zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Bedrijven verwachten tweedeling kantoorwerkers en thuiswerkers

84 procent van de leidinggevenden wil prioriteit geven aan een eerlijke en inclusieve werkplek

1 december 2021 - Hybride werken brengt kansen maar ook uitdagingen met zich mee. Hoe werk je goed samen en hoe betrek je medewerkers, ook al werken zij vanuit verschillende locaties? Meer dan de helft (51 procent) van de leidinggevenden verwacht dat werknemers die thuis of elders werken, zich meer afgezonderd en minder betrokken kunnen gaan voelen.

Dit blijkt uit onderzoek van LinkedIn onder het topmanagement (C-level business leaders) van 110 Nederlandse bedrijven. 44 procent denkt zelfs dat er kliekjes en verdeeldheid kan ontstaan bij een hybride werkmodel. Het is dus zaak voor leidinggevenden om te werken aan een inclusieve en eerlijke werkomgeving. Daarbij moedigen zij een actieve rol van managers en medewerkers zelf aan.


 
Zorgen over buitensluiten en proximity bias
Het nieuwe, hybride werken biedt voordelen zoals flexibiliteit, maar het brengt ook uitdagingen met zich mee. Uit het onderzoek blijkt dat bijna de helft (49 procent) van de leidinggevenden zorgen heeft dat hun werknemers zich buitengesloten kunnen voelen bij promotie- of loopbaanbeslissingen als zij op afstand werken. Ook is 40 procent van de leidinggevenden bang voor de zogeheten proximity bias: een onbewuste voorkeur voor mensen die (vaker) in fysieke nabijheid zijn.
 
Bedrijfsprioriteiten voor de komende periode
Niet voor niets dat 84 procent van de leidinggevenden prioriteit wil geven aan het creëren van een eerlijke en rechtvaardige werkplek. Zo wil 79 procent aandacht besteden aan een digitale transformatie: bijna de helft (47 procent) zegt bijvoorbeeld dat video een groot deel gaat uitmaken van de interne communicatie zodat mensen zich verbonden voelen, ongeacht hun locatie. Daarnaast wil 81 procent voorrang geven aan het creëren van (vernieuwde) organisatorische normen en gedragingen en wil driekwart (76 procent) werknemers actief helpen zich naar het nieuwe werken aan te passen.
 
De rol van de manager
Om verdeeldheid te beperken en betrokkenheid onder de werknemers te verbeteren, verwachten leidinggevenden ook dat managers binnen de organisatie bepaalde soft skills verder ontwikkelen: 43 procent van de leidinggevenden verwacht niet alleen van zichzelf maar moedigt ook de managers aan om zichzelf te zijn, open te zijn over zijn/haar leven, hun werkstijl en -voorkeuren en met empathie en vertrouwen leiding te geven. Daarbij stimuleren  zij hun managers om uit te gaan van een positieve intentie, om vooroordelen over de mensen die vaker op afstand werken, te voorkomen. 
 
Trainingen en cursussen brengen meer inclusiviteit
Ook van de werknemer wordt geacht om actief mee te bouwen aan een inclusieve werkomgeving. 90 procent van de leidinggevenden is van plan om trainingen en cursussen te introduceren voor de werknemers om hen te helpen effectief samen te werken in een hybride of remote werkomgeving. Meer dan de helft (56 procent) denkt namelijk dat het inzetten hiervan medewerkers meer met elkaar in contact brengt, en samen kunnen leren (community based learning), wat moet leiden tot een inclusieve werkomgeving.
 

 
 Doorsturen   2 reacties  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 100 procent remote werken de nieuwe standaard
 Kantoormedewerker stelt hogere eisen aan kantooromgeving
 Kantoorwerker vindt dat werkgevers extra moeten betalen bij thuiswerken
 Vier tips voor het hedendaagse hybride personeelsbestand
 
 
reacties
 
Kim  |   | 
2-12-2021
 | 
12:20 uur
Begrijpelijk gezien de huidige situatie. Corona is niet iets waar wij snel vanaf gaan komen, wellicht wel nooit. Gelukkig kunnen wij ruim voldoende afstand houden op kantoor en werken het liefst samen aan leuke projecten!
Jetske  |   | 
14-12-2021
 | 
11:19 uur
Denk dat een soort roulatie systeem ook kan helpen. Dat je een werkplek kan boeken voor een bepaalde dag, mocht je echt fysiek met mensen in contact komen of willen spreken.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10