zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Een op drie jonge Nederlanders verzwijgt studieschuld bij hypotheekaanvraag

79 procent: “Starters gedwongen tot nemen onverantwoorde risico’s”

13 juli 2021 - Maar liefst 30 procent van de Nederlandse jongeren (22 tot 35 jaar) heeft hun studieschuld verzwegen- of is van plan dit te doen. Het percentage starters op de woningmarkt dat ervoor kiest om hun studieschuld te verzwijgen, is daarmee in twee jaar tijd verdubbeld. Dit blijkt uit onderzoek van Viisi Hypotheken, onder 1.055 Nederlanders tussen de 22 en 35 jaar oud.

Volgens vier op de vijf ondervraagden worden starters door de huidige situatie op de woningmarkt gedwongen om onverantwoorde financiële risico’s te nemen.


"Deze cijfers zijn een levend bewijs van de groeiende wanhoop onder Nederlandse starters op de woningmarkt," zegt Hergen Dutrieux, co-founder van Viisi Hypotheken. "De meeste goedbedoelde initiatieven om de positie van starters te verbeteren, hebben stuk-voor-stuk een prijsopdrijvende werking gehad. Uw  studieschuld verzwijgen is echter nooit verstandig. Als de geldverstrekker erachter komt, kan deze het volledige hypotheekbedrag in één keer terugvragen. Daarnaast kunt u opgenomen worden in een frauderegister waar u nog jarenlang last van hebt." 
 
Overbieden
Sinds 2018 mogen huizenkopers nog maar honderd procent van de woningwaarde lenen, desondanks worden Nederlandse koophuizen steeds vaker boven de vraagprijs verkocht. Uit het onderzoek blijkt dat maar liefst de helft van de ondervraagde jongeren bereid is te overbieden bij de aankoop van hun eerstvolgende woning. Erg opvallend is daarbij het verschil tussen hoogopgeleiden (61 procent) en praktisch- en middelbaargeschoolden (veertig procent). Dutrieux: "Wij zien dat hoogopgeleiden vaker een beroep kunnen doen op de financiële middelen van hun ouders. In 2021 kunnen ouders tot €105.302,- bijdragen aan de aankoop van een woning door hun kinderen. Deze ‘jubelton’ wordt door hoogopgeleide starters voornamelijk gebruikt om te overbieden". Een andere opvallende ontwikkeling is de groei van het aantal biedingen zonder voorbehoud van financiering. Dutrieux: "Wanneer u de financiering dan niet rond krijgt, bent u je alsnog verplicht tien procent van de koopsom te voldoen. Ukunt dit makkelijk voorkomen door de wettelijke bedenktermijn voor de aankoop van een woning te verlengen. Nu bedraagt die slechts drie dagen. Wanneer u deze gelijk trekt met de bedenktermijn van een hypotheek  – dus tenminste twee weken -  haalt u een hoop onnodige spanning weg." Van alle respondenten is maar liefst 55 procent voor een verlenging van de wettelijke bedenktermijn, naar ten minste twee weken. Dutrieux: "De overheid moet daarom nú actie ondernemen."
 
Onbereikbaar
Ondanks dat de Nederlandse overheid het afgelopen jaar een aantal regelingen heeft doorgevoerd om de positie van starters op de woningmarkt te verbeteren, denkt maar liefst 93 procent van de respondenten dat een koopwoning voor veel starters momenteel onbereikbaar is. Dutrieux: "De woningmarkt is op dit moment zo krap dat starters vaak alle extra financiële ruimte aanspreken om überhaupt een competitief bod te doen. Maar ook in de huidige markt zijn er nog steeds passende woningen te vinden. U moet alleen langer zoeken dan voorheen, of uw eisen bijstellen – dan is er nog van alles mogelijk." Uit het onderzoek blijkt dat maar liefst een derde van de Nederlandse starters bereid is een huis te kopen dat niet aan alle wensen voldoet. Onder twintigers bedraagt dit zelfs 41 procent. 
 
 

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 De tien beste Europese steden voor een workation
 Helft supportprofessionals heeft invloed op besluiten die manager neemt
 Gelijkheid, diversiteit en inclusie: goed voor de medewerkers, maar ook goed voor het bedrijf?
 

Gerelateerde nieuwsitems

  Aantal jonge huizenkopers met aflossingsvrije hypotheek stijgt
 Twee op de vijf woningbezitters lossen extra af op hypotheek
 Hypotheekaanvragen voor verbetering woning stijgen met 48 procent
 VEH: Europese taxatierichtlijn kost huiseigenaren miljoenen per jaar
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
E-learning laten ontwikkelen? Let op deze tips!
reacties
Dat coachen is ook niet alles.  (2) 
India minder aantrekkelijk door krappe arbeidsmarkt (1) 
Vijf actiepunten voor een geavanceerde data-analytics-strategie voor de toekomst (1) 
Zo toegankelijk zijn websites waar je belangrijke zaken regelt (1) 
Young Professionals ervaren steeds meer stress (1) 
Twee na grootste stijging werkgelegenheid ooit  (1) 
Nederlanders meest gierig: consumenten betalen steeds minder voor verzending (1) 
top10
De mentale antenne van de topverkoper
Wat mannelijke leiders moeten weten over het vrouwenbrein
Vier op tien jonge Nederlanders overwegen emigratie door woningtekort
Netto maandsalaris van Nederlander met modaal inkomen stijgt met 7,75 euro
Premie WA beperkt casco-verzekering stijgt ondanks daling schadelasten
Nederlander verwacht weer vaker de weg op te gaan voor werk
Drie op de vijf Nederlanders willen werken bij bedrijf dat diversiteit als kernwaarde heeft
Werving stijgt weer op prioriteitenlijstje Europese bedrijven
AFAS Software en Viisi Hypotheken beste Europese werkgevers
Werknemers richten zich tijdens pandemie op zelfsturend leren
meer top 10