zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Vier Nederlandse steden in top meest technisch innovatieve stadsregio’s van de wereld

In wereldwijde index 'Cities of the Future' plek voor Rotterdam, Amsterdam, Utrecht en Maastricht

9 november 2021 - De Cities of the World Index, opgesteld in opdracht van EasyPark laat zien welke steden het meest intelligent en toekomstbestendig zijn en zich een smart city kunnen noemen. Er staan drie Nederlandse steden en een grootstedelijke regio in de ranking, die onderverdeeld is in drie populatie categorieën.

Amsterdam en Utrecht staan respectievelijk op de vierde en negende plek van middelgrote steden, Rotterdam Den Haag op de zesde plaats van grootstedelijke gebieden en Maastricht op plek 23 van kleine steden. 


Marius Koerselman, nieuwe directeur EasyPark Benelux: "We zien de impact die nieuwe technologieën hebben op samenlevingen en hoe ze kunnen helpen om duurzame en vooruitstrevende stedelijke gebieden te creëren die het leven van hun inwoners verbeteren. Daarom is het goed om te weten welke mondiale slimme steden het voortouw nemen bij het omarmen van technologische vooruitgang en zich bewijzen als steden van de toekomst." 
Easypark, dat zich toelegt op wereldwijde parkeertechnologie, laat met de studie zien welke steden het beste innovatieve technologische oplossingen toepassen om hun duurzaamheid en leefbaarheid te verbeteren.  
 
Grootstedelijke gebieden (meer dan drie miljoen inwoners)
Bovenaan de lijst van grootstedelijke gebieden, met meer dan drie miljoen inwoners, staat Londen. De infrastructuur van New York en San Francisco is daarna technologisch het meest geavanceerd; zij staan op respectievelijk nummer twee en drie. Metropoolregio Rotterdam Den Haag staat op plek 6. De grootstedelijke regio in Zuid-Holland scoort vooral hoog op Government adoption (hoger dan Londen). De onderzoekers zijn van mening dat de Nederlandse overheid nieuwe technologieën toepast en zorgt voor een hoog niveau van digitalisering in het land. Ook hoge scores voor Metropoolregio Rotterdam Den Haag (en Nederland in het algemeen) op online bankieren (ePayments; maximale score) en qua algemene reactie en planning op klimaatverandering (Climate Response; hoger dan New York en San Francisco).
 
Ranglijst middelgrote steden (600.000 - 3 miljoen inwoners)
De Scandinavische landen doen het qua technologische infrastructuur uitermate goed; de top drie beslaat Kopenhagen, Stockholm en Oslo. Het is overduidelijk dat de Scandinavische landen er alles aan doen om burgers een duurzame en leefbare omgeving te bieden. Elektrisch (openbaar) vervoer en hogere kosten voor het binnenrijden van het centrum tijdens bijvoorbeeld de spits spelen hierin een rol. 
 Met Amsterdam op de vierde plek en Utrecht op de negende plaats van deze top 50 (van middelgrote steden) laat Nederland zien dat haar technologische infrastructuur geavanceerd is. Er is nog wel ruimte is voor verbetering. Koerselman: "Dat er twee steden in Nederland in de top tien staan, betekent dat er voor ons zeker plek is om inwoners, ondernemers en gemeenten nog verder te helpen met het verbeteren van de parkeeruitdagingen en een vlotte verkeersdoorstroming."
 
Mobiliteit
Amsterdam voert de ranglijst van middelgrote steden wereldwijd aan als het gaat om mobiliteitsinnovatie. De stad heeft het hoogst ontwikkelde parkeerecosysteem, beoordeeld door te kijken naar innovatieve parkeeroplossingen, het algehele verkeersmanagementsysteem inclusief openbaar vervoer, en hoe schoon het vervoer in de stad is. Vooral op innovatieve parkeeroplossingen scoort Amsterdam hoog. Gekeken is naar aantal parkeerplekken en (gebruik van) digitale betaalmogelijkheden. Apps als Parkmobile, afspraken met parkeergarages en samenwerking met de gemeente maakt het een aantrekkelijke en vernieuwende stad wat mobiliteit betreft.
 
Kleine steden (tussen 50.000 en 600.000 inwoners)
Naast grootstedelijke gebieden en middelgrote steden zijn ook kleine steden met een bevolking van tussen de 50.000 en 600.000 inwoners gerangschikt. Ook hier voeren drie Noordse landen de lijst aan: Lund in Zweden, Stavanger in Noorwegen en Espoo in Finland. Maastricht staat op nummer 23 in deze lijst. De stad scoort hoger dan de hele top drie op het aantal hoog aangeschreven universiteiten voor informatica en en engineering (Tech Education). De Universiteit Maastricht staat dan ook wereldwijd bekend om innovatief en internationaal onderwijs. Ook scoort de stad - en Nederland in zijn geheel - hoger op online bankieren (ePayments). Nederland wordt internationaal gezien een laag klimaatrisico toegekend met een relatief sterke inzet om de uitstoot van broeikasgassen te verminderen waardoor Maastricht ook qua Climate Respons hoger staat dan Lund en Stavanger. 
 
 

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Big Data en kunstmatige intelligentie blijven belangrijkste trends in financiële sector
 Overheid biedt steeds vaker financiering voor om- en bijscholing
 Grootste uitdaging HR is het aantrekken en behouden van werknemers uit verschillende generaties
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Van smart tv tot speelgoedpop: deze apparaten in huis bespioneren u
 Smart Home in stroomversnelling door impact COVID-19
 Smart home markt groeit tot 1,7 miljard euro
 Hoe kunnen we met IoT businessmodellen innoveren?
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
advertorial
eBook: de kracht van reviews en e-mail marketing
In dit eBook gaan Spotler en de Feedback Company in op het belang van review marketing en e-mail marketing. Want door deze twee te combineren, ontstaat er een krachtige combinatie die veel voordelen biedt voor je klanten en voor je eigen organisatie. Benieuwd? 
Download het eBook
Lees verder
Nanocoating als nieuwe technologie voor het onderhouden van gepoedercoat materiaal
reacties
Laptop veel milieuvriendelijker dan desktop  (1) 
Om veerkrachtiger te zijn, moeten bedrijven zich op snelheid en schaal richten (1) 
25 procent meer omzet verwacht door face-to-face zakendoen (1) 
Agile werken: een fundamentele cultuurverandering (1) 
Uitgebreide werkkostenregeling verlengd: meer ruimte voor kerstpakketten (1) 
Nederlandse werknemers wereldwijd het minst gestrest (1) 
Lynk&Co 01 (1) 
top10
Overweeg je een management buy out? Drie tips
Hybride werken: veel bedrijven in de Randstad zijn om
Acht op de tien technische bedrijven kampt komende vijf jaar met personeelstekort
Gebrek aan controles en zichtbaarheid in wat gebruikers doen in app zorgt voor onnodig bedrijfsrisico
Overheid biedt steeds vaker financiering voor om- en bijscholing
Pandemie zorgt voor toename van fraude en oplichting
'Innovatief leiderschap vraagt moed en non-conformistisch handelen'
Digitale monitoring van werknemers schaadt vertrouwen en vergroot personeelsverloop
Big Data en kunstmatige intelligentie blijven belangrijkste trends in financiële sector
Grootste uitdaging HR is het aantrekken en behouden van werknemers uit verschillende generaties
meer top 10