zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

'De CFO gaat aan de CSO rapporteren'

In een ideale wereld is geen CSO nodig

6 december 2022 - Met de instemming van de invoering van de Corporate Sustainability Reporting (CSRD)-richtlijn begin november heeft Europa de lat hoger gelegd richting een duurzamer financieel systeem. "De CFO gaat aan de CSO rapporteren," stelt Harco Leertouwer,  Manager Director Europe van Acre, marktleider op het gebied van duurzaamheidswerving en executive search.

"En daarmee schept de EU-richtlijn verplichtingen voor alle ondernemingen," aldus Leertouwer tijdens het Nationaal Sustainability Congres in Den Bosch op donderdag 17 november.


Het Nationaal Sustainability Congres, gehouden in Den Bosch, is sinds 2000 het grootste jaarlijkse evenement in Nederland op het gebied van duurzaamheid. Het thema van dit jaar luidde: "Van marathon naar sprint: de transformatie van duurzaamheidsdoelen naar nieuwe realiteit."Tijdens de druk bezochte workshopsessie sprak Harco Leertouwer over de evolutie van de Chief Sustainability Officer binnen ondernemingen, en over het belang van duurzaam leiderschap in deze tijden van massale disruptie.  

CSO DNA
In een ideale wereld heeft een bedrijf geen CSO nodig, omdat in elk bedrijf, in elke functie, en in elk team, elk teamlid een soort 'CSO DNA' zou behoren te hebben. Zo ver zijn we nog niet. Als je met doorgewinterde CSO's praat, zullen ze je waarschijnlijk allemaal vertellen dat ze hopen dat hun rol in de toekomst niet meer nodig zal zijn. Uiteraard hopen we dat deze organisaties op een dag de rang van CEO zullen bereiken. Momenteel zijn er niet zo veel CSO's en komt het vaker voor dat een CFO of iemand met een operationele achtergrond CEO wordt. Maar nu het Europees Parlement heeft ingestemd met de invoering van de CSRD-richtlijn, stel ik: ‘De CFO gaat aan de CSO rapporteren.’ Bovendien blijkt dat ondernemingen met een goed ESG-beleid het op de lange termijn beter doen dan ondernemingen die tekort schieten in hun ESG-beleid."

Transformatie duurzaamheidsdoelen
De transformatie van duurzaamheidsdoelen naar een nieuwe realiteit vereist ook een andere skillset van managers en bestuurders. In zijn sessie ging Harco, samen met collega Matt Read, Development Coach bij Acre Frameworks, in op de leiderschapsvaardigheden die nodig zijn om gelijke tred te houden en om effectief risico's te beoordelen, nieuwe kansen te identificeren en vertrouwen te kweken bij de stakeholders van een organisatie. Daartoe biedt de Acre een objectieve benchmark die inzicht geeft in duurzaam leiderschap en in de wijze waarop professionals zich kunnen aanpassen ten behoeve van een duurzame toekomst.
Eind september kondigde Acre zijn certificering als B Corporation ('B Corp') aan. Met deze certificering sluit Acre zich aan bij een groeiende groep bedrijven en instellingen die vernieuwing nastreeft door ‘purpose’ te combineren met ‘profit’. De B Corp-certificering is een internationale certificering voor bedrijven die winst nastreven en een grote, positieve impact hebben op mens en milieu. Deze bedrijven - klein en groot - hebben duurzaamheid een vaste plek gegeven in hun DNA en weten op meerdere manieren waarde te creëren.
 
 

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Klimaatverandering: kloof tussen zorgen CxO en daadwerkelijke actie van hun organisatie
 TCS Sustainathon: pak milieuproblemen aan via technologie
 Financieel dienstverleners schieten tekort nu consumenten duurzame financiering eisen
 De drie finalisten ‘MVO Manager van het Jaar 2020/21’ komen van Philips, PwC en Verstegen
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Human Design op de werkvloer voor teameffectiviteit en bedrijfsgroei
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10