor de wedstrijd een uurtje eerder weg
En na de wedstrijd een uurtje later beginnen.

5. Maak er een bedrijfshappening van.
’s Morgen bijvoorbeeld eerst even de wedstrijd evalueren en de voetbalpool doornemen.

6. Plaats – als de werksituatie dat toelaat - een tv op de werkplek.

7. Plan lichtere werkzaamheden in op de dag na de wedstrijd.

8. Meldt iemand zich ziek: spoedcontrole door de arbodienst.

9. Collectieve vrije dag na de wedstrijd.

Of stel deze in het vooruitzicht als Nederland zich in de finale plaatst en onder de voorwaarde dat het verzuim onder controle blijft.

10. Stel een beloning in het vooruitzicht
(taart) wanneer iedereen aanwezig is de dag na de wedstrijd.

11. Ga in gesprek met de werknemers
die voorgaande jaren ook geveld waren door oranje-koorts.

 
 Doorsturen   11 reacties  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Werknemer zelf op laten draaien voor verzuimkosten is minder makkelijk dan het lijkt
 Zieke werknemers moeten uren inhalen
 Rokende en dikke werknemer vaker ziek
 Griep meest gebruikte smoes bij ziekmelding
 Alcoholmisbruik maakt werknemer ziek, en werkgever ook
 Vijf tips om effectief om te gaan met verzuim
 Goed gesprek helpt tegen ziekteverzuim
 
 
reacties
 
H.A Kraan  |   | 
11-06-2008
 | 
09:45 uur
Tip 4 t/m 7 suggereren een vorm van ''ïntern'' verzuim, niet afwezig maar ook niet helemaal aanwezig.
Een werkgever en werknemer hebben een zakelijke overeenkomst op basis waarvan er arbeid geleverd wordt in ruil voor salaris.
Gelukkig hebben we in Nederland een regeling voor mensen die door ziekte niet,of maar gedeeltelijk, in staat zijn arbeid te leveren. Zij krijgen het salaris, twee jaren, minimaal voor 70% doorbetaald. Mensen die ervoor kiezen om even ''vrijaf'' te hebben (bijvoorbeeld vanwege een belangrijk evenement zoals het EK voetbal) kunnen in overleg met hun werkgever snipperdagen opnemen.
Als iemand dat niet wil of als dat niet kan, zal betrokkene er toch zeker voor zorgen dat hij of zij in staat is de overeenkomst met zijn werkgever (arbeid leveren voor alle uren waarvoor er salaris wordt betaald)) na te komen! De werkgever kan, mag, niet even wat minder gaan betalen omdat er even wat minder wordt geleverd. Een deel van bovengenoemde tips suggereert dat het normaal is om tjdens een feestelijk en spannend sportevenement genoegen te nemen met wat minder arbeid tegen dezelfde bataling. Waarom eigenlijk?
Hannie Kraan
KraCo Consult
MvdPasch  |   | 
11-06-2008
 | 
12:57 uur
Het is sowieso al onverantwoordelijk en asociaal om je als werknemer ziek te melden tijdens deze hysterie want dat is het. Dat een werkgever moet aangeven dat iedereen op zijn werk moet komen is al misplaatst. Ook als dezelfde werkgever toestaat in deze hype een uur eerder te vertrekken en een uur later te komen. Waar leven we tussen. Alleen al hier een bedrijfshappening van te willen maken en te evalueren vraag ik me af of er niets anders te doen is dan nogmaals mee te deinen in de voetbalgekte. Een TV op de werkplaats en lichtere werkzaamheden na de wedstrijd? Ik vraag me af welke werkgever hierin meegaat. Een beetje fatsoenlijk bedrijf laat zich hierdoor niet ophitsen. Een beloning als je op je werk verschijnt is helemaal van de zotte. Een strooppot moet worden gebruikt om de werknemer alsjeblieft te laten komen. Ik zou zeggen mooi wegblijven voor jou 10 anderen. Ik weet het niet maar zijn de werkgevers zo onnozel om hierin mee te gaan of lijkt het zo? Ik ben blij dat dit bij ons niet voorkomt.
sandra  |   | 
12-06-2008
 | 
07:41 uur
Je kunt je werknemers liever eerder 1 uurtje eerder weg laten gaan en een uurtje later laten beginnen,dan dat ze ziek zijn.
Daar heb je als werkgever ook niets aan.

