zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

We werken weer op kantoor - om energiekosten te besparen

Energiecrisis heeft grote invloed op reisgedrag

17 november 2022 - Na corona blijkt ook de energiecrisis grote invloed te hebben op het reisgedrag van werkend Nederland. Meest opvallend: om de energierekening thuis laag te houden, werken we vaker op kantoor. We reizen méér, leggen grotere afstanden af en de elektrische auto en (elektrische) fiets rukken nog meer op. Dit blijkt uit een grootschalig onderzoek van reisgedrag door Shuttel.

Als expert in mobiliteitstrends analyseerde Shuttel anonieme data van circa 150.000 Shuttel mobiliteitskaarten en laadpassen. Dit geeft een goed beeld van het zakelijke reisgedrag in Nederland en de trends op dit gebied.



Op kantoor werken om energie te besparen
Kwalitatief onderzoek wees eerder al uit dat medewerkers op hun energiekosten willen besparen door vaker op kantoor te werken. Dit effect ziet Shuttel duidelijk terug. Het aantal OV-kilometers steeg de afgelopen maanden mee met de energieprijzen. Vanaf eind februari liep het aantal reisbewegingen met het OV op, met een duidelijke piek in de maand juni toen de energieprijzen omhoog schoten. Sommige organisaties draaien zelfs thuiswerkafspraken terug: werknemers zijn vaker welkom op kantoor, om energiekosten thuis te kunnen drukken.

Meer op de fiets
De fiets was altijd al populair voor woon-werk- en zakelijk verkeer. Uit het Shuttel-onderzoek blijkt dat het zakelijk fietsgebruik blijft groeien. Tussen oktober 2021 en oktober 2022 nam dit zakelijke fietsgebruik met 236 procent toe. Dit is onder meer terug te voeren op de populariteit van de ‘(elektrische) fiets van de zaak’; deze is tegenwoordig voor zowel werkgevers als werknemers een aantrekkelijk alternatief. Ook deelfietsen worden vaker gebruikt.

Elektrische auto rukt op
Tijdens de coronapandemie heeft de auto aan populariteit gewonnen. Daarbij valt op dat elektrisch rijden bij (grote) werkgevers de norm is geworden. Het aandeel van EV’s in het totale wagenpark groeide dit jaar met liefst 136 procent. In dezelfde periode nam het aantal laadtransacties met 86 procent toe. Ook deelauto’s profiteren van de sterke vraag naar individueel vervoer. Het gebruik ervan nam met 256 procent toe tussen oktober 2021 tot oktober 2022.

OV-spits gemeden
Uit het mobiliteitsonderzoek van Shuttel blijkt dat zakelijke treinreizigers in toenemende mate de drukke spits mijden. Dit omdat er dan minder treinen worden ingezet, maar ook omdat bedrijven flexibele werktijden zijn gaan hanteren. De cijfers: vóór de coronapandemie reiste 70 procent van de zakelijke treinreizigers in de spits. Begin 2022 was dat al teruggelopen tot 60 procent en in oktober 2022 zelfs tot 50 procent.

Vaker en verder
Sinds het thuiswerkadvies van de overheid in december 2021 werd opgeheven, is het aantal afgelegde OV-kilometers maandelijks gestegen en inmiddels verdrievoudigd. Uit het zakelijke en woon-werkverkeer per OV zijn meer interessante zaken af te leiden. Wat opvalt: mensen reizen verder naar hun werkplek /of afspraken; de gemiddelde reisafstand nam met 8 procent toe. Dit is te koppelen aan de populariteit van rustiger woongebieden.
 
 

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Weer vaker in file: energie- en brandstofkosten duivels dilemma voor werknemers
 Helft wil dit najaar vaker naar kantoor vanwege hoge energieprijzen
 Citrix onderzoek toont verdeeldheid over werken op kantoor
 Werknemers willen niet terug naar kantoor, en nu?
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10