zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Werknemer zelf op laten draaien voor verzuimkosten is minder makkelijk dan het lijkt

2 juni 2008 - Als het aan MKB-Nederland ligt, wordt de loondoorbetalingsplicht bij ziekte afgeschaft indien verzuimd wordt ten gevolge van ‘sociale risico’s’. De organisatie stelde een lijst samen met verzuimoorzaken die niet langer voor rekening van werkgevers zouden moeten komen.

Of het voorstel haalbaar is, is echter maar zeer de vraag. Wel zijn er mogelijkheden om werkgevers enigszins tegemoet te komen, aldus Mr. S. de Lange, advocaat bij AKD Prinsen Van Wijmen te Breda. Opzet

Ons huidig wettelijk systeem verzet zich tegen het plan van MKB-Nederland. Slechts indien de ziekte opzettelijk is veroorzaakt, is er geen aanspraak op doorbetaling van het loon. Vereist is dat de opzet van de werknemer gericht moet zijn op het ziek worden. Met andere woorden: de werknemer moet zich met zijn handelwijze uitsluitend tot doel hebben gesteld om ziek te worden. Dit zal in de regel nooit het geval zijn. De werknemer die op wintersport zijn been breekt zal zeker niet het einddoel hebben gehad om ziek te worden. Het plan van MKB-Nederland is dan ook niet alleen in strijd met de wet, maar druist ook volledig in tegen de bedoeling van de wetgever. 

Wetswijziging

Bovendien bepaalt de wet expliciet dat van de wettelijke aanspraak op loon bij ziekte (70 procent van het loon gedurende 104 weken) niet ten nadele van de werknemer mag worden afgeweken. Ook niet in een CAO. Daarnaast mag niet ten nadele van de werknemer worden afgeweken van het opzetbegrip uit de wet. Het is dus niet mogelijk om dit begrip in een onderlinge afspraak, arbeidsovereenkomst of CAO te versoepelen. Het is dan ook de vraag hoe MKB-Nederland het plan wil bewerkstelligen. Hiervoor zou op zijn minst een drastische wetswijziging nodig zijn. Het is echter af te vragen of het überhaupt mogelijk is hiervoor een sluitende en allesomvattende wetsbepaling te maken. 

Geen aanvulling
De onvrede van werkgevers is heel goed in te denken. Er zijn legio situaties denkbaar dat eenieder de mening is toegedaan dat het onredelijk is dat de werkgever opdraait voor het loon. Bijvoorbeeld een werknemer die met alcohol op achter het stuur een ongeluk krijgt en hierdoor arbeidsongeschikt raakt. De ‘winst’ voor de werkgever in dergelijke gevallen kan zitten in het (niet) aanvullen van de wettelijke aanspraak op loon. Partijen kunnen namelijk wel bij de arbeidsovereenkomst of CAO afspreken dat de werkgever de wettelijke aanspraak op loon (wel of niet) zal aanvullen tot een hoger percentage van het loon dan 70 procent. Partijen zijn daarbij tevens gerechtigd voorwaarden te stellen met betrekking tot de toekenning van een dergelijke (extra) aanspraak. Dit zou zo ver mogen gaan dat bijvoorbeeld wordt bedongen dat een werknemer geen recht op een aanvulling heeft indien sprake is van een cosmetische ingreep zonder medische noodzaak. Dergelijke afspraken zouden ook nog eens preventief kunnen werken. Als werknemers weten dat risicovol gedrag loonderving betekent, kijken ze wellicht beter uit.

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Zieke werknemers moeten uren inhalen
 Werknemer draait zelf op voor ziektekosten
 Alcoholmisbruik maakt werknemer ziek, en werkgever ook
 Sportblessure? Minder loon!
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Human Design op de werkvloer voor teameffectiviteit en bedrijfsgroei
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10