zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Vier op de tien werknemers met onregelmatige werktijden overwogen hun baan op te zeggen

Werkgerelateerde stress is nummer één reden om ontslag te nemen

4 mei 2022 -  Vier op de tien werknemers met onregelmatige werktijden hebben het afgelopen jaar overwogen om hun baan op te zeggen. Dit blijkt uit het State of The Deskless Workforce onderzoek van Quinyx, provider van AI-gedreven workforce management software, onder ruim 1.500 mensen met onregelmatige werktijden in de zorg, horeca, logistiek en retail.

Met het onderzoek peilt Quinyx jaarlijks de wensen en behoeften van mensen met onregelmatige werktijden. Meer dan driekwart (73 procent) van de respondenten is ervan overtuigd dat ze eenvoudig een andere baan kunnen vinden wanneer ze hiernaar opzoek gaan. Dat is een opvallende stijging ten opzichte van vorig jaar, toen 61 procent hiervan overtuigd was.


 
Redenen om van baan te wisselen
Bijna een kwart (23 procent) van de respondenten geeft aan het afgelopen jaar daadwerkelijk van baan te zijn gewisseld of zijn of haar baan opgezegd te hebben. De nummer één reden hiervoor is werkgerelateerde stress (20 procent). Ook het gebrek aan loonsverhoging (negentien procent) en doorgroeimogelijkheden (zeventien procent) worden vaak genoemd. Andere veel voorkomende redenen om van baan te wisselen zijn de mate waarin werk het persoonlijke leven beïnvloedt (zestien procent), een onprettige werkomgeving (veertien procent) en onvoldoende waardering (dertien procent).
Maarten de Boo, Vice President bij Quinyx: "Door de ongekend krappe arbeidsmarkt ontstaat er een shift in de relatie tussen werknemers en werkgevers. Werknemers in sectoren als de zorg, retail, horeca en logistiek staan sterk in hun schoenen. Als ze willen, kunnen ze zo ergens anders aan de slag. Werkgevers lijken tegenwoordig dan ook sterker afhankelijk te zijn van hun werknemers dan andersom. Het is voor werkgevers daarom echt de hoogste tijd om alles op alles te zetten om personeel aan te trekken én te behouden. Naast een goed salaris en het bieden van ontwikkelmogelijkheden, is het zaak om te zorgen voor een prettige werkomgeving."
 
Het belangrijkste in een baan
Werkplezier (36 procent) staat met stip op één als belangrijkste factor in een baan, gevolgd door flexibiliteit in het werkschema (21 procent) en loonsverhoging (17 procent). Loonsverhoging zou bovendien voor de helft van de respondenten (51 procent) invloed hebben op hun motivatie. Ook duidelijkere doorgroeimogelijkheden (27 procent), waardering voor het geleverde werk (34 procent), meer flexibiliteit (24 procent) en minder werkgerelateerde stress (24 procent) zouden leiden tot een verhoging in motivatie op het werk, aldus de werknemers.
De Boo ziet een aantal belangrijke kansen voor werkgevers om de werkomgeving te verbeteren: "Geef medewerkers autonomie en spreek waardering uit. Zorg voor flexibele roosters die rekening houden met de individuele wensen van de medewerkers. Daarnaast is het cruciaal om optimale werkroosters te creëren. Zo neemt stress op de werkvloer, door bijvoorbeeld onderbezetting, af. Gewaardeerde en betrokken werknemers zijn vaker tevreden met hun baan, waardoor personeelsverloop vermindert en bedrijfsvoering van een hogere kwaliteit blijft." 
 

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Bedrijfsleiders worstelen met benutten van zakelijke kansen
 Tien MVO-managers op de shortlist voor titel ‘MVO Manager van het Jaar 2022’
 Jongeren missen begeleiding bij hun eerste stappen op de arbeidsmarkt
 

Gerelateerde nieuwsitems

  In 2022 verdient zorgmedewerker netto een schamele 6,01 euro meer
 Gebrek aan personeelsmanagementstrategie leidt tot verloop in flexibele workforce
 Gebrek aan flexibiliteit verjaagt medewerkers met onregelmatige diensten
 Ploegendienst heeft schadelijke gevolgen
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
reacties
Zeven tips voor het omgaan met klagende medewerkers (3) 
Timemanagement is eigenlijk grote onzin! (1) 
Citrix onderzoek toont verdeeldheid over werken op kantoor (1) 
Nederlanders willen vooral buiten kantoor kunnen werken (3) 
Drie eenvoudige tips tegen SIM-swapping (1) 
Nederlander bang voor misleidende online reviews (3) 
Werknemer wil fiets in arbeidsvoorwaardenpakket (1) 
top10
63 procent van de medewerkers voelt zich niet gehoord door de directie
Digitale dienstverlening Nederlandse overheid onvoldoende voor laagopgeleiden
Helft verwacht dat de economie komend half jaar alleen nog maar slechter wordt
Kwart Nederlanders wil meer rechten voor flexwerkers
De vijf opvallendste zomerklussen van jongeren
Eén op de drie tevreden werknemers overweegt andere baan
CIO worstelt met versnelling digitale transformatie
Het belang van IT-beveiliging is in de directiekamer doorgedrongen
91 procent kan zich in online gesprekken beter uitdrukken met emoji
Helft wil dit najaar vaker naar kantoor vanwege hoge energieprijzen
meer top 10