zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Veel ethische misstanden in organisaties

20 november 2003 - In een meerderheid van de organisaties komen incidenten voor, die het daglicht niet kunnen verdragen. 60 procent van de werknemers heeft de afgelopen twaalf maanden wel een incident meegemaakt dat niet door de beugel kon.

Dat blijkt uit het onderzoek De Duurzaamheidbarometer onder 500 werknemers, uitgevoerd door Ethicon, dat verbonden is aan de Rotterdam School of Management.



Incdidenten
Voorbeelden zijn onveilige/ongezonde werkomstandigheden (43 procent), onzorgvuldige omgang met de informatie van derden (41 procent), creëren van een vijandige werkomgeving (29 procent), het geven van verkeerde of misleidende informatie aan consumenten (22 procent), oneerlijke concurrentie (14 procent), aannemen van ontoelaatbare geschenken (10 procent) en vervalsing of manipulatie van de boekhouding (6 procent).

Beschadiging van vertrouwen
De gevolgen liegen er niet om. 68 procent van de medewerkers geeft aan dat als gevolg van de incidenten op de werkvloer de organisatie een minder aantrekkelijke werkgever wordt. Rondom de 60 procent zegt ook dat indien de incidenten bekend zouden worden dit leidt tot beschadiging van het vertrouwen in de organisatie en verlies van bestaande klanten. De helft geeft zelfs aan dat de huidige incidenten kunnen leiden tot wettelijke boetes en sancties.

Onduidelijkheid
Dat er onder werknemers toch veel misstanden voorkomen is volgens de onderzoekers vooral te wijten aan de onduidelijkheid over welke normen en waarden er gelden. Slechts bij 55 procent van de organisaties wordt het aan de orde stellen van ethische dilemma's en kritiek bevorderd.

Respectvolle organisaties
Ondanks de vele incidenten beoordelen de meeste werknemers hun eigen organisatie niet als onethisch. De ondervraagden vinden dat hun organisaties respectvol omgaan met klanten, investeerders en de eigen werknemers. Alleen actiegroepen kunnen op wat minder respect rekenen.

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Human Design op de werkvloer voor teameffectiviteit en bedrijfsgroei
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10