zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Nederlander shopt evenveel of meer online in 2023

Besparen op kwantiteit en luxe trend voor dit jaar

11 april 2023 - Maar liefst zeven op de tien Nederlandse consumenten gaan dit jaar minstens evenveel online shoppen als in 2022. Dit blijkt uit het Consumer Insights Report van Wunder, waarvoor het marketingperformancebedrijf 1500 Nederlandse, Amerikaanse en Britse consumenten ondervroeg. Het waren er 500 per land.

Ondanks de hoge shopbereidheid lijken Nederlanders zich meer bewust van hun uitgaven. Zo doet de helft meer prijsvergelijkingen dan vorig jaar en ook bespaart een deel op luxeartikelen (40 procent), essentiële producten (31 procent) en niet-essentiële aankopen (43 procent).


Vooral de jongere generatie koopt tegenwoordig bewuster. Van hen willen drie op de tien meer bezuinigen in 2023, met luxe uitgaven als vakanties (50 procent) en niet-essentiële aankopen (55 procent) als absolute uitschieters. "De uitdaging voor merken om de ‘Gen Z digital natives’ te bereiken en te binden is groter dan ooit," zegt Joyce Kremer, Marketing Director bij Wunder. "Deze generatie hecht vooral waarde aan positieve, relevante en onderscheidende klantervaringen. Wanneer je als online retailer daar de focus op legt, kun je de connectie met generatie Z maken. Houd hier dus rekening mee in je database groeistrategie."
 
Kwaliteit veruit belangrijkst
Ondanks bezuinigingsbehoeften geeft een groot deel van de respondenten de voorkeur aan kwaliteit boven kwantiteit (38 procent) en kwaliteit boven prijs (46 procent). Ook bij aankoop van luxeproducten is kwaliteit met 47 procent de belangrijkste factor, gevolgd door prijs (25 procent) en functionaliteit (18 procent). Kremer: "De consuminderen-trend is al een tijdje gaande, dus het verbaast me niet zozeer dat consumenten liever minder artikelen kopen van goede kwaliteit dan andersom. Voor retailers is het daarom belangrijk dat zij concurrerend prijzen, maar ook zeker de kwaliteit van hun producten en loyaliteitsprogramma benadrukken. Voorkom dus dat je strategie zich te veel focust op het aantrekken van nieuwe klanten door kortingen, maar focus vooral op kwaliteit en merkwaarde om te voorkomen dat je marges verder verdampen in economisch uitdagende tijden."
Nederlanders shoppen vooral elektronica (45 procent), kleding en schoenen (38 procent) en beautyproducten (33 procent) online. Opvallend genoeg is Nederland het enige land waar boeken in de top vijf van meest populaire categorieën vallen.
 
Merkperceptie via eigen kanalen
Verder blijkt uit het onderzoek dat merkperceptie belangrijker is dan ooit. Hierbij zijn reviews nog steeds de belangrijkste drijfveer van aankoopgedrag vanuit een contentperspectief, maar de invloed van brandmarketing mag niet onderschat worden. Hiervoor is de merkwebsite het belangrijkst (42 procent), gevolgd door betrouwbare third-party websites (23 procent) en eigen socialmediakanalen (negentien procent). Kremer: "In economisch zwaardere tijden moeten retailers hun doelgroep zo kostenefficiënt mogelijk bereiken. Hiervoor is investeren in eigen databases en media cruciaal, zeker nu de impact van iOS-beperkingen steeds duidelijker wordt en third-party cookies echt gaan verdwijnen. Minder afhankelijkheid van derden biedt dus een duidelijk concurrentievoordeel, waardoor het steeds belangrijker wordt om de doelgroep vanuit eigen kanalen te beheren én benaderen."
 
 
 

 
 Doorsturen   2 reacties  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 De kracht van influencers: met minder budget naar een enorm bereik
 Flexibele bezorging in tijden van economische onzekerheid
 Webshopmanagers zijn gebaat bij het inschakelen van een fulfilment center
 Gevaarlijke deals: shopper bereid persoonlijke gegevens uit te wisselen voor grote online kortingen
 
 
reacties
 
Gadget Keuze  |   | 
15-05-2023
 | 
08:47 uur
Interessant artikel dat de snel veranderende consumptietrends en de toenemende waarde van kwaliteit boven kwantiteit onder de jongere generatie belicht. Het is bemoedigend om te zien dat Gen Z de nadruk legt op bewuste consumptie en kwaliteit, wat zowel de duurzaamheid als de algemene kwaliteit van producten ten goede kan komen.
Vermogen-van.nl  |   | 
6-06-2023
 | 
20:03 uur
Interessant artikel en deze beweging zien wij ook zeker in onze branche.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10