zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Fusies en overnames in Europa terug op pre-coronaniveau

Recordaantal deals in 2021

29 maart 2022 - De Europese M&A-markt is terug op het niveau van vóór de coronapandemie. Dat blijkt uit de jaarlijkse European M&A Study van internationaal advocatenkantoor CMS. Vorig jaar was er zelfs een ongeëvenaarde stijging in het aantal transacties in Europa (22 procent meer dan in 2020). Het huidige politieke klimaat brengt echter risico's en onzekerheden met zich mee.

De CMS European M&A Study bevat een analyse over meerdere jaren van de belangrijkste juridische bepalingen in M&A-overeenkomsten. Het is de meest omvangrijke in zijn soort en is gebaseerd op een eigen database van meer dan 5.000 deals. In deze veertiende editie zijn bijna 500 deals toegevoegd waarbij CMS in 2021 betrokken is geweest. Dit is een recordaantal deals voor één jaar en een weerspiegeling van de huidige M&A-hausse.


 
Opvallende toenames
De analyse toont aan dat in de meeste transacties normale transactievoorwaarden zijn toegepast. Met hogere earn-outs, een minder kopersvriendelijke aanpak dan in 2020 en een terugkeer naar een meer gebalanceerde risicoverdeling zoals die vóór de pandemie werd toegepast.
CMS heeft in 2021 een ongekend aantal meer deals begeleid dan in 2020 (+22 procent). De belangrijkste reden voor transacties is nog steeds nieuwe markttoetreders (43 procent). Bij meer dan een derde (36 procent) van de deals ging het om acquisitie van knowhow of koop-huur-transacties. Er was ook een opvallende toename van deals waarbij sprake was van acquisitie van een concurrent (32 procent), een stijging met tien procent ten opzichte van 2020 (22 procent).
 
Optimisme over toekomstige dealactiviteit
Louise Wallace, head van de CMS Corporate/M&A Group, over het rapport: "Er is goede reden voor optimisme over de toekomstige dealactiviteit in Europa. De normale bedrijfsactiviteiten zijn in 2021 in veel opzichten hervat met meer vertrouwde patronen in transactievoorwaarden en een groeiend vertrouwen van bedrijven en beleggers. In welke mate M&A-activiteiten in 2022 zullen worden voortgezet, is afwachten. Daarbij speelt de oorlog in Oekraïne en de onzekerheid die daarmee gepaard gaat een grote rol."
Roman Tarlavski, partner Corporate/M&A bij CMS in Amsterdam, voegt toe: "Wij hebben een sterk M&A-jaar en eerste twee maanden van dit jaar achter de rug waarbij de markt heel sterk is teruggekomen na een korte stagnatie in M&A-activiteit als gevolg van de pandemie. Deze verhoogde activiteit heeft zich over alle sectoren gemanifesteerd met hoge waarderingen, gevoed door de lage kosten van beschikbare financiering en de enorme hoeveelheid aan vermogen die op zoek is naar een bestemming. Deze omstandigheden gelden nog steeds en moeten dealactiviteit blijven aanjagen mits de oorlog in Oekraïne snel tot een einde komt."
 
Onderstaande bevindingen laten zien dat de M&A-markt terug is op pre-coronaniveau:
 
·      Aanzienlijke toename van earn-out-structuren
Het gebruik van earn-outs is sterk toegenomen; van 21 procent in 2020 naar 26 procent in 2021. Er is dus een algemene tendens om ervoor te zorgen dat de prijs die voor een bedrijf wordt betaald over een langere periode wordt gemeten dan uitsluitend op basis van de boekjaren die onder de pandemie hebben geleden.
 
·      Koopprijsaanpassingen keren terug naar het niveau van vóór de pandemie
Het aantal transacties met bepalingen inzake koopprijsaanpassingen is weer 47 procent, wat net boven het gemiddelde van 45 procent voor de periode 2010-2020 uitkomt. Dit houdt in dat een groter percentage kopers in staat is om koopprijsaanpassingen te eisen.
 
·      Kortere verjaringstermijnen
Tweederde van de transacties heeft nu een verjaringstermijn van twaalf tot 24 maanden. Dit is een verandering ten opzichte van de in 2021 geconstateerde toename van verjaringstermijnen.
 
·      De minimis en basket-clausules worden weer de marktstandaard
Van toepassing bij de meeste transacties (74 procent respectievelijk 67 procent).
 
·      Toename van aansprakelijkheidsbeperkingen
Het niveau van aansprakelijkheidsbeperkingen, die minder dan 50 procent van de koopprijs zijn, is in 2021 sterk gestegen. De deals waarbij de 'cap' gelijk was aan de koopprijs bleven constant op 30 procent. De deals met een 'cap' van minder dan tien procent stegen echter sterk naar 22 procent (dit was zestien procent in 2020).
 
·      Gebruik van locked box-transacties
Een grote toename (59 procent in 2021 ten opzichte van 51 procent in 2020).
 
·      Gestaag gebruik van W&I-verzekering (Warranty & Indemnity)
De populariteit van W&I-verzekeringen is marginaal gestegen van zeventien  procent in 2020 naar negentien procent in 2021.
 
·      Arbitrage als middel voor geschillenbeslechting
Bij 33 procent van de deals wordt nog steeds gebruik gemaakt van arbitrage ten opzichte van 32 procent in 2020.
 
Download hier het volledige onderzoek (alleen in Engels beschikbaar).

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Vijf manieren waarop digitalisering M&A transformeert
 Fusies, overnames en deelnemingen in de ICT-markt vinden een weg in 2020
 Internationale M&A-activiteiten voegen afgelopen anderhalf jaar al geen waarde meer toe
  Opleving M&A markt verwacht na slechtste jaar sinds financiële crisis
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10