zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Zes op de tien Nederlanders gebruikt smartphone stiekem onder werktijd

Negentien procent overweegt een leven zonder telefoon

19 april 2022 - 64 procent van de Nederlanders spiekt wel eens op de telefoon in de tijd van de baas of leraar. Dit blijkt uit onderzoek van Smartphonehoesjes.nl onder meer dan 1.100 respondenten. 68 procent van de vrouwen zegt weleens op de telefoon te kijken op school of werk tegenover 63 procent van de mannen.

Ruim vier op de tien Nederlanders gebruikt hun smartphone drie uur of langer per dag. Die uren gaan voornamelijk naar sociale media en het lezen van nieuws. Meer dan de helft van de mensen (59 procent) vindt dat ze hun telefoon minder kunnen gebruiken.


"Opvallend," aldus Martijn Hooft, eigenaar van Smartphonehoesjes.nl. "Nederland is zich dus wel degelijk bewust van hun smartphonegebruik, maar toch is er nog een flinke groep (46 procent) die tot nu toe nog niks onderneemt om hun schermtijd daadwerkelijk te minderen."
 
Mij niet bellen
De telefoon wordt vandaag de dag weinig meer gebruikt voor zijn bekendste functie: bellen. Slechts vier procent van de ondervraagden pakt de telefoon het meest om te bellen. De smartphone wordt door de Nederlanders het meest gebruikt voor social media. Voor 38 procent is social media de belangrijkste activiteit, gevolgd door Whatsapp/SMS (29 procent) en zeventien procent besteedt die tijd aan het lezen of kijken van nieuws. De meeste mannen (27 procent) gebruiken hun smartphone voor het lezen van nieuws. In tegenstelling tot bij de mannen gebruikt maar negen procent van de vrouwen de smartphone vooral om te zien wat er speelt op de wereld. Waar vrouwen hun smartphone het meest voor gebruiken? Bijna de helft scrolt het liefst over sociale media en voor 31 procent is Whatsapp/SMS de belangrijkste activiteit.
 
Telefoon vaker in broekzak
75 procent van de vrouwen gebruikt de smartphone rond de drie uur of meer per dag. Bij de mannen is dit 67 procent. In totaal geeft ruim 70 procent van deze ‘veel-gebruikers’ aan dat de telefoon wat vaker in de broekzak kan blijven. Vrouwen (67 procent) doen er meer aan hun schermtijd te verminderen in vergelijking met mannen: 30 procent. "Mocht je minder gebruik willen maken van je telefoon dan zou je tijdslimieten in kunnen stellen. Ook kan je erover denken om apps zonder meerwaarde te verwijderen," zegt Hooft. "Dit voorkomt dat je snel bent afgeleid en weer naar je telefoon grijpt."
 
Vakantie zonder smartphone
Een digital detox waarbij je kunt afkicken van digitale media en apparaten is niet favoriet in Nederland. Slechts negen  procent van de ondervraagden heeft wel eens een digital detox gedaan. Negentien procent overweegt een leven zonder telefoon. "Er zijn tegenwoordig zelfs digital detox campings of vakantieparken waar je je telefoon inlevert bij aankomst om los te kunnen komen van de digitale wereld," vervolgt Hooft. "Als je even je telefoon aan de kant legt, kom je namelijk pas echt tot rust."
Ook zijn er steeds meer mensen die bewust geen smartphone meer hebben. Eén van die mensen is Eva van Huffelen (30). Zij leeft een smartphoneloos leven. "Ik was helemaal klaar met gedachteloos, onzinnig scrollen," legt ze uit. "Behoorlijk rigoureus heb ik mijn smartphone verkocht. Ik vind het heerlijk. Ik ervaar ontzettend veel rust en hou veel tijd over. Natuurlijk zijn er ook nadelen. Als ik dingen wil overleggen met vriendinnen doe ik dat nu via de mail. Ik kan niet even snel een groepsapp aanmaken. Ook een Tikkie sturen gaat niet. En als ik ergens heen moet waar ik niet bekend ben, moet ik van tevoren de routebeschrijving opzoeken. Maar de nadelen wegen voor mij zeker op tegen de voordelen. Dus voor mij geen smartphone meer!"
 

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 IT’er vindt opkomende technologieën vaak moeilijk te begrijpen
 IT-beslisser verkiest low-code boven high-code applicatieontwikkeling
 Geavanceerde technieken zorgen voor drastische toename van phishing
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Smartphonegebruik grootste ergernis in het verkeer
 84 procent Nederlanders ontvangt oplichtingsberichten op smartphone
 Vier tips voor een digitale lenteschoonmaak voor uw foto’s en video’s
 Leidinggevende vindt smartphone slecht voor productiviteit
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Waar moet je op letten bij het aanschaffen van beveiligingscamera’s voor jouw bedrijf?
Waar kun je elektrische raamdecoratie kopen?
Tips bij elektrische raambekleding kopen
reacties
84 procent Nederlanders ontvangt oplichtingsberichten op smartphone (1) 
Hoe geef ik leiding aan vaste medewerkers voor de toekomst? (1) 
Mentale gezondheid weinig onderwerp van gesprek op werkvloer  (1) 
Prijs Audi Q4 E-Tron Sportback: minder hoofdruimte, meer geld (1) 
Deze vijf AI-trends gaan ons leven de komende jaren veranderen (1) 
Gemaksdiensten op kantoor populairder in crisistijd (1) 
Nederlanders koplopers in thuiswerken (1) 
top10
Hybride werknemers bewegen meer, slapen langer en eten gezonder
Grote bedrijven hebben geen wetenschappelijk gefundeerde doelstellingen om directe koolstofuitstoot toeleveringsketen te verminderen
WA-premie stijgt met bijna tien procent: autobezitters ruim 65 euro duurder uit
Medewerker beveelt werkgever niet langer aan
Mentale gezondheid weinig onderwerp van gesprek op werkvloer
Bedrijven moeten meer aandacht schenken aan retentie van talent
Een vijfde van werkend Nederland wil geen manager die jonger is dan zichzelf
Merken die te veel vertrouwen op third-party cookies laten geld liggen
83 procent van alle CIO’s moet dit jaar meer met minder doen
Ondanks aandacht voor diversiteit ervaart één op de drie leeftijdsdiscriminatie
meer top 10