Verder zou het makkelijk zijn als je ergens komt werken waar je je uren zelf in kan delen. Dan heb je hier geen last van. maar een werkgever wil nog steeds van 8.30 tot 17.00 uur. Is dat niet ontzettend ouderwets. Ook thuiswerken zou makkelijker zijn. Dan kan degene zelf zijn tijd indelen. Maar de meeste managers willen dat niet,want dan hoeft er minder leiding worden gegeven en zijn ze dus bang voor hun baantje. Begrijpelijk.
Ik moet alles in het werk stellen om naar mijn werk te komen ivm de busstakingen. Werk bij een bedrijf van meer dan 3000 man en kan men niemand meerijden. Dat zegt toch iets over het bedrijf. Gevolg dat ik met mijn vriend moet meerijden. Die vaak eerder weg wil. Hij heeft flexible werktijden. Maar hij moet maar wachten omdat mijn werkgever onflexibel hierin is.
A.C.M. Vlugt  |   | 
12-06-2008
 | 
08:43 uur
Geachte heer mevrouw Pasch

Ondanks dat voetbalgekte niet onder u en uw gelederen leeft wil dit niet zeggen dat dit meteen als 'onzin' en 'hype' moet worden betiteld. Het gaat er niet om of het terecht of onterecht is. Feit is dat het zo is. Vandaar uit zal je moeten zoeken naar oplossingen of beperking van 'schade'. De opmerking 'wegblijven voor jou 10 anderen' geeft een hoge betrokkenheid met uw medewerkers aan, hoezee! Dat houdt u niet lang vol in de huidige arbeidsmarkt.
Mark Boessenkool  |   | 
12-06-2008
 | 
10:03 uur
Met bovenste 2 reacties ben ik het niet mee eens.

Ik moet er wel bij zeggen dat de wedstrijden na normale kantooruren gespeeld worden. Dus hooguit dat mensen eerder thuis willen zijn. Of de dag erna nog ziek zijn van de drank.

Tuurlijk moet je voor grenzen zorgen en je niet teveel meeslepen. Maar een tevreden medewerker werkt nou eenmaal harder dan een ontevreden medewerker. Je moet alleen wel zorgen dat er geen misbruik van gemaakt wordt.

En ja die televisie vindt ik ook wat te ver gaan, maar een radio op een voetbalzender moet kunnen.


