zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Hittegolf: productiviteit daalt een kwart

4 juli 2006 - Nu we middenin een hittegolf zitten en een derde van de werknemers zit te zweten in een kantoor zonder airco, is het geen wonder dat de productiviteit bijna een kwart daalt. Hoge temperaturen temperen de werklust, creativiteit en daadkracht van maar liefst driekwart van het personeel.

Dat blijkt maar weer eens uit onderzoek door werving- en selectiebureau Office Angels onder 1.500 werknemers in Groot Brittannië, waar nog steeds meer dan een derde van de kantoren niet over airco beschikt.

Temperatuurverschillen
Acht van de tien mensen kan zich moeilijk concentreren als de kantoortemperatuur hoger ligt dan normaal. Bijna tweederde van hen zegt bovendien dat het in een hete en benauwde werkomgeving tot een kwart langer duurt om iets af te krijgen. Daar komt nog bij dat tweederde van het mannelijk kantoorpersoneel geacht wordt het hele jaar door te verschijnen in pak inclusief stropdas, zodat bureauwerk en reizen onder werktijd bijna 'ondraaglijk' worden. Bijna één op de zes heeft weleens een berisping gehad omdat hij een luchtigere outfit droeg. Te koud is overigens voor velen ook niet goed: bijna een vijfde van de werknemers zegt dat ijskoud ingestelde airco's en op volle toeren blazende ventilatoren reden zijn van ruzies onder collega's.Schoolvakantiesyndroom
Verder geeft tweederde van de ondervraagden toe te lijden aan het 'schoolvakantiesyndroom', een aandoening die gekenmerkt wordt door een 'acute seizoensgebonden laksheid' wat inhoudt dat belangrijke taken voor zich uitgeschoven worden om plaats te maken voor minder belastende werkzaamheden. Nu bovendien veel managers op vakantie zijn, geeft de helft van de werknemers toe de kantjes ervan af te lopen, door bijvoorbeeld veelvuldig te laat te komen of extra lange pauzes te nemen.

Kleine moeite
Ondanks de hitte van de afgelopen dagen, doen de meeste werkgevers weinig moeite hun personeel tegemoet te komen. Terwijl een klein gebaar al een wereld van verschil kan maken. Denk aan het toestaan van minder formele kleding, investeren in ventilatoren en zelfs het aanmoedigen van een dagje vrij om van de zon te genieten. Op die manier voelen werknemers zich een stuk prettiger, meer ontspannen en beter in staat hun werk te doen.

Misstanden
FNV Bondgenoten roept werknemers op zich te melden als zij problemen hebben met hun werkgever rond werken in het warme zomerweer. De bond wil graag weten wat hun ervaringen zijn. Of ze nog prettig kunnen werken met deze warmte, of hun werkgever maatregelen neemt om het draaglijker te maken of dat ze het allemaal zelf maar uit moet zoeken. De FNV stelt dat er nauwelijks wettelijke richtlijnen zijn op dit gebied: in de huidige Arbowet staan nog een aantal bepalingen die aangeven tot wanneer werken in warmte aanvaardbaar is en wat de werkgever kan doen om het werken prettiger te maken. In de nieuwe Arbowet, die nog goedgekeurd moet worden door de Tweede Kamer, staat er geen temperatuurindex meer. Zo wordt het nog moeilijker om bij werkgevers maatregelen af te dwingen of om de Arbeidsinspectie in te schakelen. Te lang in een te warme omgeving werken kan gezondheidsproblemen veroorzaken, zoals flauwvallen, uitdroging, hoofdpijn en vermoeidheid.

 
 Doorsturen   1 reactie  

 

Laatste nieuws

 Hoe kunnen organisaties het verbod op TikTok beheren?
 Bijna negen op de tien Benelux-bedrijven in 2022 getroffen door ransomware
  Een slechte back-up strategie kan aanvallers helpen!
 
 
 
reacties
 
A Stuijt  |   | 
5-07-2006
 | 
07:44 uur
MAAR een kwart? Valt dát even mee!

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Waar moet je op letten bij het aanschaffen van beveiligingscamera’s voor jouw bedrijf?
Waar kun je elektrische raamdecoratie kopen?
Tips bij elektrische raambekleding kopen
reacties
IT-beslisser verkiest low-code boven high-code applicatieontwikkeling (2) 
Business-IT alignment in complexe organisaties is mensenwerk (1) 
Werknemers zijn enthousiast over het gebruik van generatieve AI op werkplek  (1) 
84 procent Nederlanders ontvangt oplichtingsberichten op smartphone (1) 
Hoe geef ik leiding aan vaste medewerkers voor de toekomst? (1) 
Mentale gezondheid weinig onderwerp van gesprek op werkvloer  (1) 
Prijs Audi Q4 E-Tron Sportback: minder hoofdruimte, meer geld (1) 
top10
Zo geef je je werknemersbetrokkenheid een boost
Bij 45 procent organisaties moet medewerker meebetalen aan dure opleiding
Vrouwen in IT willen flexibele werktijden en een goed opleidingsbudget
Werknemer vindt het belangrijk dat werkgever investeert in persoonlijke ontwikkeling
Een op de tien overweegt verzekeringen op te zeggen vanwege inflatie
'Iemand heeft een bestand met u gedeeld'
Complexiteit van databeheer groeit evenredig met de diversiteit van cloud-implementaties
Helft Benelux executives is onvoldoende voorbereid op disruptie
Tekort aan security-vaardigheden zorgt voor flink meer beveiligingsincidenten
Werkgevers slaan de plank mis als het gaat om arbeidsvoorwaarden
meer top 10