zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Opleving M&A markt verwacht na slechtste jaar sinds financiŽle crisis

Europese grensoverschrijdende fusies en overnames intensiveren

28 januari 2019 - De wereldwijde fusie- en overnamemarkt (M&A) heeft nog steeds moeite om waarde toe te voegen en de performance van overnemende partijen daalt gestaag sinds de piek in 2015.

Dit blijkt uit onderzoek van Willis Towers Watson en de Cass Business School. Wat kunnen overnemende partijen in 2019 verwachten, nadat in 2018 dealmakers voor het vijfde achtereenvolgende kwartaal ondermaats presteerden in termen van aandeelhouderswaarde en hun slechtste jaarlijkse performance in de afgelopen tien jaar neerzetten?


 
Dieptepunt
Gabe Langerak, Western Europe Head of M&A, Willis Towers Watson, stelt dat het vermogen om de verwachte voordelen in termen van aandeelhouderswaarde voor de koper te leveren op een tienjarig dieptepunt is beland. Bovendien zal de marktstress van 2018 aanhouden, met toenemende onzekerheid op het gebied van regelgeving en lopende handels- en tariefonderhandelingen, waaronder de Brexit-gesprekken en de handelsgeschillen tussen de VS en China. Hierdoor blijft het moeilijk succesvolle deals te realiseren.
De wereldwijde prestaties op het gebied van fusies en overnames bereikten een hoogtepunt in 2015 en bleven sindsdien achter. Langerak meent echter dat de M&A markt het volgend jaar beter zal doen, zolang de overnemende partijen hun doelstellingen voor groei zorgvuldig kiezen.
 
2019 M&A vooruitzichten
Op basis van de korte- en langetermijntrends die uit de onderzoeksgegevens naar voren komen en gesprekken met klanten en collega's heeft Gabe Langerak, vijf M&A voorspellingen voor 2019 opgesteld: 
 
1. Het kan alleen maar beter worden in 2019
2018 was een moeilijk jaar voor dealmakers, die hun slechtste jaarlijkse performance sinds de financiële crash in 2008 noteerden. Hoewel de tegenwind complex blijft, is Langerak optimistisch dat de markt in 2019 een dieptepunt zal bereiken en, ondersteund door meer duidelijkheid over de richting van de Amerikaanse overheid en de Brexit, de positie van kopers in het realiseren van een betere waarde uit hun deals zal verbeteren.
 
2. Daling van buitenlandse transacties
Willis Towers Watson verwacht een wereldwijde daling van het aantal grensoverschrijdende transacties te zien als gevolg van wettelijke beperkingen die worden gevoed door een toenemende trend in de richting van protectionisme. Dit zal leiden tot een meer defensieve strategie van binnenlandse consolidatie, waarvoor sommige landen beter uitgerust zullen zijn. De Amerikaanse binnenlandse fusie- en overnamemarkt bijvoorbeeld toont zich van oudsher zeer robuust, zodat we verwachten dat de volumes daar stabiel zullen blijven, aangezien de overnemende partijen zich op binnenlandse doelstellingen richten.  
 
3. Geen opleving in APAC
Naast een aanzienlijke daling van het transactievolume noteerden de Aziatisch-Pacifische overnemende partijen de slechtste jaarlijkse performance van alle regio's in 2018, met een underperformance van 17,1 procentpunt onder de regionale MSCI-index. Willis Towers Watson verwacht dat de fusies en overnames van Chinese bedrijven in 2019 zullen afnemen, met alle gevolgen van dien voor de volumes in de APAC-regio
 
4. De externe interesse in het Verenigd Koninkrijk blijft sterk
Terwijl de aanhoudende onzekerheid rond Brexit zich in 2019 waarschijnlijk zal vertalen in minder fusies en overnames voor Britse bedrijven, zullen de positieve resultaten van niet-Britse kopers in het Verenigd Koninkrijk ervoor zorgen dat het VK een van de aantrekkelijkste M&A landen blijft.
 
5. De mega-deals blijven achter
Er waren zeventien mega-deals in 2018 (waarde van USD tien miljard of meer), die daarmee achterbleef bij de markt met 14,5 procentpunt, de slechtste prestatie van alle deal-types. De wereldwijde politieke onzekerheid, van handelsoorlogen en groeiend protectionisme tot Brexit, zal zich in 2019 voortzetten en in het bijzonder een negatief effect hebben op deze mega-overeenkomsten, aangezien kopers op hun hoede zullen zijn voor transacties die lang op zich laten wachten om te voltooien in een volatiel M&A-omgeving.
 
