zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Financieel managers staan steeds vaker open voor factoring

Factoring wordt al langer aanbevolen door financieel managers van grote bedrijven

30 november 2021 - Steeds meer ondernemers staan open voor alternatieve financieringsvormen, zoals microkredieten of factoring. Volgens Dominique van Maanen, expert Marketing & Communicatie bij Freelance Factoring, is dat helemaal niet toevallig. Ze legt uit wat factoring is en waarom financieel managers het steeds vaker aanbevelen.

"Door het stoppen van de coronasteun overwegen veel ondernemers om een bancaire lening af te sluiten, hoewel ook alternatieve financieringsvormen aan een opmars bezig zijn. Uit onderzoek dat blijkt dat bijna een kwart van de zzp'ers open zou staan voor factoring. Dit is niet zo verwonderlijk, want factoring heeft veel voordelen te bieden," vertelt Van Maanen.Factoring in een notendop
Van Maanen legt uit wat factoring is: "Eenvoudig gezegd is factoring het verkopen van facturen. Een percentage van de vordering wordt dan direct uitbetaald en de factoringmaatschappij wordt de eigenaar van de factuur. De klant moet dan aan de factoringmaatschappij betalen. Het innen van de vordering, het wachten op de betaling en het faillissementsrisico gaan dan allemaal over op de factoringmaatschappij, terwijl de ondernemer meteen over het geld beschikt."
"Factoring wordt al langer aanbevolen door financieel managers van grote bedrijven. Ook voetbalclubs passen steeds vaker factoring toe. De transfer van Frenkie de Jong naar Barcelona werd bijvoorbeeld aan de hand van factoring geregeld. Barcelona zou de transfersom van 75 miljoen euro in schijven betalen, maar dankzij de tussenkomst van een factoringmaatschappij kreeg Ajax meteen een percentage van de transfersom. Nu Barcelona het financieel moeilijk heeft, kan Ajax toch gewoon op twee oren slapen," geeft Van Maanen als voorbeeld mee.

Voordelen van factoring
Volgens Van Maanen kunnen ook kleinere ondernemingen de vruchten van factoring plukken: "Het grote voordeel is dat ondernemers direct over het geld kunnen beschikken. Hierdoor voorkomen financieel managers dat de onderneming tegen cashflowproblemen aanloopt. De leveranciers kunnen worden betaald en men kan nieuwe grondstoffen aankopen. Daarnaast hoeven financieel managers zich geen zorgen te maken over bedrijven die op de fles gaan en hoeven ze de vele excuses niet meer te aanhoren. Bovendien is alles, in tegenstelling tot bij andere financieringsvormen, heel snel geregeld en hoeft men niet automatisch alle facturen te verkopen. Het is ook mogelijk om slechts een deel van de facturen te verkopen."
"Wat de flexibiliteit betreft, moeten we wel een onderscheid maken tussen traditionele factoring en American factoring. Bij American factoring is het mogelijk om per factuur te beslissen of men verkoopt of niet. De kosten worden ook per factuur berekend. Dit is de meest flexibele oplossing. Bij traditionele factoring wordt er een volledig debiteurenportfolio uit handen gegeven en is het verplicht om elke factuur uit deze portfolio uit handen te geven. Financieel managers dienen dus goed na te denken over de formule die ze aanbevelen," gaat Van Maanen verder.

Opletten voor de nadelen van factoring
Volgens Van Maanen zijn er ook wel een aantal nadelen aan factoring verbonden: "Een belangrijk nadeel is natuurlijk dat er kosten aan verbonden zijn, maar dat is ook bij andere kredietvormen het geval." "Daarnaast krijgt een andere partij heel veel informatie over de eigen onderneming. Het is dan ook heel belangrijk om met een betrouwbare factoringpartner in zee te gaan," sluit Van Maanen af.
 

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Digitale platforms verhogen de werkstress bij 33 procent van de Nederlandse medewerkers
 Finance professionals opgelucht naar kantoor
 Vaker volgen van security-trainingen voorkomt cyberincidenten
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Financieel dienstverleners schieten tekort nu consumenten duurzame financiering eisen
 Tips voor het verkrijgen van financiering in farmaceutische sector
 Je droom betalen met crowdfunding, wat zijn de regels van het spel?
 Vinden van de juiste partners cruciaal bij innovatie
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Houten wandpanelen voor een warme en huiselijke sfeer
reacties
Weg met de werkdip: vijf tips voor meer plezier in je werk (1) 
Nog maar één op de negen starters kan eigen huis kopen (1) 
Bijna de helft van de Nederlanders zet vakantiegeld op spaarrekening (3) 
Hoe zorg je ervoor dat werknemers cybersecurity serieus nemen? (1) 
Een beter salaris trekt Nederlander over de streep om een carrièreswitch naar de zorg te maken (1) 
Nederland is koploper flexibel werken (1) 
Zes competenties bij veerkracht (1) 
top10
Noodgedwongen een oppas van de zaak als secundaire arbeidsvoorwaarde
Kwart Nederlanders wil sociale media verwijderen
Meer dan de helft van de Nederlanders voelt zich uitgeblust na werkdag
Organisaties ergeren zich aan onbekwame sollicitanten op technische vacatures
Wist je dat leren onderdeel is van het vieren van een jubileum?
Gebrek aan zakelijke vaardigheden developers zorgt voor disconnectie met bestuursraden
Groeiende genderkloof voor werkbaar werk
Nederland op twaalfde plaats als voorkeursland om in te wonen en te werken
‘AI en ML zijn onmisbaar geworden in cybersecurity’
Niets verdeelt mannen en vrouwen zo als de auto. Maar hoe zit het echt?
meer top 10