zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Weer vaker in file: energie- en brandstofkosten duivels dilemma voor werknemers

Het niet stimuleren van duurzaam reizen en wonen kan reden zijn werkgever te verlaten

13 oktober 2022 - Bijna de helft (46 procent) van de thuiswerkende werknemers geeft aan dat de stijgende energiekosten (misschien) een reden zijn weer vaker naar kantoor te gaan. Op die manier kan worden bespaard op de energierekening. Extra zorgen zijn er bij werknemers met een sociale huurwoning; 68 procent van hen maakt zich (zeer) veel zorgen.  

Dat blijkt uit onderzoek van Kantar Public in opdracht van de Coalitie Anders Reizen. Ruim 2.000 werknemers werd naar hun persoonlijke situatie gevraagd. 


 
Werknemers sluiten weer vaker noodgedwongen aan in file
Werknemers besparen liever op hun energierekening dan op hoge brandstofkosten, blijkt uit het onderzoek. Dit geldt voor bijna de helft van de ondervraagden. Dat leidt ertoe dat werknemers weer vaker aansluiten in de file. 51 procent van hen rijdt in een fossiele auto. Voor bijna 1 op de 6 werknemers is het geen kwestie van of-of: zij moeten op de energierekening én op brandstofkosten besparen. Gevraagd naar de reden waarom werknemers afgelopen half jaar minder zijn gaan thuiswerken, wordt de wens van de werkgever als argument genoemd. Veel werkgevers willen hun medewerkers weer vaker terugzien op kantoor. 
 
Extra zorgen bij werknemers met (sociale) huurwoning
Werknemers met een huurwoning in de sociale sector maken zich over de energierekening vaker (zeer) veel zorgen (68 procent) dan werknemers met een koopwoning (58 procent) en werknemers met een huurwoning in de vrije sector (55 procent). 
 
Geen duurzame stimulans wonen en reizen voor gros van de werknemers 
Ruim de helft van de werknemers (54 procent) wordt door hun werkgever niet gestimuleerd om duurzamer te reizen. Dat is opvallend, want de helft van de respondenten werkt tot vijftien kilometer van huis. Voor werkgevers is deze doelgroep bijzonder interessant: de fossiele auto kan voor deze afstand makkelijk worden vervangen door de (elektrische) fiets. Voor het verduurzamen van de thuiswerkplek is het percentage dat niet wordt aangemoedigd door de werkgever nog veel hoger. Bijna negen op de tien werknemers wordt door hun werkgever niet gestimuleerd om hun woning – en daarmee hun thuiswerkplek – te verduurzamen (87 procent). Ruim de helft van de ondervraagden (51 procent) is bovendien niet goed op de hoogte van subsidies om de woning te verduurzamen.
 
Drie op de tienmedewerkers spelen met gedachte van werkgever te veranderen, want geen duurzame stimulans
Het niet stimuleren van duurzaam reizen en wonen kan met de huidige krapte op de arbeidsmarkt voor werknemers een reden zijn om van werkgever te veranderen. Uit de resultaten komt naar voren dat dit nu voor acht procent van de werknemers geldt, maar nog eens 22 procent sluit dit in de toekomst niet uit. Werknemers en werkgevers voeren over deze onderwerpen nauwelijks het gesprek. Meer dan de helft van de respondenten voert met de werkgever geen gesprek over hoge brandstofkosten (56 procent), en zes op de tien werknemers spreekt niet over stijgende energiekosten met hun werkgever (62 procent). 
 
Ondanks aangekondigd prijsplafond nog altijd veel zorgen
Bijna de helft van de werknemers geven aan dat de zorgen over de stijging van de energierekening voor komende herfst en winter niet zijn afgenomen na het nieuws over het prijsplafond (43 procent). Het gaat hier om het prijsplafond dat tijdens Prinsjesdag werd afgekondigd. 
 
 

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Helft wil dit najaar vaker naar kantoor vanwege hoge energieprijzen
 Werknemer vindt dat werkgevers moet helpen met stijgende kosten levensonderhoud
 Met hybride werken besparen bedrijven gemiddeld 10. 000 euro per werknemer
 Werkende vreest financiële problemen als werkgever stijgende brandstofkosten niet compenseert
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10