zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Eén op acht werkgevers keurt aanvraag voor vrij nemen op niet-officiële feestdag af

Achttien procent werkenden wil beleid waarbij zij feestdagen mogen omruilen voor andere vrije dagen

21 december 2022 - Maar liefst dertien procent van de werkenden heeft weleens gehad dat hun werkgever een aanvraag voor het vrij nemen op een niet-officiële feestdag heeft afgewezen. Dit blijkt uit onderzoek van Visma | Raet, uitgevoerd onder ruim 1.000 Nederlandse werkenden. Niet-officiële feestdagen zijn over het algemeen feestdagen die niet verbonden zijn aan het christelijke geloof, zoals Eid al-Adha, Eid al-Fitr, Keti Koti en de Dag van de Arbeid.

 In Nederland zijn de officiële feestdagen: Nieuwjaarsdag, Goede Vrijdag, Pasen, Koningsdag, Bevrijdingsdag, Hemelvaartsdag, Pinksteren en Kerstmis. 


 
Niet alleen christelijke dagen moeten officiële feestdagen zijn
Dat het met name christelijke feestdagen zijn die vanuit de overheid bestempeld worden als officiële feestdag, stuit werkenden tegen de borst. Bijna een derde (31 procent) van de werknemers vindt dit achterhaald. Een nog groter percentage (37 procent) vindt dat de overheid naast christelijke feestdagen ook andere feestdagen moet erkennen als officiële feestdagen. 
 
De ene feestdag inwisselen voor de andere
Organisaties kunnen medewerkers de mogelijkheid bieden om een officiële feestdag waarop zij vrij zijn, in te ruilen voor een niet-officiële feestdag. Zo kunnen medewerkers vrij zijn op de feestdagen die zij willen vieren. In Nederland heeft nu slechts één op de tien organisaties (11 procent) zo’n beleid. De behoefte aan zo’n beleid is groter: achttien procent van de werkenden zegt dit te willen.
Myrthe Smalbraak, HR Director bij Visma | Raet: "De huidige officiële feestdagen in Nederland zijn voor een meerderheid van de werkenden waarschijnlijk de feestdagen waarop zij vrij willen zijn. Maar als je als organisatie in je beleid alleen rekening houdt met de meerderheid, laat je steken vallen wat betreft inclusiviteit. Er is namelijk een aanzienlijke groep die graag andere feestdagen viert. Feestdagen die belangrijk zijn voor hun geloof, of feestdagen die van grote waarde zijn in hun familie- of vriendengroep. Het is belangrijk dat je als werkgever ook daar ruimte voor biedt. Ik ben dan ook trots op het feit dat we bij Visma | Raet vanaf 1 januari 2023 een flexibel feestdagenbeleid zullen hanteren, waarbij medewerkers iedere vrije officiële feestdag, die op een werkdag valt, mogen inruilen voor een vrije dag op een niet-officiële feestdag die zij graag vieren."
 
Graag vrij op eigen verjaardag, Bevrijdingsdag en Oudejaarsdag
De vijf populairste niet-officiële feestdagen waarop men graag vrij zou nemen zijn: hun eigen verjaardag (25 procent), Bevrijdingsdag (22 procent), Oudejaarsdag (22 procent) Kerstavond (negentien procent) en Carnaval (tien procent). Op de dagen Eid al-Fitr, Eid al-Adha en Keti Koti wil drie procent van de werkenden vrij zijn. De populairste officiële feestdag om in te ruilen voor een nieuwe vrije dag is Hemelvaartsdag (zestien procent). Daarnaast zou één op de tien werkenden (tien procent) het liefst Koningsdag inwisselen voor een vrije dag op een niet-officiële feestdag.
 
Het complete overzicht van feestdagen die werkend Nederland zou inruilen en waarop ze juist graag vrij zijn, vind je hier.
 

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Sla de plank niet mis tijdens Kerstmis
 Cybercriminelen liggen op de loer tijdens de feestdagen
 Bij helft Nederlanders komt gezelschapsspel op tafel tijdens feestdagen
 Extra vrije dagen bovenaan verlanglijstje van de Nederlandse werknemer
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10