zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

ICT'er onderschat belang ethiek

8 november 2007 - "Ethiek is in de ict net zo belangrijk als in de medische wereld of bijvoorbeeld de journalistiek", zegt Math Dicker. De docent Ethiek in de ICT aan de Open Universiteit en aan de Hogeschool Zuyd reageert op eerdere berichten in Computable over ethiek en ict. "Je hebt bijvoorbeeld te maken met privacy van mensen, contracten, integriteit en zorgvuldigheid. Bouw je de producten zoals je die hebt beloofd aan je klanten? Als organisatie sta je nooit los van de maatschappij. Iedereen heeft wel te maken met zijn medemens en met het milieu waaraan ze moeten denken."

IT speelt belangrijke rol


Eerder dit jaar riep ook de Delftse hoogleraar ethiek en techniek Jeroen van den Hoven ict'ers op om meer aandacht te schenken aan ethiek bij het werken. "Ze moeten zich ervan bewust zijn dat informatietechnologie een belangrijke rol speelt in de samenleving. De beslissingen die zij maken, raken de belangen van een heleboel mensen." Hij wil het onderwerp daarom verplicht opnemen in ict-opleidingen. 

Al druk genoeg
De reacties van ict'ers waren echter niet altijd positief. Lezer Ronald Vermeij ziet de bui al hangen: "Houd ethiek lekker buiten de ict-afdeling en de serverruimte, maar in het bedrijfsfilosofiekwartier. Ict'ers op de werkvloer hebben het al druk genoeg." Veel lezers vinden bovendien dat ethiek niet alleen ict'ers raakt. Jan Balemans: "Ethiek is niet voor ict'ers maar voor de mens, ook die achter de ict'er. Ethiek in het cv? Ok, maar ook voor de tandarts, winkelbediende, vuilnisophaler, advocaat, kortom voor iedereen."
Andere lezers zien dat ethische vragen en ict wel degelijk raakvlakken hebben. Alexander Brinkman vraagt zich echter af of de gemiddelde programmeur daar inzicht in moet of kan hebben. "Voor die programmeur is vooral gezond verstand belangrijk en liggen de ethische vragen waarschijnlijk meer aan de kant van het management." Docent ethiek in de ict Math Dicker, kan zich daar echter niet in vinden: "Ethiek is niet hetzelfde als gezond verstand. Er is een groot verschil tussen waarheid en goedheid."


Bron: Computable
 
 Doorsturen   1 reactie  

 

Laatste nieuws

 IT-professional ziet technical debt als bedreigingen voor innovatie
 66 procent die zich verzette tegen IT-updates mocht oude versie blijven gebruiken
 Nederlandse vrouwen vinden op kantoor een betere werk/privé balans
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Consumenten krijgen meer belangstelling voor ethisch zakendoen
 Nieuwe doelgroep: karma-kapitalisten
 Bezoek aan stripclub even onethisch als sjoemelen met cijfers
 Veel ethische misstanden in organisaties
 
 
reacties
 
Leo Gerritsen  |   | 
20-11-2007
 | 
11:32 uur
Een voorbeeld waar een beetje ethiek zou helpen, ook in de serverruimtes van de corporates en de instituten. Ik was jaren geleden bij een grote business aan het werk en in de wandelgangen vertelde me iemand dat de firewall weer was gebroken (vermoedelijk van binnenuit). Het was een omgeving met vele terabytes aan informaties en er waren vele nieuwe mensen aangenomen ook uit niet-EU landen :) Industriele spionage, die mogelijk werd door de inbreuk te zien en er niet op te reageren.
In een ander geval werd ik geraadpleegd over het instandhouden van verbindingen tussen klanten en het ICT-systeem. Het bleek dat klanten soms sessies kregen die opgeruimd hadden moeten worden. Daardoor was het hun mogelijk aan informatie te komen die niet voor hen bedoeld was. Ik stelde voor een bepaalde parameter die de tijd van niet-aktiviteit in de gaten houdt te verkorten. Vanuit het management is dat afgestemd, het zou naar de klanten de indruk wekken dat er iets verkeerd gaat in het systeem. Met dat besluit aksepteerde men de inbreuk.
Dit laatste feit gebeurt overigens ook vandaag de dag nog en op een veel grotere schaal, maar ja, men is niet geinformeerd......

Mijn advies aan iedereen die een beveiligde internetsessie start (https:// of kijk naar het slotje dat op je scherm verschijnt) :
Sluit die sessie ook direkt af door expliciet af te loggen, laat die verbinding niet open staan. Dan verklein je de mogelijkheid dat een ander die sessie over kan nemen.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Dit is waarom de beveiliging van jouw domein zo belangrijk is
Het managen van jouw onderneming aan de hand van een sterk netwerk doe je zo
Een bedrijf kopen of verkopen, wat zijn de haken en ogen?
reacties
Het hybride werken stelt bedrijfsnetwerken op de proef. Wat nu?  (1) 
Bouw zette grootste rem op Nederlandse economie in 2012 (1) 
Een derde managers vindt leidinggeven meer gericht op soft skills dan inhoud  (1) 
Saaie baan slecht voor het hart (1) 
HR-professional heeft hekel aan digitale sollicitatiegesprekken (2) 
Hervormingsplan voor woningmarkt goed ontvangen door makelaars (1) 
Logisch dat we zo vaak onlogisch denken (1) 
top10
Het einde van 9 tot 5?
Top tien snelst stijgende functies voor afgestudeerden
Het hybride werken stelt bedrijfsnetwerken op de proef. Wat nu?
Begrip leidinggevende vermindert uitval mantelzorger
Een derde managers vindt leidinggeven meer gericht op soft skills dan inhoud
Vier beveiligingslekken gevonden in Microsoft Office
Pandemie inspireert tot duurzamer leven
IT-professional ziet technical debt als bedreigingen voor innovatie
Verduurzaming hoog op agenda CFO’s
Onderwijsinstellingen onderschatten het risico van cybercriminaliteit
meer top 10