zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Meeste finance afdelingen beschikken slechts over beperkte digitale basis

Minder dan een op de tien heeft volledig geautomatiseerd factuurproces

20 januari 2022 - Ruim vier op de tien (43 procent) financiële afdelingen hebben slechts een beperkte digitale basis, wat inhoudt dat ze werken met een manueel proces rondom een digitaal systeem. Hoewel facturen niet meer in groten getale op papier binnenkomen en factuurinformatie automatisch wordt uitgelezen, houden financiële medewerkers zich met name bezig met uitvoerende manuele werkzaamheden om facturen af te ronden

 Dit blijkt uit antwoorden van 118 finance professionals op de Financial Fit Sneltest van Medius, toonaangevende leverancier van cloudgebaseerde oplossingen voor uitgavenbeheer.


 
Geen volledige automatisering
Bij een op de vijf (22 procent) financiële afdelingen voert handmatige verwerking en betaling van facturen zelfs nog de boventoon. Dit houdt in dat facturen op papier binnenkomen en daarna handmatig door medewerkers in een systeem worden gezet. Een kwart (26 procent) van de respondenten geeft aan het factuurverwerkingsproces wel grotendeels geautomatiseerd te hebben. Toch zijn er ook hierbij nog steeds handmatige handelingen noodzakelijk, zoals bij het matchen van facturen. Slechts negen procent van de financiële afdelingen heeft een volledig geautomatiseerd factuurverwerkingsproces en daardoor nauwelijks meer omkijken naar de factuurverwerking.
Yvonne Jans, Area Manager Western Europe bij Medius: "De resultaten van de Financial Fit Sneltest laten zien dat er voor het overgrote deel van de finance afdelingen nog veel te winnen valt op het gebied van automatische factuurverwerking. Gedeeltelijke automatisering vereist in de praktijk immers nog controle en handmatige goedkeuring. Zo moet de informatie op facturen handmatig gekoppeld worden aan gegevens zoals vrachtkosten, aankoopbewijs, goederenontvangst en het contract. Pas als de gegevens met elkaar overeenstemmen, wordt de factuur handmatig doorgezet voor goedkeuring en betaling. Bovenal mis je met een manueel proces een hoop inzicht in en controle over het factuurverwerkingsproces. En dat is zonde."
 
Verhogen van efficiency
Eerder bleek al uit de Financial Benchmark 2021 dat het verhogen van de efficiency van financiële werkzaamheden een belangrijke doelstelling is binnen 56 procent van de organisaties. In de Financial Fit Sneltest ontdekken financiële professionals wat de huidige stand van zaken is op hun afdeling en krijgen ze op basis van hun situatie praktische handvatten aangeboden om een digitale en toekomstbestendige financiële afdeling te realiseren. Wil je ontdekken hoe fit jouw financiële afdeling is? Doe de Financial Fit Sneltest hier.
 

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Zíers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Helft senior financieel managers maakt incorrecte kortetermijnprognoses
 Financieel managers staan steeds vaker open voor factoring
 Big Data en kunstmatige intelligentie blijven belangrijkste trends in financiŽle sector
 Tekort aan vaardigheden beperkt financiŽle instellingen om doelstellingen te behalen
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Innovaties in de houthandel: welke nieuwe technologieën en trends zijn er in de houtindustrie en wat betekenen ze voor bedrijven?
Zakelijk financial leasen om verschillende redenen interessant
Softwareontwikkeling goedkoper en in hogere versnelling met ontwikkeling door ílekení
reacties
Hoe kunnen banken en financiŽle instellingen reageren op COVID-19? (2) 
Mannen en vrouwen reageren verschillend op stress (1) 
De beste banen van Nederland voor 2023 vind je in de financiŽle sector en ICT (1) 
Kleine consultancybedrijven niet opgewassen tegen digitale slagkracht grote spelers  (1) 
Nederlander shopt evenveel of meer online in 2023 (2) 
Gestreste Nederlander flink aan de koffie (4) 
25 procent jongeren werkt buiten kantoortijd om niet gestoord te worden  (1) 
top10