zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Vier tips voor het hedendaagse hybride personeelsbestand

Een vorm van werken die bij iedereen aansluit

3 november 2021 - Veel HR-afdelingen zijn het afgelopen jaar flink getest op hun flexibiliteit. Van wel thuiswerken, tot niet thuiswerken, tot deels thuiswerken: het wisselde elkaar in een rap tempo af. Gelukkig hebben werkgevers ook veel lessen geleerd in de afgelopen periode. Want hoe werken we na alle maatregelen optimaal samen – op een hybride manier?

Met zóveel verschillende werkgevers en werknemers, zijn er ook zoveel verschillende vormen van (samen)werken te benoemen. Al dan niet aangedreven door de pandemie, kennen we inmiddels talloze aangepaste manieren en strategieën om werk mogelijk te maken. Daarom deelt Cathy Geerts, CHRO bij SD Worx een viertal inzichtelijke tips voor de realiteit van de moderne kantoorvloer.1. Stel de waarom-vraag
Ten tijde van de coronamaatregelen was het niet mogelijk om een ‘waarom-vraag’ bij het thuiswerken te stellen. Destijds ging het om een dwingend advies met het oog op de volksgezondheid. Nu het advies weer is teruggedraaid, ontstaat er voor werkgevers de ruimte om deze vraag opnieuw te stellen. Waarom willen we het hybride werken faciliteren? Is dat omdat veel medewerkers een lange reistijd hebben of wil een werkgever de medewerkers juist fysiek kunnen controleren?
"Voor HR ligt hier de taak om te bespreken waaróm de organisatie hybride wil werken. Wat is het belang ervan? Gaat het vooral om kostenbesparingen of zijn er andere drijfveren, zoals de arbeidsproductiviteit? Ook elementen als het welzijn van werknemers en de aantrekkelijkheid op de arbeidsmarkt kunnen meespelen in zo’n besluit," vertelt Geerts. "Het is belangrijk om het ‘waarom’ helder te krijgen. Daarmee is ook meteen duidelijk waar de nadruk op moet liggen bij het vormgeven van hybride werken in de organisatie."

2. Maak het hybride werken leuker
De digitale tools voor webconferencing of het delen van bestanden, zoals Teams en Google Drive, zijn voor werkend Nederland nu bekende toepassingen. Binnen de kortste keren hebben veel werknemers deze applicaties eigen weten te maken. Maar een andere voorwaarde om hybride werken succesvol te laten zijn, is met optimale technologische ondersteuning. En dat gaat verder dan de standaard, gebruikelijke tools. Kijk bijvoorbeeld eens naar sociale intranetten (Yammer, Staffbase of Slack) om interactie te stimuleren. Of selecteer een creatieve, visuele samenwerkingstool, zoals Miro of Mural.
Geerts: "Aangezien samenwerken vooral op kantoor plaatsvindt, is het voor werkgevers raadzaam om een virtuele vergadering zo volwaardig mogelijk te laten zijn. Dat kan met behulp van goede camera’s in ontmoetingsruimtes, audioapparatuur die achtergrondgeluiden dempt en digitale whiteboards. Op die manier worden teammeetings steeds echter, terwijl barrières tussen on- en offline worden overwonnen. Dat stimuleert de samenwerking."

3. Versterk de bedrijfscultuur
Het is niet direct nodig om als bedrijf te bepalen wanneer mensen naar kantoor moeten komen. Teams kunnen dit zelf prima onderling regelen. Wél zijn daar duidelijke werkafspraken voor nodig. Zo weet iedereen waar hun team heengaat, hoe zich dit verhoudt tot de strategie en wat de rol van de werknemer is. Zeker wanneer teamleden niet altijd fysiek bij elkaar zitten. Tegelijkertijd is het met zo’n verspreid personeelsbestand belangrijk om de interne bedrijfscultuur te blijven stimuleren.
"Dat kan bijvoorbeeld door ‘non-screen meetings’ te houden en even telefonisch met elkaar te bellen. Al wandelend, zonder dat daar ook maar een laptop aan te pas komt," licht Geerts toe. "Maar ook een regel dat teammeetings altijd ‘live’ op kantoor plaatsvinden kan helpen. Meestal spreken collega’s nog wat na in de gangen of bij de koffieautomaat, waardoor de cohesie binnen het bedrijf steeds sterker wordt. Ze leggen namelijk informele contacten en verbinden zich met elkaar."