Overigens mis ik wel het advies dat je ook de NIET voetbalfans niet moet vergeten. Want ook die zul je tegemoet moeten komen en mogelijk wel op andere manieren.
E Geenen  |   | 
12-06-2008
 | 
11:53 uur
MvdPasch,
Ik begrijp uw afkeer van dit fenomeen. Ikzelf moet (ook) niets van dit hele verschijnsel hebben. Maar helaas. Sommige mensen vinden het nu eenmaal leuk. Ik zie het lijstje als mogelijkheden om eventuele problemen te voorkomen. Er tegen ingaan en streng zijn is alleen nodig als dit het voortbestaan van het bedrijf en dus de werkgelegenheid aan tast. De meeste werknemers snappen dat ook wel. Als het mogelijk is kun je als werkgever (meer) loyaliteit verwerven door hierin soepel te zijn. Mensen onder druk zetten levert alleen tegendruk op. Vaak weer in andere vormen. Er zijn genoeg mensen die juist daardoor truks verzinnen om toch hun zin te krijgen. Overigens moet loyaliteit van twee kanten komen maar de oplossing om dan maar een tv. neer te zetten tijdens werktijd vind ik zeker te ver gaan.
Martha van de Pasch  |   | 
12-06-2008
 | 
12:55 uur
Meneer Vlugt. De betrokkenheid met mijn collega's laat zeer zeker niets te wensen over. Ik heb de arbeidsmarkt al meer dan 30 jaar ondersteunt dat wil toch wel wat zeggen dunkt me. Oplossingen of beperkingen van schade door de voetbalhype is van de zotte als een werknemer dit op zou moeten lossen. Mensen behoren hun verantwoordelijkheid hierin te nemen. Waar blijft de betrokkenheid. Meer bij de sport dan op de werkvloer. Doe dat lekker in je eigen vrije tijd. Nogmaals ben ik heel blij dat dit soort praktijken in mijn werkomgeving niet voorkomt. Iedereen verschijnt op tijd op zijn werk. Misschien heeft het toch met een bepaald nivo te maken. nivo.
MarthavdPasch  |   | 
12-06-2008
 | 
13:48 uur
E.Geenen. Ik kan een heel eind in uw standpunt meegaan. Maar dit verhaald schetst of dat de werkgever meer zou moeten inleveren dan een werknemer. Dit is de omgekeerde wereld. Zet je mensen onder druk als je ze op hun verantwoordelijkheid wijst? Tegenwoordig mag je dus weinig of niets meer zeggen want dan geeft men tegengas. Respect is in deze ver te zoeken lijkt me.
Ron  |   | 
13-06-2008
 | 
11:38 uur
Als zelfstandig ondernemer heb ik daar geen last van, ik zie zo af en toe een wedstrijd, maar het verdienen van geld heeft de hoofdprioriteit voor mij.
Ik ben een voetballiefhebber, maar loop niet verkleed rond wanneer Nederland speelt.
Ik heb van de tot nu toe 12 gespeelde wedstrijden er 7 wedstrijden gezien en ik ben er niet slechter van geworden in gezondheid etc. Ik ben de volgende dag gewoon fit en verwacht dat ook van de mensen waarmee ik moet werken.
Verzuim zonder ziekt te zijn moet je gewoon hard aanpakken. Werkgevers betalen werknemers voor hun werk
Mark Boessenkool  |   | 
13-06-2008
 | 
16:21 uur
Tuurlijk betaald de werkgever een werknemer om daarvoor in ruil een dienst te krijgen. Maar houdt er wel rekening mee dat je te maken hebt met mensen en niet met machines.

Wel wordt tegenwoordig voor de werknemers het geld aspect wel steeds belangrijker. Maar er zijn ook genoeg werknemers die bij een werkgever blijven voor de sfeer en de gezellige collega's, en mogelijk dus ook voor minder geld werken dan dat er eigenlijk mogelijk is.

Er is wel een groot verschil met een werknemer die op halve kracht werkt of voor hetzelfde geld op anderhalve kracht.

En tjah bovenstaande tips gaan wel wat ver op sommige punten. Maar andere punten komen aardig op het punt van dat zou je altijd kunnen doen of al doet.

Tip 3 doe je waarschijnlijk ook al bij de zomervakantie en rondom kerst.

Tip 8 doe je mogelijk sowieso bij een verdachte ziektemelding.

Tip 5 bij 1 van onze kleinere nevenvestigingen (9 man) wordt altijd aan het begin van de dag een kwartier tot een half uurtje thee geleut. Je kunt dit verkeerd vinden, maar naast het sociale prive vlak wordt ook iedereen op het werkvlak bij gepraat. Iedereen weet dus wel weer waar de rest mee bezig is. Wat dubbel werk kan voorkomen en misschien kunnen ze elkaar zelfs helpen.
Anita  |   | 
14-06-2008
 | 
17:34 uur
Geachte reactiegevers,

Niet iedereen hoeft het met een vraag, tip of reactie eens te zijn. Liever niet! Reacties zijn vaak leuk of nuttig om te lezen. Wat mij echter opvalt is dat er soms een inhoudelijke discussie te lezen valt, welke met de stelling of tip niets meer te maken heeft. Daarbij zie ik regelmatig interpretaties met een (negatieve) lading. Dat laatste hoeft wat mij betreft niet.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Human Design op de werkvloer voor teameffectiviteit en bedrijfsgroei
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10