Onzekerheid blijft
Langerak: "De politieke en economische onzekerheid blijft bestaan, wat gevolgen heeft voor grote grensoverschrijdende transacties en onvermijdelijk leidt tot een zekere mate van volatiliteit in termen van volume, maar de transactieactiviteit zal de overhand hebben. Technologische ontwrichting, veranderend consumentengedrag, de vertraging in de groei van de opkomende markten en de recordcashreserves zullen bedrijven ertoe aanzetten om zich op de fusie- en overnamemarkt te begeven. Aangezien veel doelstellingen duurder lijken dan tijdens eerdere M&A-pieken, zoals in 1999 tijdens de dot-com boom en in 2008 voor de wereldwijde financiële crisis, is er nog nooit een belangrijkere tijd geweest voor besluitvormers om zich te richten op doelselectie, zorgvuldigheid en uitvoering voordat ze een deal sluiten om zichzelf de beste kans op succes te geven".
 
Wereldwijde daling van buitenlandse deals - maar Europese grensoverschrijdende fusies en overnames  intensiveren
Langerak: "We verwachten een wereldwijde daling van het aantal grensoverschrijdende deals als gevolg van de toenemende trend naar protectionisme. Dit zal leiden tot een meer defensieve strategie van binnenlandse consolidatie, waarvoor sommige landen beter uitgerust zullen zijn. De Europese markt voor grensoverschrijdende fusies en overnames zal echter naar alle waarschijnlijkheid levendig blijven en kan zelfs groeien, gezien de sterke banden binnen Europa en de versoepeling van de regelgeving in de regio."
 

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Bumperklevers en smartphonegebruik bron van ergernis
 Versleutelen van WAN-verbinding gebeurt te vaak niet
 Is drukwerk de sleutel naar succes in het reclamegeweld tijdens de feestdagen?
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Wereldwijde fusie-en overnamemarkt noteert slechtste resultaat in tien jaar
 Succesvol fuseren: bespreek het merk in de war room
 Vier thema's die de M&A markt in 2018 domineren
 Zes belangrijke aandachtspunten bij fusies en overnames
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
advertorial
Leer in 2 dagen ontspannen en overtuigend te presenteren
Spreekangst wordt ontrafeld en geëlimineerd. Ruim 14.000 professionals volgden eerder de 'Sneltraining ‘Spreken in het openbaar’ van Pieter Frijters. Rebels, open en ‘out of the box’. Kijk op Spreek.nl of bel 0182 631 232.
Lees verder
Meer dan 100 gratis checklists voor ondernemers. Op Brisk Magazine, internetmagazine voor ondernemers.
Zakelijke telefoon snel laten repareren: zo ondervind je hier zo min mogelijk last van
Bijdragen aan een beter milieu als ondernemer
reacties
Vijf Praktische tips voor effectieve verkoopgesprekken (1) 
Sligro rondt overname Horeca Totaal Sluis af (1) 
Uitvaartorganisaties zien brood in duurzame uitvaart (1) 
Kerstpakket populairste extraatje onder werknemers (1) 
Nog weinig oog voor nieuwe technologie in vacatures financieel specialisten (1) 
Hoeveel tijd verlies je door 100 km/h te rijden? Wij zochten het uit (1) 
Nuttig of tijdsverspilling: wat vindt Nederland van vergaderen? (1) 
top10
Tijdsregistratie op het werk: Nederland meest digitale leerling van de klas
Vrouwelijke professionals en leidinggevenden weinig zelfverzekerd
Kerstpakket populairste extraatje onder werknemers
Amsterdam wereldwijd op nummer twee wat betreft stedelijke mobiliteit
70 procent financiŽle professionals is al bezig met blockchain en kunstmatige intelligentie
HR Case activatiebeleid: vier tips om medewerkers zelfstandig te laten leren
Dit zijn de meest favoriete werkgevers in Nederland onder mensen met een migratieachtergrond
Tweederde van bedrijven is niet op de hoogte van de risicoís bij gebruik van SaaS-oplossingen
De grootste cyberdreigingen voor de financiŽle sector in 2020
Helft kantoormedewerkers heeft lichamelijke klachten door werk
meer top 10