zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Kwart Nederlanders wil sociale media verwijderen

25 procent kan geen dag zonder sociale platformen

24 juni 2022 - Maar liefst 23 procent van alle Nederlanders zou het liefst al hun sociale media accounts verwijderen. Dit blijkt uit onderzoek van VPNdiensten.nl onder 926 Nederlanders van achttien jaar en ouder, uitgevoerd door PanelWizard. Voor een op de vier respondenten zal dit een uitdaging worden, zij houden het namelijk nog geen dag zonder sociale media uit.

Vooral vrouwen lijken verslaafd aan de constante stroom aan online prikkels. Maar liefst een derde van hen kan geen dag zonder een bezoekje aan sociale platformen als Facebook, Instagram, LinkedIn en TikTok. Onder de mannelijke respondenten bedraagt dit percentage 21 procent. "Het online aanbod van foto’s, filmpjes en informatie is tegenwoordig eindeloos," zegt Anna Braun van VPNdiensten.nl. "Sociale mediakanalen spelen daar handig op in en zorgen voor steeds nieuwe content. Hierdoor wordt onze behoefte naar prikkels continu gevoed. Radicaal stoppen met sociale media lijkt misschien een goede oplossing, maar het blijkt vaak het erg moeilijk om niet meer toe te geven aan die behoeftes."


 
Sociale druk
De constante drang naar online prikkels heeft ook offline invloed. Zo geeft 26 procent van de respondenten aan dat hun dagelijks leven weleens lijdt onder hun social mediagebruik. Vooral jongeren tot dertig jaar (44 procent) hebben hier last van. Het verlangen om steeds up-to-date te blijven via online platformen valt deels te verklaren door sociale druk. Een op de vijf respondenten is bang dat ze er niet meer bij horen wanneer ze hun accounts verwijderen. Braun: "We zien dat het sociale leven van jongeren zich steeds meer online afspeelt. Ik kan me goed voorstellen dat zij zich buitengesloten voelen op het moment dat ze niet kunnen meepraten over berichten die viral gaan. Hoewel stoppen met sociale media kan zorgen voor meer connectie met elkaar in het echte leven, lopen ze tegelijkertijd het risico op minder aansluiting. Dat is een moeilijke afweging."
 
Afkicken
Uit het onderzoek blijkt verder dat maar liefst vier op de tien Nederlanders dagelijks meer tijd aan sociale media besteden dan ze zouden willen. Vooral vrouwen (45 procent) scrollen naar eigen zeggen te lang op allerlei platformen, tegenover 34 procent van de mannen. Mogelijk is dit de reden dat maar liefst een derde van alle respondenten verwacht dat zij binnen een jaar één of meerdere sociale media-accounts verwijderen. Braun: "Voordat je het door hebt zit je zo weer een half uur te scrollen. Dan merk je pas hoe vaak je naar je telefoon grijpt om even up-to-date te blijven. Zelf ga ik regelmatig even een periode offline. Als ik daarna weer een app open, kom ik erachter dat ik niets heb gemist. Het zou goed zijn om iets minder online actief te zijn maar of dat in de huidige digitale maatschappij daadwerkelijk gaat lukken, is een tweede."
 

 
 Doorsturen   1 reactie  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

  Bijna één op drie geeft toe dat een social post negatieve invloed had op carričre
 Slechts zes procent CEO’s van grootste organisaties actief op social media
 Een op zes werkenden sleept via LinkedIn nieuwe opdrachten binnen
 Nederlanders laten social media links liggen als dag tien minuten korter zou zijn
 
 
reacties
 
Steven  |   | 
13-01-2023
 | 
18:12 uur
Ik merk het voorbije jaar ook aanzienlijk meer bezoekers op mijn twee artikels hoe je een Facebook / Instagram account moet verwijderen of deactiveren. Vooral je mentale gezondheid gaat er op vooruit door (even) offline te gaan. Zo voelen heel wat mensen zich na een maandje zonder sociale media gelukkiger en minder angstig.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10