zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Sla de plank niet mis tijdens Kerstmis

Kerstpakket steeds minder traditioneel

22 december 2021 - De feestdagen naderen in een rap tempo. Hoewel de kerstborrel wellicht nog op losse schroeven staat vanwege de coronamaatregelen, zetten veel werkgevers dit jaar extra in op het kerstpakket. Dat is namelijk één van de manieren om zonder direct contact toch een extra feestelijk gevoel mee te geven tijdens de donkere dagen van december.

Bij het uitdelen van zulke attenties komen er ook verschillende fiscale voorwaarden aan te pas. Om meer inzicht te verschaffen, deelt Ralph Koks, arbeidsjurist bij SD Worx Nederland, een aantal tips in aanloop naar het knallende kerstseizoen.Fiscale regels
Werkgevers hebben de mogelijkheid om belastingvrij cadeaus te schenken aan werknemers. Dit kan binnen de vrije ruimte van de werkkostenregeling (WKR). De vrije ruimte is dit jaar wederom fors verruimd, en dat betekent meer budget om werknemers te belonen met kerstpakketten. Net als in 2020 bedraagt de vrije ruimte drie procent van de totale fiscale loonsom tot € 400.000. Over het meerdere wordt de vrije ruimte thans berekend op 1,18 procent. Volgend jaar wordt de vrije ruimte over de eerste € 400.000 berekend op 1,7 procent.
"Het kan interessant zijn om de extra ruimte te benutten om onbelast een kerstpakket of cadeaubon te geven aan werknemers. De vrije ruimte kan immers niet worden meegenomen naar een volgend jaar," vertelt Koks. "Indien de vrije ruimte van 2021 reeds volledig is verbruikt, dan kun je er wellicht beter voor kiezen om in plaats van een kerstpakket een nieuwjaarsgeschenk te geven. Je bespaart als werkgever hiermee de verschuldigde 80 procent eindheffing bij overschrijding van de vrije ruimte." Een andere begrenzing aan de geschenken betreft het zogeheten gebruikelijkheidscriterium. Aangezien de Belastingdienst tot een bedrag van € 2.400 per werknemer per jaar ervan uitgaat dat hieraan wordt voldaan, zal dit bij een kerstgeschenk zelden een struikelblok vormen.  
Een goede administratie is cruciaal om een actueel beeld te krijgen van de vrije ruimte. Realiseer je bijvoorbeeld dat sommige vergoedingen en verstrekkingen niet via de salarisadministratie verlopen, maar via de financiële administratie. Daarnaast geldt dat voor het bepalen van de waardering van vergoedingen en verstrekkingen de kosten inclusief btw in aanmerking moeten worden genomen.  

Lokaal tintje
Het kerstpakket wordt traditiegetrouw gekenmerkt door kerstkransjes, pasteitjes en ingeblikte voedselwaren. Die traditionele samenstelling van het kerstpakket wordt steeds vaker achterwege gelaten. Zo stelt een groeiend aantal werkgevers pakketten samen met producten van lokale ondernemers. Ook vertonen veel van deze geschenken een steeds duurzamer tintje – al dan niet vanwege het lokale aspect.
"Vanwege de coronapandemie is er een steeds grotere nadruk komen te liggen op het lokale aspect van ondernemen. Een belangrijk signaal. Het is daarom voor werkgevers een mooie kans om producten van bedrijven uit de buurt, bijvoorbeeld uit het eigen cliëntenbestand, op te nemen in het kerstpakket om daarmee de lokale economie te steunen," vertelt Koks.
 
 

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Traditioneel kerstpakket populairste extra beloning
 Corona zorgt voor boost kerstpakketten
 Uitgebreide werkkostenregeling verlengd: meer ruimte voor kerstpakketten
 Kerstpakket populairste extraatje onder werknemers
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Human Design op de werkvloer voor teameffectiviteit en bedrijfsgroei
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10