zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

HR kan voortrekkersrol spelen bij activeren collega's voor diversiteits- en inclusiebeleid

Elke organisatielaag heeft unieke invloed creatie draagvlak

6 oktober 2022 - Het draagvlak voor diversiteits- en inclusiebeleid (D&I) onder medewerkers is lager dan onder hun leidinggevenden en de bestuurslaag. Bij het rechttrekken van dat verschil kunnen HR-medewerkers een grote rol spelen, blijkt uit nieuw onderzoek van de Universiteit Utrecht, Nederlandse Inclusiviteitsmonitor, SER Diversiteit in Bedrijf, mogelijk gemaakt door de Goldschmeding Foundation.

De HR-medewerkers die ondervraagd werden voor de Handreiking Iedereen Aan Boord schatten het draagvlak onder bestuursleden in op een 7.9 op een schaal van 1 tot 10. Voor ‘leidinggevenden’ en ‘medewerkers’ komen de eindcijfers respectievelijk uit op een 7.2 en een 7.0.


De onderzoekers zochten daarnaast uit of medewerkers positief, neutraal of negatief ten opzichte van het diversiteits- en inclusiebeleid van hun werkgever staan. Wat hierbij opvalt is dat het percentage ‘neutrale medewerkers’ hoog ligt. Zo zegt ongeveer 40 procent van de in totaal ruim 2900 ondervraagde medewerkers niet positief of negatief te zijn over het D&I-beleid en enigszins bij te dragen aan de implementatie ervan. 54 procent zegt voorstander te zijn. Slechts zeven procent is tegenstander, wat inhoudt dat deze personen negatief zijn over het D&I-beleid van hun werkgever en ook niet actief bijdragen aan de implementatie ervan.

Elke organisatielaag heeft unieke invloed creatie draagvlak
Uit eerdere bevindingen van het onderzoeksproject ‘Het Moet Wel Werken: inclusiviteit op de arbeidsmarkt door synergie tussen wetenschap en praktijk’ blijkt dat het van belang is dat D&I-beleid breed wordt gedragen zodat het een kans heeft om te slagen. Niet alleen management, maar iedere werknemer van het bedrijf heeft namelijk zijn eigen rol hierin. Waar het bestuur de D&I-visie formuleert en KPI’s voor D&I bepaalt, jagen leidinggevenden daadwerkelijke verandering aan binnen teams richting diversiteit en een inclusieve organisatiecultuur. Medewerkers brengen kansen en uitdagingen aan het licht en spreken hun waardevolle steun voor het D&I-beleid uit.
Eén van de conclusies van het onderzoek is dat HR-afdelingen een voortrekkersrol zouden kunnen spelen in het creëren van draagvlak in elke laag van de organisatie om het beleid te laten slagen. Nu ligt de focus vooral op het organiseren van workshops, trainingen of lezingen over het onderwerp. Maar de onderzoekers doen op basis van vijf strategieën negen aanbevelingen van interventies die HR kan inzetten om efficiënter draagvlak te creëren. Hieronder vallen onder meer het werven van D&I-ambassadeurs binnen het bestuur en het beoordelen van leidinggevenden op D&I-doelen.

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Helft Nederlanders vindt dat werkgever meer aandacht moet besteden aan diversiteit en inclusie
 Diverse organisatie trekt accounting talent aan
 Helft managers is actief bezig met diversiteit op de werkvloer
  Meer budget maar te weinig inclusie- en diversiteitsprogressie bij internationale organisaties
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Human Design op de werkvloer voor teameffectiviteit en bedrijfsgroei
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10