zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

40 procent van de bedrijven gaat salarisadministratie moderniseren tegen 2023

Digitalisering en modernisering moeten zorgen voor een minder complexe afhandeling van payroll en makkelijkere naleving van wetgeving

29 november 2021 - Uit wereldwijd onderzoek van Alight Solutions blijkt dat Europa de meest complexe salarisadministratie ter wereld heeft. Wereldwijd, en binnen Europa, komen Frankrijk, Italië en België als meest ingewikkelde landen naar voren. Nederland staat op nummer zestien.

Uit het onderzoek, dat Global Payroll Complexity Index 2021 wordt genoemd, blijkt dat 40 procent van de bedrijven hun salarisadministratie gaat moderniseren tegen 2023. Veel Nederlandse ondernemingen zitten in een transitie van hun salarisadministratiesystemen. Dat verklaart de relatief hoge positie voor Nederland op de lijst. Door de groeiende behoefte aan modernisering kiezen steeds meer organisaties voor nieuwe oplossingen die ze in de richting van snellere en automatische berekenings- en betalingsmethodes moeten sturen. De verwachting is dat als die transitie volbracht is, Nederland als minder complex uit de test zal komen.De top tien van de landen met de meest complexe salarisadministratie:
1. Frankrijk
2. Italië
3. België
4. Duitsland
5. Spanje
6. Polen
7. Rusland
8. Zwitserland
9. Japan
10. Verenigde staten
Volgens hetzelfde onderzoek worden payrollsystemen voor het eerst meer in de cloud geregeld (61 procent) dan lokaal, binnen de eigen organisatie (39 procent). Bovendien heeft ruim een kwart van de bedrijven (26 procent) het afgelopen jaar digitale payroll projecten versneld en nog eens 62 procent verwacht in de komende twee jaar een digitale transformatie door te maken.

Versnelde digitale payroll
"Salarisadministratie wordt steeds complexer. Zeker nu bedrijven proberen bij te blijven met de verschuivende demografie van het personeelsbestand als gevolg van de pandemie," zegt Luca Saracino, Executive Vice Rresident bij Alight International. "Het is een grote prestatie van bedrijven om de salarisadministratie draaiende te houden in tijden dat de bedrijfscontinuïteit op de proef wordt gesteld. HR- en payrollleiders staan te popelen om de voordelen van digitale payroll te realiseren."
HR- en payroll professionals pleiten daarom voor een versnelde digitale uitrol van payrollprojecten door regelgevingsrisico's (42 procent), bedrijfsstrategie voor uitbestede bedrijfsprocessen (39 procent), kostenbeheersing (27 procent), tekort aan personeel in salarisadministratie (19 procent), en fusies, overnames en desinvesteringen (vijftien procent).

Problemen door handmatige updates
Maar niet alleen om deze redenen willen HR-professionals versnelde digitalisering. Er zijn ook vaak problemen die verband houden met de nauwkeurigheid van de loonlijst. Regelmatige wetgevingsupdates en wijzigingen in bijvoorbeeld verlofprogramma’s vereisten handmatige updates van de payroll systemen. Hierdoor nam het risico op kostbare fouten in de administratie toe. Uit Alight’s onderzoek blijkt dat meer dan een kwart (27 procent) van de inbreuken op werknemersgegevens sinds 2019 het gevolg waren van menselijke fouten. In Europa kunnen bedrijven die niet voldoen aan de GDPR-wetgeving een boete krijgen van vier procent van de jaaromzet. Daarnaast kan het lekken van salarisgegevens, als gevolg van slecht payroll procesbeheer, bedrijven twee procent van hun totale loonsom kosten.
"Bedrijven verliezen jaarlijks soms miljoenen euro's door simpele fouten in het payroll proces," aldus Wilson Silva, Vice President van outsourcing bij Alight. "Gelukkig kunnen ze die verliezen snel ombuigen door de payroll processen onder de loep te nemen en de fouten in het proces te corrigeren die vaak worden gemaakt. Het ontbreken van inzicht in, en controle over, de payroll processen liggen daar vaak aan ten grondslag, en dat is gemakkelijk te voorkomen."

Voor meer informatie en toegang tot het volledige rapport kun je terecht op alight.com/nl


 

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Grote merken stellen Nederlandse consument teleur
 Nederlanders zijn trots op hun werk en doen vaak meer dan wordt gevraagd
 HR-beslisser ervaart te hoge werkdruk op HR-afdeling
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Netto maandsalaris van Nederlander met modaal inkomen stijgt met 7,75 euro
 Wat is de juiste plek van recruitment binnen een organisatie?
 Zorgmedewerker verdient in 2021 netto 4,29 euro minder dan ambtenaar of leraar
 Bitcoinsalaris wordt opnieuw populairder nu waarde bitcoin stijgt
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
advertorial
White paper: E-mail Marketing Automation Trends 2022
Wat kun je in 2022 verwachten op het gebied van e‑mail marketing automation? Welke trends en ontwikkelingen ziet Spotler? En welke thema’s moet je dit jaar in de gaten houden om zoveel mogelijk succes te behalen met je organisatie?
Download het white paper
Lees verder
Trend van eigen thuisbioscoop zet ook in 2022 door
reacties
Traditioneel kerstpakket populairste extra beloning  (1) 
Thuiswerkers klagen het meest over hoofdpijn, stijve nek en vermoeide ogen  (1) 
Bedrijven verwachten tweedeling kantoorwerkers en thuiswerkers (2) 
Laptop veel milieuvriendelijker dan desktop  (1) 
Om veerkrachtiger te zijn, moeten bedrijven zich op snelheid en schaal richten (1) 
25 procent meer omzet verwacht door face-to-face zakendoen (2) 
Agile werken: een fundamentele cultuurverandering (1) 
top10
De zes belangrijkste trends voor intelligente documentverwerking in 2022
Van Digital Twins tot afstandscontrole: dít zijn de visualisatietrends van 2022
Brede kijk op netwerksecurity dé uitdaging voor 2022
'Het nieuwe normaal is nu gewoon normaal'
Jongeren zijn extra kwetsbaar voor phishing
Drie manieren om betrokkenheid te creëren bij medewerkers op afstand
Bedrijven willen klantervaring verbeteren in huidige 'digital-first' wereld
Vijf tips voor veiligheidsbewustzijn
Twee op de vijf werkenden laat zich niet verleiden door tekenbonus bij zoektocht nieuwe baan
Deze acht innovatieve features brengt Zoom uit in 2022
meer top 10