4. Oog op de mentale gezondheid
Een uitdaging voor leidinggevenden en HR-professionals is ook om het welbevinden van medewerkers te monitoren. Niet alleen het fysiek, maar ook het mentaal welbevinden. Sommige mensen voelen zich tijdens het thuiswerken geïsoleerd; anderen hebben nooit rust omdat ze huisgenoten hebben. Ook hebben medewerkers de neiging om thuis te lang door te werken. En omdat mensen niet op kantoor verschijnen waar collega’s kunnen vragen of alles wel goed gaat thuis, kan het voor leidinggevenden en collega’s moeilijk zijn om te weten hoe het echt met de ander gaat.
Stimuleer daarom gesprekken over het mentale welzijn van werknemers. Wanneer zij het gevoel hebben iets zonder schaamte te kunnen delen, biedt dat een hoop verlichting en richting voor sneller herstel. Dat valt tegelijkertijd ook weer onder een versterkte interne bedrijfscultuur. Medewerkers kunnen zich daar duidelijk over uitspreken tijdens een virtuele meeting, maar dat is niet voor iedereen even makkelijk.
Geerts: "Werk is niet langer een plaats waar je heen gaat, het is een activiteit die je op verschillende plaatsen kunt uitvoeren. De activiteit bepaalt voortaan de locatie. En dat is wezenlijk anders dan voorheen. Daarom is het kantoor een uitstekende locatie om elkaar informeel te treffen, te brainstormen en bijvoorbeeld nieuwe medewerkers te onboarden. Naar verwachting zal straks 60 procent van het werk op kantoor plaatsvinden en 40 procent thuis."
 
 

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Big Data en kunstmatige intelligentie blijven belangrijkste trends in financiële sector
 Overheid biedt steeds vaker financiering voor om- en bijscholing
 Grootste uitdaging HR is het aantrekken en behouden van werknemers uit verschillende generaties
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Het werk van de toekomst: welke van deze vijf banen heb jij in 2030?
 Rapport benadrukt belang van gelijke kansen en mogelijkheden voor hybride werknemers
 Nieuwe blik op security nodig in hybride wereld
 Hybride model? Dan is betere samenwerking noodzakelijk
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
advertorial
eBook: de kracht van reviews en e-mail marketing
In dit eBook gaan Spotler en de Feedback Company in op het belang van review marketing en e-mail marketing. Want door deze twee te combineren, ontstaat er een krachtige combinatie die veel voordelen biedt voor je klanten en voor je eigen organisatie. Benieuwd? 
Download het eBook
Lees verder
Nanocoating als nieuwe technologie voor het onderhouden van gepoedercoat materiaal
reacties
Laptop veel milieuvriendelijker dan desktop  (1) 
Om veerkrachtiger te zijn, moeten bedrijven zich op snelheid en schaal richten (1) 
25 procent meer omzet verwacht door face-to-face zakendoen (1) 
Agile werken: een fundamentele cultuurverandering (1) 
Uitgebreide werkkostenregeling verlengd: meer ruimte voor kerstpakketten (1) 
Nederlandse werknemers wereldwijd het minst gestrest (1) 
Lynk&Co 01 (1) 
top10
Overweeg je een management buy out? Drie tips
Hybride werken: veel bedrijven in de Randstad zijn om
Acht op de tien technische bedrijven kampt komende vijf jaar met personeelstekort
Gebrek aan controles en zichtbaarheid in wat gebruikers doen in app zorgt voor onnodig bedrijfsrisico
Overheid biedt steeds vaker financiering voor om- en bijscholing
Pandemie zorgt voor toename van fraude en oplichting
'Innovatief leiderschap vraagt moed en non-conformistisch handelen'
Digitale monitoring van werknemers schaadt vertrouwen en vergroot personeelsverloop
Big Data en kunstmatige intelligentie blijven belangrijkste trends in financiële sector
Grootste uitdaging HR is het aantrekken en behouden van werknemers uit verschillende generaties
meer top 10