zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Heroverweeg de work-life balance

Niet alleen voor jouw gezondheid maar ook voor de mensen om je heen

19 mei 2023 - Toch nog even de laatste dingen afmaken ’s avonds, of op je vrije dag je mail checken. Klinkt dat bekend? Dan is de kans groot dat jouw work-life balance niet in evenwicht is. Het vinden van een goede balans tussen werk en privéleven is tegenwoordig een uitdaging voor veel mensen, omdat we altijd en overal verbonden zijn met werk. Hierdoor kan het moeilijk zijn om de scheidslijn te trekken tussen werk en vrije tijd.

Het maken van lange uren en voortdurende connectiviteit worden in verband gebracht met een breed scala aan negatieve gevolgen. Dit kan leiden tot een hoger risico op het ontwikkelen van burn-outs, drankproblemen, depressies, echtscheidingen of zelfs suïcide. In Nederland hebben al 1,2 miljoen werknemers last van burn-out klachten, waarbij 34 procent werkdruk en werkstress hiervoor als reden geven.


 
Hoe verbeter je de work-life balance?
Het stellen van duidelijke grenzen voor een goede work-life balance kan een uitdaging zijn, vooral in een werkcultuur waar voortdurende beschikbaarheid en overwerken vaak worden verwacht. Hier zijn vijf praktische tips die kunnen bijdragen aan het bewaken van je work-life balance, zodat je meer tijd hebt voor de activiteiten die je energie geven en beter in staat bent om stress te beheersen.
 
1.   Definieer je prioriteiten
Bepaal wat voor jou het belangrijkst is in je leven. Maak een lijst van je waarden en doelen, zowel op het werk als in je persoonlijke leven. Dit helpt je om duidelijk te zien waar je tijd en energie aan moet besteden.
 
2.   Maak een planning
Creëer een dagelijkse of wekelijkse planning die rekening houdt met je prioriteiten. Geef prioriteit aan taken die het belangrijkst zijn, en plan tijd in voor jezelf en je persoonlijke leven. Probeer je aan deze planning te houden en zorg voor voldoende ruimte voor onverwachte gebeurtenissen.
 
3.   Communiceer je grenzen
Maak je grenzen duidelijk aan je werkgever, collega's, familie en vrienden. Geef aan wanneer je beschikbaar bent en wanneer niet en wees eerlijk over wat je wel en niet kunt doen. Zorg dat je afspraken nakomt en bewaak je eigen grenzen.
 
4.   Leer ‘nee’ te zeggen
Wees niet bang om nee te zeggen tegen verzoeken die je grenzen overschrijden. Het is belangrijk om jezelf te beschermen tegen overbelasting en stress.
 
5.   Zorg voor voldoende ontspanning
Zorg ervoor dat je genoeg tijd neemt voor ontspanning en zelfzorg. Dit kan variëren van het lezen van een boek, sporten of meditatie tot sociale activiteiten met vrienden en familie. Door regelmatig tijd te nemen voor ontspanning, kun je beter omgaan met stress en heb je meer energie om aan je doelen te werken.
 
"Een goede work-life balance betekent dat er een evenwicht is tussen werk aan de ene kant en dingen die jouw persoonlijk energie geven aan de andere. Voor iedereen is deze work-life balance anders, er is geen optimale one-size-fits-all balans. Dus probeer vooral uit wat voor jou werkt en schakel zo nodig hulp in van een HR-professional. Het doel is om een balans te vinden die het leven verrijkt, zodat je kunt floreren in zowel je werk als je persoonlijke leven," aldus Carolien Wesseling HR Director Benelux, Germany, Nordics, East & South Europe bij Manutan.
 

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Het belang van een work-life balance
 Werkgevers negeren behoeften van vrouwen in nieuw arbeidslandschap
 'Werknemers hebben nieuwe verwachtingen over hun relatie met werkgevers'
 Hybride werken werkt
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10