zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

25 procent jongeren werkt buiten kantoortijd om niet gestoord te worden

Nog weinig bedrijven maken afspraken over werk-appjes en mailtjes

6 april 2023 - Meer dan een op de drie jongeren geeft aan op een werkdag te veel afgeleid te worden door werk-appjes en mailtjes. Zo’n 25 procent van de jonge werknemers werkt zelfs buiten kantoortijden, zodat hij niet gestoord wordt door inkomende berichten. Dat blijkt uit onderzoek onder meer dan 1.000 Nederlanders.

Aaron Mirck en Ewoud Uphof delen in dit bericht daarom vijf tips om minder afgeleid te worden, zodat je op een werkdag meer gedaan krijgt in minder tijd.


 
Jongeren vaker afgeleid door appjes en mailtjes
Jongeren geven aan meer moeite te hebben met werk-appjes en mailtjes dan oudere werknemers. Vijftien procent van de Nederlanders wordt op een werkdag afgeleid door inkomende berichten, terwijl 34 procent van de jongeren er last van heeft. 25 procent van de Nederlandse werknemers vindt het lastig om een werk-appje of mailtje niet meteen te beantwoorden, terwijl zo’n veertig procent van de jongeren daar moeite mee heeft. 
Uphof: "Sinds de pandemie communiceren we de hele dag door en hebben we het idee dat we altijd bereikbaar moeten zijn. Daardoor komen we niet toe aan ons eigenlijke werk. Het valt op dat vooral jongeren last hebben van apps en mails. Op school leert helaas niemand je werken. Dat je een bericht niet altijd direct hoeft te beantwoorden, leer je vaak pas na een aantal jaar werken. Daardoor zijn jongeren onnodig afgeleid."
 
Weinig bedrijven hebben afspraken over appjes en mails
Dertien procent van de Nederlanders geeft aan dat er op het werk duidelijke afspraken zijn over hoe snel een appje of mailtje beantwoord moet worden. Mirck: "Dat is veel en veel te weinig. Elk bedrijf zou het gesprek moeten voeren over werk-mail en app-etiquette, zodat iedereen weet hoe snel een mail, appje of chat beantwoord moet worden. Dat zorgt ervoor dat minder werknemers last hebben van stress en ze veel productiever worden. We communiceren al een poos online, zonder af te spreken hoe we dat precies gaan doen. Dat is een van de vijf tips die je helpen om minder afgeleid te zijn."
 
Vijf tips voor minder afleiding 
 
1: Voorkom afleiding op je desktop

"Je bent minder geneigd om inkomende mails direct te beantwoorden, als je ze niet ziet binnenkomen. Schakel die meldingen uit en blokkeer sites – bijvoorbeeld met de gratis tool Simple Blocker – die je afleiden."
 
2: Neem echte pauzes
"Na het voltooien van een aantal taken is het aantrekkelijk om pauze te nemen met een rondje langs social media. Daar rusten je hersenen niet van uit en het zorgt ervoor dat je vaak langer pauze neemt dan gepland. Neem echte pauzes, bijvoorbeeld door vijf minuten te wandelen."
 
3: Blokkeer afleiding op je smartphone
"Je telefoon is zo ontworpen om je van je aandacht te beroven. Krijg je focus terug door onbelangrijke meldingen uit te schakelen. Ook kun je de ‘focus’-mode gebruiken, zodat notificaties onderdrukt worden voor een bepaalde periode. Werkt dat niet? Maak je scherm dan zwart-wit, zodat het nog minder aantrekkelijk wordt."
 
4: Maak afspraken over appen en mailen
"Een van de redenen waarom we ons laten afleiden, is dat we denken dat elk bericht direct beantwoord zou moeten worden. Heldere afspraken lossen dat probleem op."
 
5: Maak tijd om berichten te beantwoorden

"Ben je bang dat je een belangrijk bericht niet op tijd ziet en er problemen ontstaan? Blokkeer tijd in je agenda om mails en appjes te beantwoorden, bijvoorbeeld aan het begin, midden en einde van je werkdag. Zo kan je in de overige tijd je werk gedaan krijgen."
 

 
 Doorsturen   1 reactie  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Werknemers hoeven niet altijd bereikbaar te zijn
 Ruim twintig procent van werkend Nederland voelt druk om buiten werktijd bereikbaar te zijn
 Medewerkers hoeven tijdens vakantie niet bereikbaar te zijn
 Helft werkend Nederland nooit meer een dag offline
 
 
reacties
 
top5  |   | 
9-04-2023
 | 
16:50 uur
Ik snap het opzicht wel. Je ziet door het meer thuiswerken een verandering in de concentratie. Hierdoor is men sneller afgeleid als er mensen om hen heen zijn, aangezien dat thuis niet meer is. Hierdoor zal deze verandering (denk ik) nog wel eens veel verder kunnen gaan!

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Human Design op de werkvloer voor teameffectiviteit en bedrijfsgroei
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10