zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Lawaai en kantoorklimaat leiden werknemer het meest af

5 juni 2008 - Driekwart van de werknemers is tevreden over zijn werkomgeving. Gevraagd naar het meest negatieve aspect van de baan, staat de werkomgeving op de eerste plaats, gevolgd door het loon en de afstand tussen woon- en werkplaats.

Dat blijkt uit een onderzoek van de Externe Dienst voor Preventie en Bescherming Arista, zo meldt 6Minutes.be. Welke ongemakken ondervinden werknemers op het werk? Alle factoren die samenhangen met het kantoorklimaat (te warm, te koud, te droge lucht, tocht…), komen bovenaan op het lijstje, gevolgd door lawaai. 



Inrichting

Ook de inrichting van het bureau is van groot belang. Volgens de enquête heeft slechts de helft van de respondenten echte planten op de werkplek. Die dragen ongetwijfeld bij aan een betere luchtkwaliteit. Bovendien hebben ze ook een rustgevend effect op de werknemers; ze dempen het lawaai, zorgen voor een natuurlijke vochtigheid en hebben een positief effect op de uitstraling van het bedrijf. Uiteraard behouden de planten deze voordelen enkel als ze goed onderhouden worden. Als dat niet het geval is, kunnen ze een tegenovergesteld effect hebben. 

Lawaai

Vier op tien ondervraagden kunnen zich moeilijk concentreren door het lawaai. De kantoortuinen bieden dan wel voordelen op het gebied van gezelligheid en informatiedeling, het blijken ook heel lawaaierige omgevingen te zijn. 

Airco

Het onderzoek stelde verder een lichte stijging vast van de klachten die samenhangen met de kwaliteit van de lucht of de temperatuur in de bedrijven met airco. 

Werkhouding
De ondervraagde personen die met een computer werken, hebben een relatief juiste houding. 90 procent beschikt over de nodige ruimte om de voorarmen te laten steunen voor het toetsenbord en 85 procent zit op de juiste hoogte in verhouding tot het bureau. Negatieve punten: driekwart van de mensen die hun voeten niet plat op de grond kunnen zetten, beschikt niet over een voetsteun en van de mensen die meer dan twee uur met een draagbare computer werken, beschikt slechts 30 procent over de drie instrumenten die noodzakelijk zijn, namelijk een afzonderlijk toetsenbord en muis en een support om het scherm te verhogen.


Bron: 6Minutes
 
 Doorsturen   3 reacties  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Kantoorwoede floreert in saaie kantoortuinen
 Hittegolf: productiviteit daalt een kwart
 Rommel belemmert werkplezier
 Geur essentieel voor werktevredenheid
 
 
reacties
 
Menno Manheim  |   | 
5-06-2008
 | 
08:42 uur
Het is toch verbazingwekkend dat er een onderzoek nodig is om er achter te komen dat kantoortuinen lawaaierig en slecht voor de concentratie zijn.
Het aspect van de informatiedeling wordt sterk overschat. Over het algemeen is de echt relevante informatie slechts bij enkele collega's aanwezig. De overige informatie die de werknemer in een kantoortuin gedwongen is tot zich te nemen is niet van nut en vooral vermoeiend.
De enige die voor zijn functioneren werkelijk belang heeft bij kantoortuinen is degene die toezicht moet houden op werknemers die zelf niet voldoende verantwoordelijkheid nemen voor hun functioneren. Er zijn betere methoden om deze mensen te motiveren dan hen continu in de gaten te houden.
Daarom wil ik pleiten voor kleinere kantoorruimtes waarbij tot maximaal 8 collega's bij elkaar op de kamer zitten. Ook dient het werk van deze collega's dan aan elkaar gerelateerd te zijn zodat de informatiedeling rendabel is en de afleiding relevant.
Jeroen  |   | 
10-11-2008
 | 
19:28 uur
Kantoortuinen zijn gewoon levensgevaarlijke omgevingen; en dan vooral voor de klanten. Ik vermoed een relatie tussen constructief slechte gebouwen en kantoortuinen.
arthur  |   | 
20-06-2011
 | 
13:33 uur
Ik zit nu anderhalf jaar in een kantoortuin en begin er een hartgrondige hekel aan te krijgen. het gezwets, het gebel, de meest irritante ringtones die ook nog eens keihard staan, de mensen aan je bureau...
de concentratie is nul en mijn irritatiegrens ook.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10