zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Wissel zes leiderschapsstijlen af voor topresultaten

18 maart 2008 - Van managers wordt verondersteld dat ze managen, dingen gedaan krijgen en een positief verschil maken. Uit Brits onderzoek van Hay blijkt echter dat meer dan vier van de tien een vernietigend effect op het moraal en de motivatie hebben.

En dat kost miljoenen omzet, zo berekenden de consultants. Een derde van de prestaties van een onderneming is namelijk afhankelijk van het werkklimaat zoals werknemers dat ervaren. Toch weet slechts een kwart van de managers een klimaat te creëren waarin optimaal gepresteerd wordt, en is slechts een vijfde in staat energie op de werkvloer te brengen. Zes van de tien lukt het niet een positief klimaat te creëren en meer dan vier van de tien managers dragen zelfs eerder bij aan een demotiverend klimaat. 



Klimaatprobleem

Chris Watkin, hoofd talentmanagement bij Hay: "Nu het slechter gaat met de economie is het belangrijker dan ooit om personeel te motiveren. Uit ons onderzoek blijkt echter dat veel managers daar moeite mee hebben. Dat moet snel veranderen." De kern van dit ‘klimaatprobleem’ ligt volgens Hay het onvermogen van managers om de juiste manier van leidinggeven toe te passen en zo het beste uit het team te halen. Hoe meer leiderschapsstijlen een manager toepast, hoe groter de kans op optimale prestaties. De beste managers zijn dan ook degenen die hun manier van leidinggeven perfect aan weten te passen aan een bepaalde situatie of persoon. 

Liever steun dan dwang

De onderzoekers zetten de zes belangrijkste stijlen op een rijtje: directief, snelheidsbepalend, visionair, delegerend, participatief en coachend. Van de managers die de beste prestaties behalen, wisselt driekwart drie of meer van deze stijlen regelmatig af. Managers van slecht presterende teams maakten maar van twee of minder gebruik. Zeven van de tien managers die aan het hoofd staan van goed presterende teams gebruiken vooral samenwerkings- en teamgerichte managementstijlen. Managers die een ongemotiveerd team leiden, neigen vooral naar autoritaire stijlen. "Elke manier van leidinggeven kan van pas komen in een bepaalde situatie," stelt Watkin. "Uit deze resultaten blijkt echter dat participatieve manieren van leidinggeven het beste zijn om tot goede prestaties te komen. Managers; onthoud dus dat teams beter reageren op ondersteuning dan op dwang."

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Zeven geheimen van inspirerende leiders
 Leiderschapsontwikkeling maakt nog geen manager
 Tien inzichten in natuurlijk leiderschap
 Slechte baas desastreus voor gezondheid en prestaties
 Leiderschapsstijl afhankelijk van motivatie
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10