zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Aantal jonge huizenkopers met aflossingsvrije hypotheek stijgt in één jaar met 28 procent

Aflossingsvrije hypotheek steeds populairder vanwege lagere maandlasten

28 februari 2022 - Het aantal jonge huizenkopers dat in 2021 een (deels) aflossingsvrije hypotheek heeft aangevraagd, is met ruim een kwart gestegen in vergelijking met het voorgaande jaar. Onder jonge huizenbezitters tot 35 jaar is het aantal aflossingsvrije hypotheken dat zij hebben aangevraagd voor het oversluiten of verbeteren van de woning zelfs gegroeid met ruim 115 procent, blijkt uit cijfers van De Hypotheker.

Door de lage hypotheekrente en de almaar stijgende huizenprijzen wint de aflossingsvrije hypotheek vooral onder deze leeftijdsgroep snel aan populariteit, zowel voor de aankoop van een woning als het verhogen van de huidige hypotheek. Door een deel van hun hypotheek aflossingsvrij af te sluiten, kunnen zij hun maandlasten namelijk aanzienlijk verlagen.


Uit cijfers van De Hypotheker blijkt dat de aflossingsvrije hypotheek steeds populairder wordt. Onder jonge huizenkopers- en bezitters steeg dit aantal zelfs met 42 procent. Zo kozen in 2021 veel meer huizenkopers tot 35 jaar (+28 procent) voor een (deels) aflossingsvrije hypotheek in vergelijking met 2020. De explosieve groei (+115 procent) onder jonge huizenbezitters die kiezen voor deze hypotheekvorm bij het oversluiten of verbeteren van de woning komt vooral voort uit de wens de bestaande woning te verbouwen of te verduurzamen. Door de extreem hoge huizenprijzen kiezen zij er liever voor te investeren in hun bestaande huis, eventueel door gebruik te maken van de overwaarde op de huidige woning. Om zo’n verbouwing te financieren, geven zij steeds vaker de voorkeur aan een aflossingsvrije hypotheek vanwege lagere maandlasten.
Jonge huizenkopers willen hun maandasten steeds vaker verlagen, óók als dat betekent dat ze over het aflossingsvrije deel niet kunnen profiteren van de hypotheekrenteaftrek. Dit voordeel is door de lage rente echter kleiner dan in het verleden. "Steeds meer jonge huizenkopers hebben een voorkeur voor een aflossingsvrije hypotheek. Dat is te verklaren door de lage hypotheekrente in combinatie met de explosieve stijging van de huizenprijzen", vertelt Menno Luiten, commercieel directeur van De Hypotheker. "Hoewel starters bij een aflossingsvrije hypotheek minder profiteren van een fiscaal voordeel wegen de lagere maandlasten - mede door de lage rente - hier tegenop. Zo kunnen zij netto al ruim 125 euro per maand besparen bij een hypotheek van 350.000 euro met een aflossingsvrij deel van 20 procent en meer dan 300 euro bij een aflossingsvrij deel van 50 procent."
 
Aflossingsvrije hypotheek vooral ingezet voor woningverbetering
Ook oudere leeftijdscategorieën kiezen ervoor de aflossingsvrije hypotheek op een vergelijkbare manier in te zetten, zoals de leeftijdscategorie 35 tot 45 jaar (+26 procent). Bij hypotheekaanvragen voor de aankoop van een woning met een aflossingsvrije component zien we in deze leeftijdsgroep juist een daling (-23 procent). Dit valt te verklaren door de oververhitte woningmarkt, waardoor het aantal hypotheekaanvragen voor de aankoop van een woning daalt. Het aandeel (deels) aflossingsvrije hypotheken is in verhouding echter wél toegenomen (+zeven procent). Ook is het aantal aflossingsvrije hypotheken voor oversluiting of woningverbetering gestegen bij de leeftijdscategorie 45-55 jaar (+26 procent) en onder 55-plussers (+24 procent, terwijl het aantal aanvragen voor de aankoop van een woning juist daalde (respectievelijk met 24 en zeventien procent). Ook bij deze twee leeftijdsgroepen is het aandeel (deels) aflossingsvrije hypotheken bij de aankoop van een woning toegenomen.
 
Voor- en nadelen aflossingsvrije hypotheek
Bij een aflossingsvrije hypotheek ben je niet verplicht om af te lossen, maar betaal je alleen hypotheekrente en los je op de einddatum in één keer de lening af. Zeker nu de rente, ondanks de recente lichte stijging, nog op een laag niveau is en de huizenprijzen dit jaar met 12,5 procent zullen stijgen, is een aflossingsvrije hypotheek een interessant alternatief. Wel moeten huizenkopers rekening houden met een aantal risico’s. Zo lenen starters vaak relatief veel ten opzichte van de woningwaarde en is het tempo van aflossen lager, bij een combinatie van een annuïtaire- en aflossingsvrije hypotheek. Bij een onverwacht snelle verkoop is dan minder afgelost en blijft een grotere hypotheekschuld over. Daarnaast moet aan het einde van de looptijd voldoende vermogen beschikbaar zijn voor het doen van de aflossing, wat niet altijd vanzelfsprekend is. Verder kan de woningwaarde in de toekomst dalen en de hypotheekrente stijgen. Luiten: "Huizenkopers doen er goed aan de voor- en nadelen af te wegen en zich goed te laten informeren over de risico’s die verbonden zijn aan de aflossingsvrije hypotheek, zodat zij een weloverwogen keuze kunnen maken."
 
 
 

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Bedrijfsleiders worstelen met benutten van zakelijke kansen
 Tien MVO-managers op de shortlist voor titel ‘MVO Manager van het Jaar 2022’
 Jongeren missen begeleiding bij hun eerste stappen op de arbeidsmarkt
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Vier op tien jonge Nederlanders overwegen emigratie door woningtekort
 Een op drie jonge Nederlanders verzwijgt studieschuld bij hypotheekaanvraag
  Aantal jonge huizenkopers met aflossingsvrije hypotheek stijgt
 Twee op de vijf woningbezitters lossen extra af op hypotheek
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Welke rechten heb je bij een arbeidsconflict?
reacties
Zeven tips voor het omgaan met klagende medewerkers (3) 
Timemanagement is eigenlijk grote onzin! (1) 
Citrix onderzoek toont verdeeldheid over werken op kantoor (1) 
Nederlanders willen vooral buiten kantoor kunnen werken (3) 
Drie eenvoudige tips tegen SIM-swapping (1) 
Nederlander bang voor misleidende online reviews (3) 
Werknemer wil fiets in arbeidsvoorwaardenpakket (1) 
top10
63 procent van de medewerkers voelt zich niet gehoord door de directie
Digitale dienstverlening Nederlandse overheid onvoldoende voor laagopgeleiden
Helft verwacht dat de economie komend half jaar alleen nog maar slechter wordt
Kwart Nederlanders wil meer rechten voor flexwerkers
De vijf opvallendste zomerklussen van jongeren
Eén op de drie tevreden werknemers overweegt andere baan
CIO worstelt met versnelling digitale transformatie
Het belang van IT-beveiliging is in de directiekamer doorgedrongen
91 procent kan zich in online gesprekken beter uitdrukken met emoji
Helft wil dit najaar vaker naar kantoor vanwege hoge energieprijzen
meer top 10